Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban tarafından tehdit ediliyorlardı: Afganistan Genç Kadın Milli Futbol Takımı oyuncuları Pakistan’a sığındı

Taliban’ın Afganistan’da iktidarı ele geçirmesinin ardından teditler alan Afganistan Genç Kadın Milli Futbol Takımı oyuncuları, Pakistan’a sığındı. Taliban’ın kadınlara yönelik sert eylemlerinden korkan genç kadınlar, Taliban’ın yönetimi altındaki bir ayı korku içinde geçirmişti.

Afganistan’ın genç kadın milli futbol takımı oyuncuları Pakistan’a ulaştı. Pakistan Futbol Federasyonu’ndan bir yetkili, genç futbolcular ve ailelerinden oluşan 81 kişilik grubun ülkenin Lahor kentindeki federasyon merkezinde tutulacağını söyledi.

Yetkili, oyuncuların üçüncü ülkelere sığınma başvurusunda bulunmadan önce 30 gün boyunca Pakistan’da sıkı güvenlik önlemleri altında kalacağını belirtti.

Kadın milli futbol takımı oyuncularının geçen temmuz ayında Kabil’den ayrıldığı ancak pasaportları ve diğer belgeleri olmadığı için mahsur kaldığı bildirildi. 32 oyuncu ve aileleri, “Barış için Futbol” adlı yardım kuruluşunun Pakistan’da birtakım lobi faaliyetleri yürütmesinin ardından vize alabildi.

The Independent’ın haberine göre oyuncular, Pakistan Başbakanı Imran Han’a ülkeye acilen girmek için izin istedikleri bir mektup gönderdi. Mektupta oyuncular, Taliban tarafından ciddi tehditler aldıklarını yazdı.  

Kabil’in düşüşünün ardından oyuncular, milli takımın eski kaptanı Khalida Popal’ın sosyal medyada futbol oynarken çekilen görüntülerini silmesi ve yeni rejimin olası tehditlerinden korunmak için formalarını yakmaları konusunda uyarılmıştı.

Taliban Kültür Komisyonu Başkan Yardımcısı Ahmadullah Wasiq, geçen haftaki açıklamasında, kadın kriket takımının akıbetiyle ilgili verdiği soruya cevabı, ülkedeki kadın sporunun geleceği konusunda şüphe uyandırmıştı. Wasiq, “Kadınlar krikette yüzlerinin ve vücutlarının kapatılmayacağı bir durumla karşılaşabilir. İslam, kadınların bu şekilde görülmesine izin vermez. İslam ve İslam Emirliği [Afganistan] kadınların kriket oynamasına veya vücutlarının görüneceği spor türlerini oynamasına izin vermiyor” demişti.

Taliban’ın 1996-2001 arasındaki iktidarında da kadınların spor yapması yasaktı.

Kadın futbol takımlarının ülkeden ayrılmasının yanı sıra, ülkenin en büyük pop şarkıcısı Aryana Sayeed ve ünlü film yönetmeni Sahraa Karimi de geçen ayki tahliye esnasında Afganistan’ı terk etti

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.