Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir’de depremzedelerin bir yıldır beklediği, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Mağduriyet varsa çözün” dediği emsal artışı kararı kabul edildi

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremin ardından evlerini kaybeden depremzedelerin en büyük beklentilerinden biri olan emsal artışı kararı İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde dün (11 Ekim 2021) kabul edildi. Parsel bazlı yüzde 20, ada bazlı yüzde 30 emsal artışı, Belediye Meclisi’nden oyçokluğuyla geçti. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, “Olmazı başardık” dedi. Kararla birlikte depremzedelerin yeni yapılan binalardaki metrekare kayıpları azalacak, hem kira hem de kredi ödemek durumunda kalan depremzedelerin üzerindeki maddi yük hafifleyecek.

Kılıçdaroğlu talimat vermişti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 26 Eylül’deki İzmir ziyaretinde depremzedeler ile Bayraklı’da buluşmuş ve konuşmasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e “Vatandaşlarımızın böyle bir sıkıntısı varsa, ‘Tunç Başkan, ‘Gerekirse yapacağız’ dediniz, ‘Gerekirse’ demeyin, ‘Yapacağız’ deyin” diyerek talimat vermişti. Bunun üzerine Bayraklı Belediye Meclisi’nde 4 Ekim’de yapılan toplantıda depremde hasar gören ve 6306 sayılı yasa kapsamında riskli bulunan yapılar için yüzde 10 emsal artışını içeren önerge kabul edilmiş, depremzedeler ise yüzde 30’luk bir artış beklediklerini belirterek karara tepkilerini dile getirmişti.

Depremzedeler emsal artışı için toplandı

Emsal artışı dün (11 Ekim) İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı olağan birleşiminde tekrar gündeme geldi. Saat 18.30’da başlayan toplantı öncesi depremzedeler, İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan‘ın çağrısı ile toplantının yapılacağı Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi önünde toplandı. 

https://twitter.com/izdeda/status/1447309484720852992

İZDEDA Başkanı Özkan, toplantı öncesi Medyascope‘a şu açıklamalarda bulundu:

Biz depremzedeyiz. Evimizi yaptırabilmek adına emsal artışı için yalvarıyoruz. Bunun yanında belediye başkanı, devlet bize trip atıyor. Biz buraya psikolojik baskı oluşturmak için geldik. Meclis üyeleri bizim gözümüzün içine baka baka buradan geçsinler diye geldik.

https://twitter.com/Medyascopetv/status/1447556018381144065?s=20

Yüzde 20 parsel bazlı artışta uzlaşıldı

18.30 başlayan toplantı 22.30’a kadar sürdü. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığındaki toplantıda zaman zaman gerginlikler yaşandı. AKP ve MHP’li üyeler depremzedelere yüzde 30’luk parsel ve yüzde 30’luk da ada bazlı artış verilmesi gerektiğini, ayrıca kararın sadece Bayraklı ilçesini değil tüm İzmir’i kapsayacak şekilde alınması gerektiğini savundu. Saat 21.30’da toplantıya ara verildi ve konuyla ilgili olarak komisyon toplantısı yapıldı. Toplantıda sadece Bayraklı ilçesinde yüzde 20 parsel bazlı, yüzde 30 ada bazlı olmak üzere emsal artışı konusunda uzlaşıldı. Ardından yapılan oylamada karar oyçokluğu ile kabul edildi. 

“Olmazı başardık”

Toplantı boyunca dışarıda bekleyen yüzlerce depremzede, kararın bekledikleri düzeyde olmasa da sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti. Medyascope’a konuşan depremzede Suna Özgündüz,Beklediğimizin biraz altında olsa da iyi bir karar olduğunu düşünüyoruz. Yüzde 30 bekliyorduk ancak yüzde 20’li parsel bazlı artış da yaralarımıza bir nebze merhem oldu diyebiliriz” dedi.

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan ise karar sonrası depremzedelere seslendi ve “Bizim istediğimiz oldu. Biz olmazı başardık. Olmazdı. Sayın Tunç Soyer’den Allah bin kere razı olsun” diye konuştu.

https://twitter.com/Medyascopetv/status/1447665788152844294?s=20

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.