Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aşı karşıtı diş hekimine beş ay meslekten men cezası

Ankara Dişhekimleri Odası (ADO) Disiplin Kurulu, başkentte görev yapan diş hekimi Mahmut Demirkan‘ı “hekimlik sorumluluğu ile bağdaşmayan açıklamalarda bulunduğu, kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği, mesleki kimliğini kötüye kullandığı ve hastalarını yanlış yönlendirdiği” gerekçesiyle meslekten beş ay süreyle men etti. Medyascope’a konuşan Demirkan, aşı karşıtı olduğunu ve salgına inanmadığını söylerken karara itiraz edeceğini belirtti. ADO Başkanı Serhat Özsoy ise kararın sadece aşı karşıtlığı ile ilgili olmadığını vurguladı.

ADO Disiplin Kurulu tarafından oybirliğiyle alınan kararda Mahmut Demirkan’ın, Türk Dişhekimleri Birliği ve Dişhekimleri Odaları Disiplin Yönetmeliği’nin 9. maddesinin d ve j fıkralarını ihlal ettiği belirtildi. Bahsi geçen maddeler “muayene ve tedavi sırasında hastaların cinsiyet, ırk, milliyet, din, dil, mezhep, ahlaki düşünce, kişilik, sosyal ve siyasi durumlarına göre ayrıcalıklı uygulamalar yapmayı” ve “mesleki bilgi ve becerilerini insan onuruna ters düşecek amaçlarla kullanmayı veya işkence yapmak, resmi görevi icabı dahi olsa işkenceye katılmak veya işkence olarak nitelendirilecek müdahale ve davranışlarda bulunmayı” içeriyor.

Karar henüz uygulamaya geçmedi

Demirkan’ın meslekten men edilme kararı henüz uygulanmadı. 15 gün içinde karara itiraz etme hakkı bulunun Mahmut Demirkan bu hakkını kullanacağını söyledi. Demirkan’ın itiraz dilekçesi dosya ile birlikte Türk Dişhekimleri Birliği Yüksek Disiplin Kurulu’nda görüşülecek. Yüksek Disiplin Kurulu da eğer bu kararı onaylarsa karar yeniden Demirkan’a tebliğ edilecek. Bu aşamadan sonra İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma kararı için başvuracağını belirten Demirkan’ın bu başvurusu haklı bulunursa çalışmaya devam edecek. Eğer bu süreçte yürütmeyi durdurma kararı çıkmazsa o zaman Demirkan’ın muayenehanesi kapatılacak ve beş ay boyunca diş hekimliği yapamayacak. 

“DSÖ’nün bağlı olduğu üst yapı insanları korkutarak yönetiyor, DSÖ’nün üzerinde küresel güçler ve şirketler var”

Mahmut Demirkan, 2020 yılının Aralık ayında yaptığı bir konuşmadan dolayı başka bir diş hekimi tarafından şikayet edildi. Ankara Dişhekimleri Odası da şubat ayında soruşturma açtı. Söz konusu konuşmasında “Bu bir salgın değildir. Sahte bir salgın vardır, salgın olduğuna inanmıyorum, dünyada da salgın yok” diyen Demirkan Medyascope’a şöyle konuştu: “Gerçek salgının adı korku. Virüsün olduğunu ispatlayamadılar. Bir yalanın içindeyiz. Bu yalanı DSÖ, yığınları yönetmek için çıkardı. DSÖ’nün bağlı olduğu üstyapı insanları korkutarak yönetiyor. DSÖ’nün üzerinde küresel güçler ve şirketler var.” 

Virüsün insan vücuduna nasıl girdiği kanıtlandı

Demirkan henüz böyle bir virüsün varlığının kanıtlanamadığını iddia etti. Ancak virüsün hangi yollarla vücudumuza girdiği daha önce bilimsel olarak açıklandı. Üzerinde spike adı verilen sivri uçlu proteinler bulunan koronavirüs bu sayede insan hücrelerine yapışabiliyor. Damlacıklar yoluyla yayılan virüs insan vücuduna ağız, burun ya da gözler yoluyla giriyor.

Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu: “Virüs izole edildi, hatta tek tek proteinleri bile incelendi”

Demirkan virüsün izole edilmediğini de iddia etti. Ancak Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi” Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu’nun aktardığına göre virüs izole edildi ve proteinleri de incelendi. Karcıoğlu konuya ilişkin şunları söyledi: “Virüs izole edildi. Hatta tek tek proteinleri bile incelendi. Örneğin spike proteini var. Baş harfleri ile anılan proteinlerine kadar izole edildi. Hastalıkların çoğunda hastanın tanısı direkt olarak virüsün izolasyonundan çok yaptığı değişikliklerle tespit edilir. Tomografideki buzlu cam manzaralarının akciğer zarına yakın şekilde yerleşmesi koronavirüs için çok tipik bulgular. Virüs izole edilmese dahi radyolojik ve laboratuvar bulguları bunları destekler. Bir hastaya birçok şey bir araya getirilerek tanı konur.“

Karcıoğlu, mutant virüslerin de gen dizilimlerindeki değişiklikler sayesinde anlaşıldığını belirterek “Bu dizilimler en ayrıntılı şekilde bilinmeli ki bunlarda meydana gelen değişiklikler tespit edilsin ve mutasyonları ortaya çıkaralım” dedi. Ancak Mahmut Demirkan varyantların da yalan olduğunu iddia ediyor. 

ADO Başkanı Serhat Özsoy: “Aşı olmayı savunan hekimlere karşı da birtakım girişimleri oldu”

Karar hakkında Medyascope’a konuşan Ankara Dişhekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy ise “Karar yalnızca aşı karşıtlığı ile ilgili değil, altında yatan başka şeyler de var. Bilimsel olmayan verilerle halka yanlış mesajlar vermenin yanı sıra, aşı olmayı savunan hekimlere karşı da birtakım girişimleri oldu. Buna toplam olarak bakmak lazım” dedi.  

“Yaptığı açıklamaları tasvip etmiyorum, karşısına gazete küpürüyle çıkarsanız akademik bilgi sizi yenecektir”

Kişisel olarak kanaat bildirmesinin doğru olmadığını ancak Demirkan’ın açıklamalarını tasvip etmediğini belirten Özsoy, bu süreçte Demirkan ile de görüştüğünü belirterek şöyle konuştu: “Bu kişi benim fakülteden bir dönem küçüğüm. Cezadan sonra da bana ulaştı, bu sürecin neden medyaya düştüğünü sordu. Kişisel olarak kanaat bildirmem doğru olmaz ama yaptığı açıklamaları tasvip etmiyorum. Acaba reklam yaparak öne çıkmaya mı çalıştı? Bunu da incelemek lazım. İlk yazışmalarımız şöyle oldu: Hekimlere aşı yapılmaya başlandığında aşı karşıtı söylemlere başladı. Ben de ona ‘Eğer elinde belge varsa bize gönder inceleyelim’ dedim. O da bana gazete küpürlerini sundu. Tabii ki onlar yeterli değil. Bir yerde akademik bilgi varken karşısına gazete küpürüyle çıkarsanız akademik bilgi sizi yenecektir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.