Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyayı kasıp kavuran Netflix dizisi Squid Game’in ilham kaynağı: Güney Kore’nin kişisel borç krizi

*Haberimiz spoiler içermez.

Güney Kore yapımı dizi Squid Game, Netflix’teki diğer dizileri geride bırakarak en çok izlenen dizi olma yolunda ilerliyor. Büyük borçlar altındaki insanların ikna edilerek bir ölüm kalım mücadelesinde yarıştırıldığı dizinin Güney Kore’den çıkması tesadüf değil. Güney Kore’de hanehalkı borcu, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 100’ünden daha fazlasına denk geliyor. Bu durum sürekli büyüyen bir gelir eşitsizliğiyle birlikte gidiyor. Türkiye’deki hanehalkı borcunun GSYİH’nın yüzde 17,5’ine eşit. Güney Kore’de insanlar ciddi bir borç batağının içinde yaşıyor.

Squid Game, dört yüz civarında borçlu kişinin 38.5 milyon dolar değerinde ödülü kazanmak için ölümüne giriştiği bir yarışı anlatan Güney Kore yapımı bir Netflix dizisi. Dizideki yarışta oynanan oyunların Güney Kore çocuk oyunlarına dayanması dikkat çekici bir detay. Dizinin adını aldığı “Squid Game” yani “Kalamar Oyunu” da bu oyunlardan biri.

Netflix CEO’su Ted Sarandos, eylül ayının sonlarında Code 2021 etkinliğinde “Squid Game”in tüm dillerde, Netflix tarihinin en çok izlenen dizisi olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Squid Game, her ne kadar ABD yapımı Açlık Oyunları veya Japon yapımı Ölüm Oyunu gibi hayatta kalma oyunu filmlerine benzese de içinde farklılıklar barındırıyor. Bu tarz hayatta kalma oyunu filmlerinde genellikle filmin geçtiği dünyanın içinde yaşadığımız dünya olmadığı vurgusu yapılır. Mesela Açlık Oyunları filmi, yakın gelecekte kıyamet sonrası Kuzey Amerika’da, benzer bir şekilde Ölüm Oyunu da yakın gelecekte Japonya’da geçiyor. “Yakın gelecek” vurgusu içinde bulunduğumuz sistemin henüz bu duruma dönüşmediğini ancak içinde bu ihtimali barındırdığı imgesini yansıtıyor.

Güney Kore halkı borç batağında yaşıyor

Squid Game’de ise bu durum böyle değil. Dizideki olaylar şu an yaşanıyor. Artık yaşamımızı sürdürmemiz için ölüm kalım mücadelesine girme gerekliliği yakın gelecekte değil, günümüzde geçiyor. Bu durum Güney Kore özelinde daha da anlam kazanıyor. Güney Kore her ne kadar gelişmiş ülkeler listelerinde ekonomisiyle üst sıraları işgal etse de halk için bu durum böyle değil. Ülkede hanehalkı borcu tavan yapmış durumda. Gelir eşitsizliği ise her geçen gün artıyor. Böyle bir durumda Güney Kore halkının büyük bir kısmı ciddi borçlar altında yaşıyor.

Dizinin senaristi ve yönetmeni Hwang Dong-hyuk, diziyi 2008 yılında yazdığını ancak o yıllarda yapımcıların senaryoyu şiddetli bir şekilde eleştirdiğini söyledi. Bugün ise aynı senaryonun “gerçekçi” bulunarak yüceltildiğini sözlerine ekledi. 2008 yılında Güney Kore’deki hanehalkı borcu GSYİH’nın yüzde 62,7’sini oluştururken, bugün bu rakam yüzde 100’ü geçti. Aradan geçen 13 yılda Güney Kore halkı ciddi bir borcun altına girdi. Artık yaşamak için ölüm kalım mücadelesine girmek bugünün konusu oldu.

Ülkenin ekonomisi, adı yolsuzlukla anılan bir avuç holdingin elinde

Güney Kore, günümüzde intihar oranları en yüksek seyreden ülkelerden biri, bu durum özellikle yarısı yoksulluk sınırının altında yaşayan yaşlılar içinde ciddi bir sorun. Genç işsizliği ise 2020 yılında yüzde 22 idi ve bu rakam giderek artıyor. Sıradan vatandaş için yaşam bir hayatta kalma mücadelesiyken ülkenin ekonomisi bir avuç zengin ve güçlü ailenin sahip olduğu kurumsal holdinglerin kontrolünde. Bir zamanlar teknolojik atılımlarla ulusu yoksulluktan kurtardığı için övülen bu holdingler, günümüzde Güney Kore’de yolsuzlukla dolu ve yaptıklarının sorumluluğunu almayan tekelci kapitalizmin simgesi olarak görülüyor

Arka planda dizinin ana karakteri Gi-Hun’un ilk mali sıkıntılarının on yıl önce işini kaybetmesiyle başladığı anlatılıyor. Yönetmen ve Senarist Hwang, Gi-Hun’un karakterini polisin sürekli müdahaleleri sonucu yenilgiyle sonuçlanan 2009 SSangyong Motors fabrika grevinin organizatörlerinden modellediğini söyledi. Dizide geçmişi anlatan kısımlarda Gi-hun ve iş arkadaşlarının, işten çıkarıldıktan sonra çalıştıkları Dragon Motors deposunda barikat kurduğunu görüyoruz. Grev kırıcılar barikatı delerek grev yapan işçileri coplarla dövüp Gi-hun’un iş arkadaşının ölmesine sebep oluyorlar. Güney Kore, aşırı ve şiddet içeren işçi hareketi karşıtı uygulamalara sıklıkla başvuruyor.

Borçluluk dünyanın her yerinde büyüyen bir olgu

Squid Game, Netflix’te dünya çapında bir başarı yakaladı. Bu durumun sebebi tüm dünya ekonomisinin Güney Kore’nin yaşadığı yola doğru gitmesi olabilir. Güney Kore ekonomik eşitsizlik anlamında üst liglerde oynayan bir ülke ancak dünyanın kalanı da çok daha iyi durumda değil. Nispeten iyi olan ülkelerin durumları da giderek kötüleşiyor. Tüm dünyada gelir eşitsizliği giderek artan bir problem. Ekonomik sistem sürekli yeni borçlular yaratıyor ve borçluların borcunu büyütüyor. Dünyanın her yerinden milyonlarca insan Squid Game’de kendilerini görmüş olabilir. Squid Game, günümüz dünya kapitalizminin sade bir alegorisi. Tüm dünyada insanlar giderek büyüyen bir borç batağının içinde yaşıyor.

Kaynak: ABC, The Korea Herald, Jacobin, Guardian

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.