Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope, Assos’taki tartışmalı hafriyat alanında: Arkeolojik kalıntıların akıbeti belli değil

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki Assos Antik Kenti’nde, yola ve tesislere kaya parçalarının düştüğü gerekçesiyle başlatılan kaya ıslah çalışması bölgedeki arkeolojik kalıntılara zarar veriyor. Prof. Dr. Doğan Perinçek’e göre antik kentte yapılan kazı faaliyeti, ıslahtan daha çok taşocağı açma çalışması gibi. Birinci derece arkeolojik SİT alanı olan Assos Antik Kenti’nde bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı çalışması olmaması gerekirken, Kazdağı Kültürel Varlıkları Koruma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, gazeteci Mecit Ünal ve Prof. Dr. Doğan Perinçek ile inşaat alanında iş makineleriyle kazı yapıldığına ve toprak taşındığına şahit olduk.

Proje ihalesini Dynamica Mühendislik şirketi aldı

Assos Antik Kenti, kaya parçalarının düştüğü alanda çalışan AFAD’ın raporu doğrultusunda “afet bölgesi” ilan edildi. Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ise 26 Mart 2021 tarihinde “kaya ıslahı projesi” ihalesini ilan etti. İhale, Trabzon merkezli Dynamica Mühendislik tarafından alındı ve 500 günlük proje takvimi belirlendi. Nisan ayında, bölgede bulunan turistik mekanlar kapatılarak tahliye edildi. Bölgede yürütülen kazı faaliyeti ise Diyarbakır merkezli Niday İnşaat Ltd. tarafından yürütülüyor.

“Assos Antik Kenti’nin kenarları kemiriliyor”

Assos Antik Kenti’nde yürütülen faaliyetleri yerinde görüntülemek üzere Kazdağı Kültürel Varlıkları Koruma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, gazeteci Mecit Ünal ve Prof. Dr. Doğan Perinçek ile birlikte bölgeye gittik. Kazı alanına kadar olan 800-900 metrelik yürüyüş esnasında birçok arkeolojik kalıntıyla karşılaştık. Prof. Dr. Perinçek, “Gördüğümüz kalıntılar burada önemli yapıların olduğunu gösteriyor. Buradaki arkeolojik kazılar biterse Efes gibi bir yere dönüşür. Buraya ilk defa geliyorum. Bu alanda bu kadar önemli büyük yapı görmeyi beklemiyordum. Bunlar kazı yapılan alanda önemli oranda toprağa gömülü arkeolojik kalıntı olduğunu gösteriyor. Burada gördüğümüz bloklar, öyle küçük sıradan bir yapının parçaları değil. Bu alanda hiç arkeoloji dikkate alınmadan, koruma tedbirleri alınmadan net bir şekilde hafriyat yapılıyor. Buradaki çalışmalar kaya düşmesini engellemek gibi değil, resmen bir taşocağı açmak gibi. Burada Assos Antik Kenti’nin kenarları kemiriliyor” dedi.

“Çalışmaları acilen durdurun”

Assos Antik Kenti’nin birinci derece doğal SİT alanı olduğunun altını çizen Süheyla Doğan, “Burada çok büyük bir yıkım var. Hem doğa yıkımı, hem de tarihsel değerlerin yıkımı var. Böyle önemli bir yerde yapılacak olan bir inşaat faaliyetinin hem koruma kurulunun hem müze müdürlüğünün hem de kazı başkanlığının denetiminde adım adım yapılması gerekir. Suç duyurusunda bulunmamıza rağmen inşaat devam ediyor. Yetkilileri bu katliamı durdurmaya çağırıyoruz. Çalışmaları acilen durdurun” diye konuştu.

“Çalışmanın amacı Assos’un marka değerini artırmaktır”

Çanakkale Valiliği ise konuyla ilgili, “Çalışmanın amacı, bölgenin gözde turizm merkezlerinden biri olan Assos Antik Limanı ve turistik tesislerin daha değerli hale getirilerek marka değerinin artırılması ve düşen kayaların engellenerek insanların can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır. Çalışmalar, projesine uygun olarak müze personelimizin gözetiminde devam etmektedir” açıklamasında bulundu.

Suç duyurusunda bulunuldu

Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Assos Dostları Grubu ve çevreciler, antik kentteki kaya ıslahı projesiyle ilgili suç duyurusu dilekçesini Ayvacık Adliyesi Cumhuriyet Savcılığı’na teslim etti. Suç duyurusu, “tescil edilmiş SİT alanının izinsiz olarak bozulmasına, tahribine ve yok olmasına sebep olmak” gerekçesiyle yapıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.