Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muhalefet, seçmeni sokakta, Cumhur İttifakı ise salon toplantılarında arıyor – Siyasal iletişim uzmanı İbrahim Uslu: “Cumhur İttifakı 2018’den beri oy kaybediyor, beş yıl iktidarı kaybetmek için yetecek bir süre”

Koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte siyasi parti liderleri halkla buluşmak için kolları sıvadı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve İYİ Parti (İYİP) liderleri il il, sokak sokak gezip halkın sorunlarını dinlerken Cumhur İttifakı’nın bileşenleri Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ise siyaseti salonlara sıkıştırdı.

Cumhur İttifakı’nın bu yönteminin bugüne kadar yürüttükleri siyasetin bir sonucu olup olmadığını ve siyasal iletişim açısından Cumhur İttifakı’na nasıl geri döneceğini Medyascope’a değerlendiren siyasal iletişim uzmanı Dr. İbrahim Uslu, “Sorunları inkâr ederek seçmen kazanamazsınız, beş yıl iktidarı kaybetmek için yeterli bir süre” dedi. Uslu, “AKP’nin sokakta seçmenle yüz yüze iletişim kurabilmesi çok kolay görünmüyor. Bunu denese de bundan eskisi kadar verimli sonuç alamaz” değerlendirmesinde bulundu.

İYİ Parti lideri Meral Akşener 54 ilde halkın nabzını tutuyor

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte sokağa çıkıp halkın nabzını tutan ilk isim oldu. Akşener, “Memleket Gezileri” kapsamında en az 54 ilde bölge halkı ve esnafla bir araya geldi. Esnafa yaşatılan ekonomik sorunları dinleyen Akşener, gittiği illerde çiftçilerle, işçilerle, kadınlarla ve bölge halkıyla buluştu. Uslu, son zamanlarda anketlere yansıyan oy artışının da bu çabanın bir sonucu olduğunu söyledi.

HDP 130 ziyaret gündemi ile halkla buluştu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Basın Yayın ve Propaganda Komisyonu’ndan edindiğimiz bilgilere göre HDP eş genel başkanları, temmuz ve ağustos ayları boyunca 16 ayrı yerde; eş genel başkan yardımcıları, parti sözcüsü, grup başkanvekilleri ve merkezi komisyon sözcüleri ise örgütlenme gündemiyle 55 farklı yerde, “HDP’liyiz Her Yerdeyiz” programı kapsamında ziyaret ve etkinliklere katıldı. Bu yıl itibarıyla toplam 130 ziyaret yapıldığı, bu rakamın sadece merkezi düzeyde planlanmış ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin katıldığı ziyaretler olduğu, yerelde bunun iki katı kadar ziyaretin gerçekleştiği bilgisi de verildi. HDP liderleri gittikleri illerde bölge halkı ve esnafın sorunlarını dinleyerek çeşitli temaslarda bulundu

CHP lideri Kılıçdaroğlu halkın her kesimiyle yüz yüze temas kuruyor

“Yurt Gezileri” kapsamında sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, nakliyeciler, muhtarlar, gidilen illerdeki bölge halkı, şehit aileleri ve gaziler, Roman kanaat önderleri, sanayiciler ve iş insanları, çiftçiler, illerdeki esnaf, fabrika işçileri, emekli emniyet mensupları, çeşitli meslek grupları ile buluşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu son olarak İstanbul Ümraniye’de atık kağıt toplayarak geçimini sağlayan işçileri bizzat ziyaret etti ve işçilere yaşatılan sorunlarını dinleyerek çözüm önerileri sundu.

Kadın otobüsü, esnaf otobüsü, ekonomi otobüsü ile Türkiye’yi geziyorlar

Bunun dışında, Kılıçdaroğlu’nun görevlendirdiği genel başkan yardımcıları başkanlığındaki milletvekili heyetlerinden oluşan gruplar, ekonomi masası, esnaf masası, doğu masası, yerel yönetimler başkanlığı ve kadınlar için kurulan birimler düzenli olarak Türkiye’nin her bir noktasına gidiyor ve halkla buluşarak, halkın sorunlarına ilişkin hazırladığı raporları genel merkeze sunuyor ve genel merkezde bu sorunlara ilişkin çözümler üretiliyor. Bu çözüm önerileri ise Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun konuşmaları ile kamuoyuna açıklanıyor.

CHP yetkililerinden elde edilen bilgilere göre, yurt gezileri kapsamında 10 Haziran’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ziyaret eden Kılıçdaroğlu’nun 1 Ocak 2021- 8 Ekim 2021 tarihleri arasında ziyaret ettiği iller şöyle:

İstanbul (15 kez), Kocaeli (3 kez), Kırşehir, İzmir (8 kez), Bolu (2 kez), Aksaray, Uşak, Manisa, Tekirdağ, Çanakkale, Kırıkkale, Bursa, Sinop (2 kez), Ağrı, Isparta, Burdur, Aydın, Gaziantep, Mersin (2 kez), Edirne, Antalya, Muğla (2 kez) , Van, Tunceli (cenaze), Kastamonu, Nevşehir, Çorum, Kırklareli, Bilecik, Hatay ve Rize.

