Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “İstanbul Gıda Strateji Belgesi”ni kamuoyunun görüşüne açtı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Planlama Ajansı (İPA) koordinasyonunda tarım ve gıda politikaları konusunda uzman akademisyenler tarafından hazırlanan “İstanbul Gıda Strateji Belgesi”ni, İstanbullular’ın görüş ve yorumlarına açtı. Hazırlanan belge, bir süre kamuoyu görüşü ve yorumlarının toplanması için erişime açık kalacak. Belge, gelen yorumlarla son halini alacak ve böylece İBB, Türkiye’de Gıda Strateji Belgesi hazırlayan, bu belgeyle yazılı taahhütlerde bulunan ve bunu kamuoyu denetimine açan ilk belediye olacak.

İstanbul Gıda Strateji Belgesi’ni Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi Doç. Dr. Gökhan Günaydın eşgüdümünde, Prof. Dr. Hilal Elver, Prof. Dr. Mustafa Koç ve Dr. Bülent Şık hazırladı. Belgenin hazırlanmasına İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Vizyon 2050 Ofisi araştırmacıları Berkan Özyer ve Emre Kovankaya da katkıda bulundu.

Belgede yerel gıda politikalarının önemi ve örnek uygulamaları anlatılırken kısa, uzun ve orta vadede uygulanabilecek projeler detaylandırıldı. Aynı zamanda gıda egemenliği, gıda güvencesi, gıda hakkı kavramlarına değinildi. Ayrıca stratejinin uygulanabilir ve sürekli kılınması için çeşitli önerilerde bulunuldu.

“İstanbul, gıdaya erişim konusunda duyarlılığı yüksek bir kent” 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, belgenin sunuş bölümünde İstanbul için gıda politikalarının önemini şöyle anlattı: 

“16 milyonluk nüfusuyla Avrupa’nın en kalabalık kenti niteliğindeki İstanbul, barındırdığı mülteci nüfusun niceliği, başta deprem olmak üzere afetlere açıklığı, kırsal alan üzerindeki kentleşme baskısı gibi sorunlarla, gıdaya erişim konusundaki duyarlılığı yüksek bir kent konumundadır. Göreve geldiğimiz günden bu yana İstanbul’un kırsal alanını ve doğal kaynaklarını betonlaşma ve çılgın projelerin rant baskısından koruma yanında, tarımsal üretim potansiyelini ve üretici refahını artırmak, gıda zincirlerini kısaltmak ve aracıları devreden çıkartmak, İstanbul’da yaşayan hemşehrilerimizin ucuz ve sağlıklı gıdaya erişmelerini garanti etmek amacıyla çalışıyoruz.” 

“2035 yılında 18 milyonu bulacak İstanbul nüfusunun beslenmesi, gıda ve suya erişimi çok büyük bir organizasyonu ve koordinasyonu gerektirmektedir”

Belgede gıda politikası hazırlanmasının gerekçesi ise şöyle özetlendi: 

“İstanbul’un sınırlı tarım alanları, hızlı kentleşme sonucunda yapılaşmış, kent çeperindeki bağ, bahçe ve bostanlar yok olmuş, kente has sebze ve meyveler kaybolmuştur. İstanbul nüfusunun 2035 yılında 18 milyonu bulacağı tahmin edilmektedir. Bu nüfusun beslenmesi, gıda ve suya erişimi çok büyük bir organizasyonu ve koordinasyonu gerektirmektedir. Hızlı ve kontrolsüz kentleşmenin yarattığı ulaşım, konut, enerji ve altyapıdaki yetersizlikler, işsizlik ve geçim sıkıntısı, hava su ve çevre kirliliği, kontrolsüz betonlaşma, plansız ve sağlıksız kentleşme İstanbul’un yaşanabilir bir kent olması konusunda ciddi engeller oluşturmaktadır. Avrupa’nın en büyük kenti olan İstanbul’un nüfus artışı, kentsel mekân, altyapı ve ulaşımla ilgili sorunları, küresel iklim değişikliği deprem ve benzeri doğal afetler konusunda kırılganlığı göz önüne alındığında gıda sisteminin kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve doğa dostu bir kent için önemi daha da iyi anlaşılmaktadır.”

İstanbul’un gıda politikasıyla ilgili sekiz temel hedef şöyle:

  • İstanbul’un kırsal bölgelerini ve üreticilerini korumak
  • Açlıkla mücadele, gıdaya erişim, sosyal güvence ve adalet 
  • Sağlıklı gıda ve beslenme politikaları
  • Gıda güvenliğini sağlamak
  • Su güvenliğini sağlamak
  • İklim krizi ve doğa dostu-istikrarlı tarım
  • Gıda atık, israf ve kayıplarının önlenmesi
  • İstanbul’u afetlere dirençli kılmak ve krizleri yönetmek

Belge kamuoyunun görüşlerine açık

Hazırlanan belge bir süre kamuoyunun görüşleri ve yorumlarının toplanması için erişime açık kalacak, sonra gelen öneriler ve yorumlar topluca değerlendirilerek belge yeniden gözden geçirilecek. Belge, gelen yorumlarla son halini alacak ve böylece İBB, Türkiye’de Gıda Strateji Belgesi hazırlayan, bu belgeyle yazılı taahhütlerde bulunan ve bunu kamuoyu denetimine açan ilk belediye olacak.

Raporun tamamına buradan erişebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.