Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’liler tutum belgesini Medyascope’a değerlendirdi: “Cumhur ve Millet ittifaklarını diyaloğa davet eden bir deklarasyon”

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde alacağa tavra ilişkin bugün (27 Eylül) bir tutum belgesi açıkladı. Eş genel başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ın açıkladığı belgede hem cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimine hem de ittifaklara dair beklenti ve öneriler yer aldı. Kürt sorununda muhatap tartışmalarında ise Meclis işaret edildi. Tutum belgesinin açıklanmasının ardından Medyascope’a konuşan HDP’liler “Çözüm için hem Cumhur hem de Millet ittifaklarını diyaloğa davet eden bir deklarasyon” dedi.

“Sözlerimin arkasındayım”

HDP’nin Ankara’da açıkladığı tutum belgesini Medyascope’a yorumlayan eski HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Sezai Temelli, deklarasyonla çözümün adreslerinden birinin de İmralı olduğunun altının çizildiğini söyledi. Temelli, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Kürt sorununda muhatap Meclis ve HDP’dir” sözlerinden sonra “Muhatap İmralı’dır” açıklamasını yapmış ve kamuoyunda tartışmaya neden olmuştu. Temelli, sözlerinin arkasında olduğunu belirtirek şöyle konuştu:

Eski HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli 

“Sözlerimin arkasındayım. Kürt sorunu, çözümü karmaşık siyasi bir denklemdir. Çözüm için bu denklemin aktörleri eksiksiz bir şekilde siyasette var edilmeli. Bu aktörlerden biri de İmralı’dır. Bu meselenin, savaş durumunda demokratik müzakere olmasının yolu, bu muhataplığın inşasıyla mümkündür. Türkiye bunu daha önce yaptı ve bundan geri adım attı. O günden beri Türkiye çöküşe sürükleniyor. Yasalar ve yeni yasaları yapacak adres Meclis’tir ama nasıl yapılacağını toplum ve tüm aktörler belirler.” 

“Muhatap İmralı’dır” açıklaması sonrasında yaşanan tartışmaları da değerlendiren Temelli, “Toplumun tepkileri önemli, açıklamam sonrası bu meseleyi konuşuyoruz.  İhmal ettiğimiz şeyi konuşuyoruz. Ne güzel” dedi.

“Cumhur ve Millet ittifaklarını diyaloğa davet eden bir deklarasyondu”

Eski HDP milletvekilerinden Sırrı Sakık, tutum belgesinin tüm siyasi partileri müzakereye davet ettiğini belirtti. Sakık, HDP’nin bu belge ile Türkiye’nin tüm sorunlarını çözmeye aday olduğunu söyledi. Sakık, şöyle devam etti: “Önümüzdeki dönem kiminle yol yürüyeceğimizi gösteren bir belgeydi. Uzun dönemdir HDP’ye hem Millet hem de Cumhur İttifakı saldırıyordu. Biz Türkiye’nin tüm sorunlarını çözmeye adayız. 100 yıldır parlamenter demokrasi Kürt sorununu çözmedi. Yeni bir demokrasiyle bunu çözebiliriz. Sorunları çözümü için hem Cumhur hem de Millet İttifakı’nı diyaloğa davet eden bir deklarasyondu.”

Eski HDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık

“İktidar kendini kandırıyor”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kürt sorunu yok” açıklamasına da tepki gösteren Sakık, “Anadilde eğitimi, demokratik hakları inşa etmiyorlar. Türkiye bugün gelinen noktada MHP ve Perinçek mantığıyla yönetiliyor. İktidar kendisini kandırıyor. Bu ülkede Kürt sorunu vardır. Cumhuriyetin kuruluşundan beri çözülmedi” diye konuştu.

Muhataplık tartışmalarına da değinen Sakık, Kürtler’in sorunlarını parlamentoda çözmek istediğini belirtti: “HDP hiç kimseye düşman olmadığını, sorunları parlamentoda çözmek istediğini açık ve net söylüyor. 30 yıldır demokratik siyasette ısrar ediyoruz. Onlar partimizi kapatıyor, biz açıyoruz.”

Eski Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk

 “HDP, bu belge ile çözüm için demokratik siyasetin önemini açıkladı”

Görevden alınarak yerine kayyum atanan eski eski Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, HDP’nin tutum belgesiyle Kürt sorununda muhatap olduğunu açıkladığını belirtti. Türk, Kürt sorununda çözüm yolunun ise diyalogdan geçtiğini söyledi:

“Kürt sorununun çözümü için diyalog, demokratik hak ve özgürlüklerin verilmesiyle olur. CHP ve bazı partilerin bu konudaki açıklamaları değerli ama daha geniş bir mutabakatla bu sorunu Türkiye’nin gündemine getirmek gerekiyor.  Biz HDP olarak bu belge ile Türkiye kamuoyuna, siyaset yapanlara, sivil topluma ve halkın tamamına bu sorunun çözümü konusunda diyalog için hazır olduğumuzu açıkladık. HDP olarak demokratik siyasetin önemli olduğunu ve bu sorunda muhatap olduğumuzu açıkladık.”

“Kürt meselesi sadece bir aktörün çözeceği bir mesele değil”

Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürt meselesi toplumsal bir mesele ve halkın meseledir. Sadece bir aktörün çözeceği bir mesele değil. Kürt sorununda muhatap biziz ama bu silahların susması için çözüm isteyen taraflar ‘Elinde silah tutan insanlar ne düşünüyor?’ diye soracaklar. Meseleyi tek kişinin temsiliyeti olarak görmemek lazım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler