Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kasımda dördüncü yurdu açıyor: “Öğrencilere konfor alanları oluşturmaya çalışıyoruz”

Üniversiteler yüz yüze eğitime başlarken başta büyükşehirler olmak üzere ülke genelinde barınma krizi yaşanıyor. Artan kiralar ve yurtlardaki kapasite yetersizliği nedeniyle kalacak yer bulamayan üniversite öğrencileri, “Barınamıyoruz” sloganıyla birçok ilde eylemler düzenliyor. Öğrencilerin barınma sorununa belediyeler, sivil toplum kuruluşları, iş insanları ve muhalefet partileri çözüm bulmaya çalışıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Gençlik ve Spor Müdürü İlker Öztürk ile yeni yurt projelerini konuştuk. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, pazartesi günü (20 Eylül) üniversite öğrencilerinin yurt sorunuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 5 bin yatak kapasiteli öğrenci yurdu açmayı hedeflediklerini belirten İmamoğlu, “Ne yazık ki yıllardır üniversite öğrencileri için yeterli yurt yapılmamış, İBB’nin de hiç yurdu yoktu. Tamamen kendimize ait, güvenli, temiz, sosyal ve sportif alanları olan yurtlarımıza ilk öğrenciler yerleşti. Hepsine başarılar diliyorum” dedi.

İBB Gençlik ve Spor Müdürü İlker Öztürk ile öğrencilerin barınma problemini, İBB yurtlarını ve yeni yurt projelerini konuştuk. İBB’nin üç öğrenci yurdu açtığını ve kasım ayında dördüncü yurdun açacaklarını anlatan Öztürk,

“Öğrenci yurtlarının sayılarını artıracağız. Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun 5 bin kişilik yurt açma hedefi ve talimatı var. Yurt sayılarını İstanbul’da artırmayı planlıyoruz. Üç yurdu açtık, dördüncü yurdumuzu da açmaya az bir zaman kaldı. Açılan yurtlara 4 bin 200 kişi başvurdu. Bu başvuruların içerisinden toplamda 625 kişiyi yerleştirdik. Bunları puanlama sistemine göre yaptık.”

“Dört yurtla bin 50 öğrenciye hizmet vereceğiz”

Barınma sorununa dikkat çekmek için eylem yapan öğrencilere henüz görüşmediklerini ancak yakın zamanda öğrencilerle iletişime geçeceklerini anlatan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Barınamayan öğrenciler ile henüz bir görüşme sağlamadık ama görüşmek istiyoruz. Bizim düşüncemiz şu, İstanbul’da yurt sayısını arttırmak. Türkiye genelinde bir probleme dönüşen öğrenci yurtları meselesini İstanbul’da sayın başkanımızın da talimatıyla bitirmek. Bunun üzerine çalışıyoruz. Toplamda dört yurtla bin 50 öğrenciye hizmet vermiş olacağız.”

Öğrenciler için sadece barınacakları bir alan değil, konfor alanı yaratmak istediklerini vurgulayan Öztürk, şunları söyledi:

“Öğrencilerin, dört duvar arasında olmalarını istemiyoruz, sosyal ortamlar ve konfor alanları oluşturmaya çalışıyoruz. Öğrencinin sadece uyuyacağı bir alandan ziyade bir kompleks ortaya çıkarmak istiyoruz. Konaklama, çamaşır, yemek gibi hizmetleri aylık 600 TL olarak fiyatlandırdık, meclis onayı üzerinden gerçekleştirdiğimiz bir fiyatlandırma ile an itibariyle 3 yurdumuzu işletmeye başladık. Dördüncü yurdumuzu kasım ayının ilk haftası açacağız.”

İBB, Avcılar ve Beyoğlu’ndaki üç kız öğrenci yurdu açmış, 650 kız öğrenci 14 Eylül’de yurtlara yerleştirilmişti. İBB, eğitim takviminin ikinci yarısında Gaziosmanpaşa’da bir yurdu daha açacak ve yurtların kapasiteleri bin kişiye ulaşacak.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan ruhsat alan, biri Beyoğlu Örnektepe, ikisi de Avcılar’da bulunan yurtlara öğrenci seçilirken 4 bin 18 aday için puanlama oluşturuldu. Devlet üniversitesi öğrencisi olmak ve özel üniversiteye yüzde 100 burslu yerleşmek aranan şartların başında yer aldı. Şehit ve gazi çocukları için yüzde 10’luk kontenjan ayrılan sistemde, afet bölgelerinden gelmiş olmak da yurtlara yerleşmek için puana olumlu olarak yansıdı. Yerleşme puanını etkileyen diğer kriterler arasında, sınava ilk girişte üniversiteye yerleşmiş olmak, ailenin toplam geliri, anne babanın sağ olup olmaması, boşanmış veya evli olmaları, uluslararası yarışmalarda başarı göstermiş olmak da yer aldı.

Yurtların seçimi güvenli ortam ön planda tutularak yapıldı. Ulaşım ağına ve üniversitelere yakınlık mesafeleri dikkate alındı. Engellilerin de unutulmadığı yurtlarda, bazı odalar öğrencilerin ihtiyacı olan ekipman ve eşyalarla donatılarak erişilebilir hale getirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.