Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’nin yeni taksi sistemini taksicilere sorduk: “6 bin 500 lira maaş, sigortası var, akşam evimde olurum”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçen hafta yeni taksi sistemindeki taksi şoförlerine yönelik yenilikleri açıklamıştı. Yeni sistemde, taksi şoförleri sosyal yardımlar ve tüm primler dahil aylık ortalama 6 bin 622 TL net maaş alacak, ayrıca iki maaş performans primi ödenecek. Medyascope olarak İstanbul’daki taksi şoförlerine, İBB’nin yeni taksi sistemi düzenlemesini sorduk. Taksiciler, İmamoğlu’nun vaatlerini genel olarak olumlu karşılarken, 6 bin 622 liralık maaşın şoförlerin masraflarını karşılayamayacağını söyledi. Öte yandan İBB, Ulaştırma ve Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) perşembe günü (28 Ekim) gerçekleştirilecek ekim ayı toplantısına “bin yeni taksi” teklifini onuncu kez getirecek. 

“6 bin 500 liraya maaş, sigortası var, akşam evimde olurum”

İstanbul’da taksi sorunun en çok yaşandığı yerlerden biri olan Taksim’de, taksicilere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yeni taksi sistemini sorduk. Medyascope’a konuşan bir taksici, “Eğer gelirse ben, meslektaşlarım adına sevinirim. 6 bin 500 lira maaş, sigortası var, akşam evimde olurum. Ama öyle bir imkân olacağını göremiyorum” dedi. 

“Bir taksicini kazancı 15 bin lira”

Osmanbey’deki bir taksi durağında çalışan başka bir taksi şoförü ise yeni sisteme tepkili. Taksi şoförü, “Bunun imkânı yok, imkânsız bir şey söylüyor sayın başkanımız. Üç kişi çalıştıracak, vereceği maaş 18-20 bin lirayı buluyor. Sigortası ile birlikte 25 bin liraya bulur. Bir taksinin kazancı 15 bin lira” diye konuştu. 

“Sabit maaşımın olmasını isterim”

Taksim’deki başka bir taksi şoförü ise sabit maaşı olmasını istediğini dile getirerek, şunları söyledi: “Benim sabit maaşımın olması iyi. Ama kalkıp bana, 11 bin lira maaş, 7 bin lira kira verecek ise bir şoförden bin lira para alınması gerekiyor. Şoför de bin lira toplayamayacağına göre, hiçbir şekilde şoför bulunamaz.”

İmamoğlu’nun açıkladığı yeni taksi sisteminde taksiciler için yapılacak değişiklikler şöyle:

*Maaş, sosyal yardımlar ve tüm primler dahil ortalama aylık net 6 bin 622 TL olacak

*İBB taksi şoförlerine yılda iki maaş performans primi ödenecek

*Yılda iki defa giyim yardımı yapılacak

*Eve gidiş gelişte servis sağlanacak

*Bir öğün yemek ücreti ayrıca ödenecek

*Mesai saatleri, İş Kanunu’ndaki gibi haftada 45 saat olacak

*SGK ödemeleri haftada 45 saat, ayda 30 güne göre yapılacak

*Güvenli ve konforlu yolculuk için şoförlere düzenli eğitimler verilecek

*Yolcular, şoförlere puan verecek

*Arabanın içinde olan izleme kameraları, ön koltukların arkasına ve orta dikiz aynasına yerleştirilecek

*Hem şoförün hem de yolcunun kolayca ulaşabileceği panik butonları da taksilerde yer alacak

*Ödemelerde de nakit devrini değiştirmeyi amaçlayan İBB, İstanbulKart ve kredi kartı sistemini uygulayacak

*Filo yönetiminde parmak izi sistemi oluşturularak araçların güzergâhları, şoförü ve hangi saatlerde kullanıldığı da takip edilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.