Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEVA Partisi, güçlendirilmiş parlamenter sistem önerisini açıkladı: Cumhurbaşkanı temsili yetkilere sahip olacak, yerel yönetimler güçlendirilecek, kayyum uygulamalarına son verilecek

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, güçlendirilmiş parlamenter sistem önerisini bugün (4 Ekim) açıkladı. “Demokrasiye Geçiş Eylem Planı” başlıklı modele ilişkin DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu konuştu. Babacan, Türkiye’nin eski parlamenter sisteme dönmeyeceğini, amaçlarının katılımcı ve çoğulcu bir demokrasi olduğunu söyledi. Yeneroğlu da cumhurbaşkanının veto yetkisinin kaldırılacağını, yerel yönetimlerin güçlendirileceğini ve kayyum uygulamalarına son verileceğini açıkladı. 

“Davetimiz tam demokrasi içindir”

“Güçlendirilmiş parlamenter sistemin, ülkemizi içinde bulunduğu çoklu kriz ortamından çıkaracak en önemli araç olduğuna inanıyoruz” diyen Babacan şöyle devam etti: “Türkiye’yi güçlendirilmiş parlamenter sisteme davet ediyoruz. Davetimiz, özgürlükçü, katılımcı ve çoğulcu demokrasi içindir. Davetimiz, demokrasiyi bütün kurum ve kurallarıyla yaşatan, kuvvetler ayrılığını tesis ederek, etkin denge ve denetleme mekanizmalarını güçlendiren yepyeni bir model içindir. Davetimiz, tam demokrasi içindir.”

“Amacımız geçmişte uygulanan sistemlere dönmek değildir”

Eski parlamenter sistemin “eksik demokrasi” olduğunu ve uygulamada hak ve özgürlükleri gaspettiğini söyleyen Babacan, “Amacımız asla geçmişte uygulanan tekçi, merkeziyetçi, çoğunlukçu ve vesayetçi sistemlere geri dönmek değildir. Kim ‘eskiye dönüş’ diyorsa yalan söylüyor” dedi.

“İfade, toplanma ve örgütlenme özgürlüklerinin önündeki bütün engelleri kaldıracağız”

“Ötekileştirme hissi doğuran tüm uygulamalara son vereceğiz. İfade, toplanma ve örgütlenme özgürlüklerinin önündeki bütün engelleri kaldıracağız” diyen Babacan, gerçek bir demokrasiye ulaşılması için basının özgürleşmesinin önemine şu sözlerle dikkat çekti: “Basın özgürlüğünü evrensel ölçülerde güvence altına alacağız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararların, derhal yerine getirilmesini güvence altına alacağız.”  

“Partili cumhurbaşkanlığı uygulamasına son vereceğiz”

Cumhurbaşkanının yalnızca temsili yetkilere sahip olacağını ve tamamen tarafsız olacağını vurgulayan Babacan, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Yasamayı güçlendirirken, yürütmeyi zayıflatmayacağız. İstikrarlı bir yönetim sağlamak amacıyla cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlardan oluşan bir yürütme organı oluşturacağız. Yürütmeye dair icrai yetkilerin bakanlar kurulu tarafından kullanılmasını sağlayacağız. Cumhurbaşkanını temsili yetkilerle donatacağız. Partili cumhurbaşkanı uygulamasına son vereceğiz.”

Babacan’ın ardından konuşan Mustafa Yeneroğlu ise öngördükleri sistemin temelinin güçlü birey ve güçlü sivil toplum olduğunu vurguladı. Yeneroğlu şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanına bir dönem, yedi yıl kuralı”

“Cumhurbaşkanının hem toplumun farklı kesimleri hem de Meclis’teki partiler karşısındaki tarafsızlığını tam anlamıyla sağlayabilmek için yalnızca bir dönem ve yedi yıl için seçilmesi kuralını esas alıyoruz.”

“Cumhurbaşkanının kanunları veto yetkisine son vereceğiz”

“Torba kanun uygulamasına ve cumhurbaşkanının kanunları veto yetkisine son vereceğiz” diyen Yeneroğlu, ayrıca kanun teklif ve tasarılarının komisyonlarda görüşülmesi sırasında sivil toplumun, meslek kuruluşlarının ve uzmanların görüşlerine başvurulmasını zorunlu kılacaklarını aktardı.

“HSK ve AYM üye adaylarına kamuya açık mülakat”

Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerinin en az yarısının Meclis tarafından nitelikli çoğunlukla seçilmesini esas alacaklarını belirten Yeneroğlu. Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ve AYM’nin Meclis tarafından seçilecek adaylarının da kamuya açık mülakata tabi tutulacağını söyledi.

“Yerel yönetimleri güçlendireceğiz, kayyum uygulamasına son vereceğiz”

Yerel yönetimlerin güçlendirileceğini belirten Yeneroğlu, şöyle devam etti: “Halkın oylarını yok sayan kayyum uygulamasına son vereceğiz. Yerel yönetimlerin seçilmiş organlarının geçici olarak görevden alınmaları kararında yetkinin yargı organında olmasını sağlayacağız. Geçici olarak görevden alınma kararlarında İçişleri Bakanı tarafından yapılacak başvuruların Danıştay tarafından karara bağlandığı bir süreç öngöreceğiz. Bu kararın verilmesi halinde seçilmiş belediye başkanı göreve dönene kadar veya seçimlere kadar başkana vekâlet edecek kişinin belediye meclislerince belirlenmesini esas alacağız.”

“Ülkemizde bir Kürt sorunu vardır. Bahçeli’nin Şemdimli’nin caddelerinde yürümesi, Cizre’nin kahvehanelerinde oturup gençlerle sohbet etmesi lazım”

Parlamenter sistem önerisinin sunumu bittikten sonra soru cevap kısmına geçilirken Ali Babacan, Kürt meselesine geniş yer ayırdı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konuyla ilgili açıklamalarını eleştiren Babacan “Ülkemizde bir Kürt sorunu vardır. Eğer bu sorunu hükümet inkâr ediyorsa sorunu çözmekle ilgili bir adım atmayacaktır. Kürt sorunu olup olmadığını cumhurbaşkanı Kürt vatandaşlara sormalı. Bahçeli’nin Şemdimli’nin caddelerinde yürümesi, Cizre’nin kahvehanelerinde oturup gençlerle sohbet etmesi lazım” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.