“Merkez medya muhalefete kapalı, seçmenle yüz yüze iletişim kurmaları gerekiyor”

Kılıçdaroğlu ve Akşener’in yurt gezilerini değerlendiren Dr. İbrahim Uslu “Merkez medya muhalefete neredeyse kapalı, bu yüzden seçmenle yüz yüze iletişim kurup kendisini, projelerini, çözüm önerilerini yüz yüze iletişim ile anlatmaları gerekiyor” dedi. Muhalefet partilerinin yurt gezilerinin olumlu sonuçlarının anket sonuçlarına da yansıdığını söyleyen Uslu,  “Vatandaşın taleplerini yerinde dinleyip bir de bunu Ankara’da Meclis kürsüsünden Türkiye’ye duyuruyorlar. Bu da seçmenle birden fazla kez karşılıklı etkileşime girmek anlamına geliyor” diye konuştu.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kebapçılar ve taksicilerle buluştu

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “AK Parti Genişletilmiş İl Dayanışma Toplantıları” ve “AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantıları”nda partililerle buluştu. Cuma namazı sonrası esnaf ziyareti yapan ve taksi durağı ziyaret eden Erdoğan, Adana Lezzet Festivali açılışında kebapçılarla bir araya geldi ve katılımcılarla birlikte şarkı söyledi. Adana’da yapılan projelerin toplu açılışına katılan Erdoğan, Mersin’de gençlerle buluştu. Erdoğan’ın işçilerle yaptığı buluşmayı ise Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirmesi dikkat çekti.

MHP lideri Bahçeli, partililerle buluşmayı tercih etti

MHP lideri Devlet Bahçeli, koronavirüs kısıtlamalarından sonra  “Analar Bacılar Kurultayı”, “Ülkü Ocakları Türk Gençliği Büyük Kurultayı”, “Güçlü Siyaset Lider Türkiye Hedef 2023 Siyasette Yeni Dönem Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Stratejik Hedefler” ve Bursa , Manisa, Erzincan, Konya, Gaziantep, Amasya, İstanbul, Kayseri, Ankara’yı kapsayan “Bölge İstişare Toplantıları” yaptı ve bu toplantıların tamamı salonlarda gerçekleştirildi.

AKP daha çok parti içi aktiviteler yapıyor

Parti liderlerinin çalışmalarını siyasal iletişim açısından değerlendiren Dr. İbrahim Uslu, AKP teşkilatlarının halkla temas kurma konusunda çekimser davranma sebebini ise şöyle anlattığını söyledi:

Kişisel sohbetlerde bunu defalarca duymuşumdur ‘Vatandaşa gidiyoruz. Vatandaşın da haklı olarak talepleri ve şikayetleri var. Bunları çözemeyeceğimizi ya da çözebileceğimizi vaat etmedikçe, sadece şikayetleri dinliyoruz ve şikayetleri alıp ona rağmen bir adım atamamış olmak bizim için sıkıntı yaratıyor’ diyorlar.”

Bu yüzden AKP teşkilatlarının seçmenle temas edecek aktiviteler yerine daha çok parti içi aktiviteleri tercih ettiğini söyleyen Uslu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır gezisinden sonra bütün teşkilatın kapı kapı gezerek çalışma yapmasını istediğini fakat anket sonuçlarına göre bunun işe yaramadığı tespitinde bulundu.

 “AKP’nin seçmeniyle yüz yüze iletişimi mümkün değil”

AKP’nin, somut talepleri karşılamakta zorlandığına dikkat çeken İbrahim Uslu, “Bu tür durumlarda yüz yüze iletişimin verimliliği mümkün değil” dedi. Seçmenin, AKP’nin söylemlerini ezbere bildiğini belirten Uslu, AKP’nin toplumsal sorunları inkâr ettiğini şöyle anlattı:

AKP’nin son zamanlarda tercih ettiği bir yaklaşımı var, sorunları inkâr ediyor. ‘Eve ekmek götüremiyorum’ diyorlar. Yanıt: Abartıyorsun. Sokakta kalan öğrenci mi var, ‘Kardeşim zaten onlar terörist.’ Sorunları inkâr ettiğinizde ‘Bizim memurlarımız, işçilerimiz hayatlarından çok memnun’ dediğinizde, seçmen sorunun çözülmesini bırakın, farkında olunmadığını düşünerek hayal kırıklığına uğruyor. AKP’nin sokakta seçmenle yüz yüze iletişim kurabilmesi çok kolay görünmüyor. Bunu denese de bundan eskisi kadar verimli sonuç alamaz.”

 “Sorunlar biriktikçe kopmalar hızla artacaktır”

Yürütülen propaganda sürecinin Cumhur İttifakı açısından sonuçlarına dair konuşan Dr. İbrahim Uslu, “Çok büyük kopmalar olmasa bile süreç içinde umutsuzlukları tatmin edilmeyen seçmenler yavaş yavaş kopmaya başlıyor. Cumhur İttifakı 2018 genel seçimlerinden bu tarafa düzenli bir biçimde oy kaybediyor, çok hızlı değil ama beş yıl iktidarı kaybetmek için yetecek bir süre. Sorunlar biriktikçe, kopmalar hızla artacaktır” diye konuştu.

Seçmen davranışlarını belirleyecek temel dinamiğin siyasal iletişim tekniğinden değil vatandaşın memnuniyetinin sağlanmasından geçtiğini söyleyen Uslu, şöyle devam etti: “Siyasal iletişim sihirli bir değnek değildir. Türkiye’de uzun zamandır çift haneli enflasyon, çift haneli işsizlik, döviz kurlarında çift haneli değer yükselmeleri ya da Türk Lirası’nın çift haneli değer kaybetmesi, çift haneli faiz oranları varken vatandaşla beş dakika sohbet ederek seçmeni ikna edemezsiniz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.