Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CIA’in gizli hapishanelerindeki “gelişmiş sorgulama teknikleri”, ilk kez bir mahkûm tarafından mahkemede açıkça anlatıldı

El Kaide’ye katılmadan önce Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Baltimore kentinin bir banliyösünde yaşayan Pakistanlı Majid Khan, örgüte üyelikten yargılandığı duruşmada ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) gizli hapishanelerindeki zindan benzeri koşulları ve taciz olaylarını ayrıntılı bir şekilde anlattı. İlk kez bir askeri jüriyle konuşan Khan, 2003-2006 yılları arasında CIA’in denizaşırı hapishanelerinde gözaltında tutulduğu süre boyunca maruz kaldığı zorla besleme, kaba su banyosu, diğer fiziksel ve cinsel istismarlar hakkında konuştu.

41 yaşındaki Majid Khan, kamuya açık yapılan duruşmasında CIA’in gizli hapishanelerindeki “gelişmiş sorgulama tekniklerini” açıkça anlatan ilk mahkûm oldu.

Majid Khan

Khan duruşmasında gördüğü işkenceleri anlattı. Zindana benzer koşullarda iki saatten fazla bir süre boyunca çırılçıplak bir şekilde bırakıldığını belirten Khan, gardiyanların bazı durumlarda kollarını zincirlediğinden de bahsetti.

İki ayrı hapishanede buz gibi suya sokulduğunu ve boğulacak duruma geldiğini belirten Khan, “Bir keresinde bir CIA sorgu görevlisi, ağzımdan ve burnumdan su dökerken 10’dan geriye saydı” dedi.

“Ne kadar çok işbirliğine gidersem o kadar çok işkence görüyordum”

Mart 2003’te Pakistan’da yakalandıktan kısa bir süre sonra Khan, kendisini yakalayanlarla işbirliğine gittiğini ve serbest kalma umuduyla onlara bildiği her şeyi anlattığını söyledi. Ancak Khan, işkencenin sonlanmadığını söyleyerek “Ne kadar çok işbirliğine gidersem o kadar çok işkence görüyordum” dedi.

Şubat 2012’de suçunu kabul eden Khan, 25 ile 40 yıl arasında hapis cezasıyla yargılanıyor. Ancak Khan ve avukatları, bu yıl kıdemli bir Pentagon yetkilisiyle suçunu kabul edip işbirliğine gittiği için gizli bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşmaya göre Khan’ın cezası önümüzdeki aylarda sona erecek.

Halid Şeyh Muhammed

Khan, 11 Eylül saldırılarının mimarı olmakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed ile birlikte 2002 yılında dönemin Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’e düzenlenen başarısız suikast girişiminde rolü olduğunu da itiraf etti.

“Bana işkence edenleri affediyorum, kıyamet gününde Allah’ın da sizin ve benim için aynısını yapacağını umuyorum”

Perşembe günkü duruşmada Khan, CIA ajanlarını veya gizli hapishanelerdeki rolü bulunan ülkeler ve yabancı istihbarat teşkilatlarını doğrudan işaret etmeyen dikkatlice yazılmış 39 sayfalık bir metin okudu. Duruşmasında Khan, radikal İslam’ı ve El Kaide’yi benimseyerek insanları incittiği için pişmanlık duyduğunu dile getirdi.

Khan, gözaltındayken El Kaide’yi, terörü, “şiddeti ve nefreti” reddettiğini belirterek, “Bana işkence edenleri affediyorum. Kıyamet gününde Allah’ın sizin ve benim için aynısını yapacağını umuyorum. Haksızlık ettiğim ve incittiğim kişilerden af diliyorum” dedi.

Khan, çıplak halde dayak yediğini, uzun süre zincirlendiğini, zincirlenmiş halde “köpek gibi” çömeltildiğini anlattı ve kollarını başının üzerine uzatmış ve hücresindeki bir kirişe zincirlenmiş halde uzun süre dövüldüğünden bahsetti. Karanlıkta tutulduğunu, sürüklendiğini, kafasına kukuleta geçirilmiş halde zincire vurulduğunu, hücresel arasında taşınırken kafasının zemine, duvarlara ve merdivenlere çarptığını da sözlerine ekledi.

“Hapishaneler arasında nakliye edilirken tuvalete gitmesin diye lavman yapılıp bebek bezi takıldı”

CIA’in onu bir hapishaneden diğerine taşırken bir sağlık görevlisinin lavman yaptığını ve ardından onu koli bandıyla sarılan bir bebek bezine sardığını söyledi.

Khan, Müslüman bir ülkede tutuklu bulunduğu zaman onu esir eden kişilerin namaz kılmasına izin verdiğini ancak ABD’lilerin buna izin vermediğini söyledi.

Avukatları tarafından yayımlanan önceki açıklamalarda Khan’ın uykusuz bırakıldığı ve halüsinasyon görmeye başladığı söylenmişti.

Rektumundan su ve yemek verildi

Khan, 2014 yılında CIA ile ilgili bir araştırmanın yayımlanmasının ardından dikkatleri üzerine çekmişti. Khan yemek yemeyi reddettikten sonra, onu zapt edenler anüsünden öğle yemeğinin bir kısım püreyi içeri enjekte ettiler. CIA buna “rektal yeniden besleme” diyor. Khan ise bunu tecavüz olarak tanımladı.

CIA su içme emrini yerine getirmeyen mahkumların rektumlarına su pompalıyordu. Khan, kendisine bu işlemin “yeşil bahçe hortumları” ile yapıldığını söyledi. Khan, “Bir ucunu musluğa bağladılar, diğer ucunu rektumuma soktular ve suyu açtılar” dedi. Khan, bu işlemlerden sonra bağırsaklarının kontrolünü kaybettiğini ve bugüne kadar devam eden hemoroid sorunu olduğunu söyledi.

Khan, açlık grevlerine ve diğer isyan eylemlerine verilen başarısız ve sadist tepkilerden de bahsetti. Buna göre doktorlar kaba bir şekilde burnundan yukarı ve boğazının arkasına bir beslenme tüpü yerleştiriyordu. Khan ayrıca, CIA görevlilerinin mide krampları ve ishal yaşamasına neden olacak şekilde midesine piston yardımıyla yemek pompaladığını söyledi.

CIA perşembe günkü duruşmada sunulan açıklamalar hakkında yorumda bulunmayı reddetti.

Kaynak: NY Times

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.