Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’nde yurt krizi: “Yurt çıkmazsa mecburen memlekete döneceğiz”

Üniversitelilerin barınma krizi ülke çapında sürüyor. Protestolar düzenleyen öğrenciler ev kiralarının yüksekliğinden ve yurtların kapasitelerinin yetersizliğinden şikayet ediyor. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de, barınma krizinden nasibini aldı. Boğaziçili öğrencilerin yaşadığı Rumelihisarı Mahallesi, İstanbul’da kira artışı şampiyonu oldu. Kiraların yüzde 295 arttığı mahallede öğrenciler fahiş kiralara rağmen boş ev bulamazken, üniversitenin sağladığı yurtların kapasitesi de öğrencilere yetmedi.

Üniversitenin öğrencileri, bir yandan kendilerine ev ararken bir yandan da yurt başvurularının sonuçlanmasını bekledi fakat üniversite yönetimi yurt yerleştirmelerini, üniversitenin açılmasına bir hafta kala açıkladı. 28 Eylül’de açıklanan ilk listeye göre çok sayıda öğrencinin açıkta kalmasının ardından 29 Eylül’de ek bir yerleştirmeyle açıkta kalanların bir kısmı, ana kampüse uzak Kilyos yurtlarına yerleştirildi. Medyascope’a konuşan öğrenciler, 200’e yakın arkadaşlarının hâlâ açıkta olduğunu, yine ana kampüse uzak Kandilli’deki yurtlara yerleştirilmeyi umduklarını söyledi. 

“Yurt çıkmazsa mecburen memlekete döneceğim”

Açıkta kalan öğrencilerden biri, hazırlık sınıfını memleketi Tokat’ta çevrimiçi okuduktan sonra birinci sınıfta İstanbul’da yüz yüze eğitime başlamayı umduğunu fakat hâlâ yurt çıkmasını beklediğini anlattı. Dersler 6 Ekim’de başlayacağı için İstanbul’a gelip bir süreliğine bir tanıdığının yanında kalacağını söyleyen öğrenci, yurt çıkmazsa ne yapacağını sorduğumuzda şu karşılığı verdi: “Ev tutma imkanımız kalmadı çünkü yurtları çok geç açıkladılar. Zaten evler çok pahalı, ev de yok. Yurt çıkmazsa hocalarla konuşup bütün dersleri çevrimiçine çevireceğim ve mecburen Tokat’a döneceğim.”

Üniversitenin en yüksek puanlı bölümlerden birini kazanan ve yurt bulamayan bir başka öğrenci, böyle bir sorunla karşılaşmanın canını çok sıktığını, kendini hâlâ üniversiteli hissedemediğini, bir vakıf üniversitesini tercih etmediğine pişman olduğunu söylerken “Ancak o üniversitelerdeki durumun da farklı olduğunu düşünmüyorum” dedi.

“Yeter ki bir yere yerleşelim”

Dersleri Sarıyer’e bağlı Rumelihisarı Mahallesi’ndeki Güney ve Kuzey kampüslerde verilecek olan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, bu kampüslere uzak Kilyos ve Kandilli kampüslerindeki yurtlara yerleştirilecek olmalarına da şaşırmış fakat “Hiç yoktan iyidir, yeter ki yerleşelim” diyor.

Öğrencilerin biri ise yedek listesinde 10. sırada olduğunu ve okulun kendilerine “kimseyi açıkta bırakmayacaklarını” söylemesine güvendiğini söylüyor. Okuldan uzak olmak istemediğini fakat yalnızca bir dersinin yüz yüze olacağını aktaran öğrenciye göre, öğrenciler eğitimin önemli bir kısmının çevrimiçi devam edecek olmasından da şikayetçi.

Açıkta kalanların bir kısmının memleketinde, bir kısmının ise tanıdıklarında kalarak yurtları beklediğini söyleyen öğrenciler, memleketlerinde üniversite okumak istemiyor ve üniversitenin açılmasına beş gün kala, yönetimin kendilerini yurtlara yerleştirmesini bekliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.