Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Time dergisinin ‘Dünyanın en etkili 100 kişisi listesinde” Türkiye’den bir isim: Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol

Time dergisi, geleneksel hale gelen “Dünyanın en etkili 100 kişisi” listesini açıkladı. Derginin kapağında Galler Prensi Harry ve Meghan Markle bulunuyor. Açıklanan listede Türkiye’den de bir isim yer alıyor: Fatih Birol. Ekonomist ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IAE) İcra Direktörü Birol, “Türkiye’yi temsil etmek benim için gurur kaynağı” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Time dergisi, her sene yayımladığı “Dünyanın en etkili 100 kişi” listesini kamuoyu ile paylaştı. Derginin kapağında Prens Harry ve Meghan Markle bulunuyor. Listede altı farklı kategori bulunuyor: İkonlar, Öncüler, Titanlar, Sanatçılar, Liderler ve Yenilikçiler. Sussex Dükü ve Düşesi, “İkonlar” kategorisinde listenin başında.

Kerry: “Birol, temiz enerji devrimi için çok önemli bir işlev görüyor”

Bu sene 18’incisi yayımlanan listede, Türkiye’den de bir isim yer alıyor: Fatih Birol.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörlüğü görevini yürüten Birol, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Türkiye’yi temsil etmek benim için gurur kaynağı” dedi. Birol, 1995’ten beri kurum içinde yer alırken son altı yıldır IEA’nın icra direktörlüğü görevini üstleniyor.

Fatih Birol hakkındaki tanıtıcı metni ise eski ABD Dışişleri Bakanı ve ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry kaleme aldı. Kerry, Birol’u şöyle anlattı:

Gerçeklerin yoğun ve sürekli saldırı altında olduğu bir dünyada Fatih Birol, en son yüksek teknoloji verilerini, iyimser bilgi birikimini ve eski usul retorik inceliğini ustalıkla bir araya getiriyor. Dünya liderlerine güvenilir bir danışman, karbon salımını azaltmak ve gezegenimizi kurtarmak için ne yapılması gerektiği konusunda tarafsız bir otorite görevi üstleniyor. Veri odaklı yaklaşımı, temiz enerji devrimi için çok önemli bir işlev görüyor.

Birol, Uluslararası Enerji Ajansı’nı çoğunlukla petrol piyasalarını izleyen bir kurumdan, tüm enerji teknolojileri alanında dünyanın önde gelen ekonomilerine fikir veren lider bir danışmana dönüştürdü. IEA, 10 yılı aşkın bir analize dayanan ve bu yıl açıklanan planında 2050 yılına kadar küresel net sıfır karbon salımına ulaşmak ve yıkıcı iklim etkileri riskini en aza indirmek için ilk kapsamlı yol haritasını yayınladı. Hindistan, Çin, Endonezya ve Kolombiya gibi ülkeler, net sıfır salıma ulaşmak ve iklim krizi yavaşlatmak ve bunun için kendilerine bir yol haritası çizmesi için Birol’dan yardım istedi. Sıfır salıma ulaştığımızda, karbon salımının sıfıra getirilmesi için edilen sözleri gerçeğe dönüştürülmesinde Fatih Birol’un öncü bir rol oynadığını bilin.”

Fatih Birol

Fatih Birol kimdir?

Fatih Birol, 1958’de Ankara’da dünya geldi. TED Ankara Koleji’ni bitiren Birol, ardından da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Viyana Teknik Üniversitesi’nde tamamladı.

1995 yılında IEA’ya katılan Birol, icra direktörü olarak seçildiği 2015 yılına kadar kurum içinde başekonomist ve küresel enerji ekonomi direktörü gibi çeşitli görevler üstlendi. Birol, çalışma hayatı boyunca çok sayıda önemli ödüle layık görüldü. Almanya Federal Cumhuriyet Liyakat Nişanı, İtalya Cumhuriyet Liyakat Nişanı ve Japonya Yüksek Güneş Nişanı, layık görüldüğü ödüllerden yalnızca birkaç tanesi.

Listede başka kimler var?

Listede başka dikkat çeken isimler de var. Şu an cezaevinde bulunan Rus muhalif lider Aleksey Navalni, ABD Başkanı Joe Biden, eski ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, İtalya Başbakanı Mario Draghi, İsrail Başbakanı Naftali Bennett, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin yanı sıra, Taliban’ın kurduğu yeni hükümetin başbakan yardımcısı Abdulgani Birader de listede yer alıyor.

Bu isimlerin dışında listede Japon tenisçi Naomi Osaka, ABD’li şarkıcı Britney Spears, Amerikan futbolunun efsane oyuncusu Tom Brady, ABD’li ünlü atlet Allyson Felix, dünyaca ünlü aktrisler Kate Winslet ve Scarlett Johansson ve uzay şirketi SpaceX’in kurucusu ABD’li grişimci Elon Musk da bulunuyor.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.