Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2021 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Zanzibar kökenli romancı Abdulrazak Gurnah kazandı

2021 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Zanzibar doğumlu romancı Abdulrazak Gurnah kazandı. “Kültürler ve kıtalar arasındaki uçurumda sömürgeciliğin etkilerine ve mültecinin kaderine tavizsiz ve merhametli bir şekilde nüfuz etmesinden dolayı” bu ödüle layık görülen Gurnah, 1986’da Wole Soyinka’dan sonra Nobel ödülü kazanan ilk siyah yazar oldu. Kendisi de eski bir mülteci olan 73 yaşındaki Gurnah, 10 milyon İsveç Kronu (985 bin euro) değerinde para ödülünün de sahibi oldu.

Yazar Abdulrazak Gurnah, 1948 yılında Zanzibar’da doğdu. 1960’ların sonlarında İngiltere’ye mülteci olarak geldi. Yakın zamanda emekliye ayrılan Gurnah, İngiltere’nin Canterbury şehrinde bulunan Kent Üniversitesi’nde, İngiliz ve Postkolonyal Edebiyat profesörü olarak ders verdi.

Gurnah’ın yayımlanmış on romanı bulunuyor. “Terkediş” ve “Cennet” en bilinenleri. 1994 yılında yayımlanan “Cennet”, 20. yüzyılın başlarında Tanzanya’da büyüyen bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Gurnh bu roman ile daha önce de Booker Ödülü’nü kazanmıştı.

Nobel Edebiyat Ödülü’ne daha önce Orhan Pamuk, Gabriel Garcia Marquez, Jean-Paul Sartre, John Steinbeck, Albert Camus, Ernest Hemingway, Winston Churchill ve Bob Dylan gibi önemli isimler de layık görülmüştü.

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.