Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salgında evden çalışma: BBC’nin anketine göre İngilizler’in yüzde 70’i ofise dönmek istemiyor

İngiltere merkezli BBC için YouGov tarafından yapılan bir ankete göre, İngilizler’in yüzde 70’i koronavirüs salgınından sonra ofise dönmek istemiyor. Ankete katılan bin 684 kişinin yüzde 70’i “ofise dönmeyeceklerini” öngörüyor ve belirli bir süre daha evden çalışmaya devam edeceklerini belirtiyor. Bu durum yöneticiler tarafından “yaratıcılığın azalacağı” gerekçesiyle olumsuz karşılanıyor.

Anket kuruluşu YouGov tarafından yapılan ankete göre, ankete katılan bin 684 kişinin yüzde 70’i, çalışanların “asla aynı oranda ofislere dönmeyeceklerini” öngörüyor. Buna ek olarak çalışanların birçoğu, belirli bir süre daha evden çalışmayı tercih edeceklerini söyledi. Ancak yöneticiler, işyerindeki yaratıcılığın olumsuz yönde etkileneceğine dair endişeli.

“Yaratıcılık olumsuz etkilenebilir”

Ankete katılan 530 üst düzey yöneticinin yarısı, evden çalışmanın hem yaratıcılığı hem de işbirliğini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor.

Goldman Sachs ve Apple gibi büyük firmaların yöneticileri, çalışanların “esnek çalışma” taleplerini reddetmiş durumda. Ancak BBC için ankete katılan yöneticiler ve halk, evden ve esnek çalışma politikalarına devam etmenin ne üretkenliği ne de ekonomiye zarar vermeyeceği konusunda hemfikir.

BT’nin CEO’su Philip Jansen BBC’ye verdiği demeçte, ofisteki çalışanlarına haftanın üç veya dört günü esnek ve uzaktan çalışmaya izin vermeyi planladığını söyledi. Fakat araştırmaya göre, insanların dörtte üçünden fazlası yöneticilerinin evden çalışmaya devam etmelerine izin vereceğine inanıyor.

“Mümkün olduğunca ofisten çalışmak istiyorum”

Hükümetin iş programı aracılığı ile temmuz ayında işe giren Maisie Lawrinson BBC’ye verdiği röportajda, “Ofisteyken daha üretkenim çünkü burası daha profesyonel bir ortam ve insanları görebiliyorum” dedi.

Maisie Lawrinson

Ankete katılanların yüzde 60’ından fazlası gençlerin yüz yüze temas veya kişisel danışmanlık olmadan yeni girdikleri işlerde zorlanacaklarını düşünüyor. Uzmanlara göre özellikle 25 yaş altı insanlar, koronavirüs salgınının başlangıcında çalışma saatlerindeki değişiklikten büyük oranda etkilendi veya işlerini kaybetti.

Manchester’daki büyük bir savunma şirketinde evden çalışan Antony Howard, pahalı kafelerden uzak durmaktan seyahat süresini kısaltmaya kadar son 16 ayda uzaktan çalışmanın büyük faydalarını gördüğünü belirtti. Howard, BBC’ye verdiği röportajda, “Sağlığım ve karbon ayak izim hiç bu kadar iyi olmamıştı. Artık günde 92 mil (148 kilometre) yol yapmıyorum ve daha üretkenim” dedi. 

Şirketlerde çalışmaya yeni başlayanlar için endişelendiğini de belirten Howard, “Eylül ayından itibaren sahada hiç bulunmamış 17 yaşındaki çalışanlarımız oldu, 57 yaşında biri olarak benim için hibrit çalışma harika bir senaryo ancak yeni başlayanların işyeri deneyimine ihtiyaçları var” dedi.

İngiltere’de Başbakan Boris Johnson: “Kademeli işe dönüş başlayacak”

İngiltere’de Başbakan Boris Johnson, koronavirüs kısıtlamaları hafifledikçe “kademeli olarak işe dönüş”ün başlayacağını açıkladı. Ancak Sağlık Bakanı Sajid Javid salı günü (14 Eylül) milletvekillerine, kış aylarında koronavirüs vaka sayılarının artması durumunda İngiltere’deki insanlara tekrar evden çalışmalarına ilişkin tavsiye verilmesinin, hükümetin acil durum planlarının bir parçası olacağını söyledi. 

Sajid Javid

Acil Durumlar İçin Bilimsel Danışma Grubu üyesi Prof. Andrew Hayward, Sağlık Bakanı’nın açıkladığı politikanın koronavirüs vakalarının artması durumunda, hastalığın yayılmasını önemli ölçüde engelleyebileceğini söyledi. Hayward çarşamba günü (15 Eylül) BBC’nin radyo programında, “ Virüsün yayılmasını azaltmanın en önemli ve etkili yolu diğer insanlarla temas etmemektir” dedi.

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.