Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul-Kartal’da İşçi ve Emekçi Mitingi: “Sınıfımızın gücünü gösterme zamanı”

İşçi sendikaları, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin katılımıyla İstanbul- Kartal Meydanı’nda bugün (24 Ekim) İşçi ve Emekçi Mitingi düzenlendi. İşçiler ve emekçiler taleplerini sıraladı, yaşadıkları sorunları anlattı. Açıklamada, “Fabrikalarımızda, işyerlerimizde yan yana gelme, taban örgütlerimizi kurma zamanıdır. Bizlerin örgütsüzlüğünden faydalanan kapitalistlerin, iktidarın ve tüm kurumlarının sefil çıkarları için insanlığa dayattığı yıkımlara karşı sınıfımızın gücünü gösterme zamanıdır denildi.

İstanbul- Kartal’da Anıt Park önünde toplanan işçi ve emekçiler, “Emeğimiz ve özgürlüğümüz için birlik olalım mücadele edelim” pankartıyla, sloganlar atarak miting alanına yürüdü. Yağmura rağmen yüzlerce kişinin katıldığı mitinge, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Serpil Kemalbay, Musa Piroğlu ve Ömer Faruk Gergerlioğlu da destek verdi.

“Yüzbinlerce işçi Kod 29 ile fişlendi”

Mitingi örgütleyen kurumlar adına Tamer Doğan ve Nazlı Şen ortak metni okudu. Salgın döneminde artan hak gasplarına dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

“’Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, salgın sürecinde Kısa Çalışma Ödeneği, Ücretsiz İzin ve İşsizlik Ödeneği’nden sekiz milyon kişiye ödeme yapıldığını açıkladı. ‘İşten atmak yasaklandı’ dendi. Madde 25/2’den (Kod 29) işten atılanların oranı yüzde 70 arttı. Salgın döneminde günde ortalama 500 işçi Kod 29’la işten atıldı. Nasıl ki KHK’larla yüzbinlerce kamu emekçisi fişlenip, sosyal ölüme terk edildiyse yüzbinlerce işçi-emekçi de Kod 29’la fişlendi. Kod 29’a karşı verilen mücadeleler sonucunda ‘Kod 29’u kaldırdık’ demek zorunda kaldılar. Ancak farklı kodlar vererek Madde 25/2’yle işten atmalar devam ediyor. İşten atma yasağının bitmesiyle pek çok iş yerinde toplu işten atmalar devam ediyor. TÜİK işsizlik oranlarının düştüğünü iddia ederken gerçekte işsizlik oranı üç yılda 11 puan arttı.”

“Fabrikalarımızda, işyerlerimizde yan yana gelme zamanı”

Mitingin mücadelede bir adım olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Şimdi buradaki kararlılığı, mücadele kıvılcımını fabrikalarda, sanayi havzalarında ve hayatın olduğu her yerde baskı ve sömürüye karşı yangına dönüştürme zamanıdır. Emeğimizi çalan, haklarımızı gaspeden sermayenin ve onun temsilciliğini yapanların karşısına örgütlü bir sınıf olarak daha güçlü çıkmak için attığımız bu adımı büyütme zamanıdır. Fabrikalarımızda, işyerlerimizde yan yana gelme, taban örgütlerimizi kurma zamanıdır. Bizlerin örgütsüzlüğünden faydalanan kapitalistlerin, iktidarın ve tüm kurumlarının sefil çıkarları için insanlığa dayattığı yıkımlara karşı sınıfımızın gücünü gösterme zamanıdır.”

Açıklamada, yeterli önlemler alınmadığı için artan iş cinayetlerine, Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın (EYT) uğradığı hak gasplarına, atık kağıt işçilerinin karşı karşıya olduğu saldırılara, taşeron çalışmaya, kışkırtılan mülteci düşmanlığına, kadın işçilerin maruz kaldığı taciz, mobbing ve ağır çalışma koşullarına da değinildi.

Direnişteki işçiler konuştu

Daha sonra direnişte olan işçiler söz aldı. TOMİS üyesi Sinbo direnişçisi Dilbent Türker, CarrefourSA direnişçisi Gülbin Demirel, Neotrend direnişçisi Mehmet Bilal Doğan, SML Etiket direnişçisi Seçil Arı, İstanbul Geri Dönüşüme Katkı Derneği (İGEKATDER) Başkanı Mesut Aygün, Alba Plastik direnişçileri adına Ender Konda, KHK’lılar Platformu adına bir konuşmacı, Kayı İnşaat işçileri, Bakırköy Belediye işçileri adına Nazife Toprak, Bayrampaşa Belediye işçileri adına İzzet Akan konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.