Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Denge ve Denetleme Ağı’ndan “Demokratik Seçimler için Somut Öneriler”

Denge ve Denetleme Ağı (DDA), 2023’teki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin demokratik biçimde gerçekleşmesi için somut önerilerini açıkladı. DDA Araştırma Koordinatörü Dr. Hakan Yavuzyılmaz tarafından hazırlanan “Demokratik Seçimler İçin Somut Öneriler” başlıklı raporda, OHAL uygulamalarının uzatılmaması, Devlet Denetleme Kurulu’nun bağımsızlığının ve tarafsızlığının sağlanması, Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliklerin geniş katılımla, şeffaf bir biçimde yürütülmesi ve yeni sosyal medya düzenlemesinin ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı nitelikte olmaması gerektiği dile getirildi.

Türkiye’de denge ve denetleme sisteminin güçlenmesi, demokrasi kültürünün gelişmesi için çalışan, 295 sivil toplum örgütü tarafından 2011 yılında yeni anayasa çalışmaları sırasında kurulan Denge ve Denetleme Ağı (DDA), 2023 seçimleriyle ilgili somut önerilerini içeren raporunu kamuoyuna duyurdu.

Denge ve Denetleme Ağı Araştırma Koordinatörü Dr. Hakan Yavuzyılmaz tarafından kaleme alınan Demokratik Seçimler İçin Somut Öneriler” başlıklı raporda, seçimlerin adil ve özgür bir biçimde yapılabilmesi için önerilerin yanı sıra, uluslararası demokratik standartların sağlanmasına yönelik iyileştirmelerin yapılması gerektiği vurgulandı.

Raporda, Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarının yeniden uzatılmaması gerektiği, Devlet Denetleme Kurulu’nun tarafsızlığının sağlanması ve yeni sosyal medya düzenlemelerinin ifade özgürlüğünü kısıtlamaması gerektiğinin altı çizildi.

24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinden bugüne, seçimlerin demokratik karakterini etkileme potansiyeli olan yasal düzenlemelere odaklanılan raporda, demokratik seçimler için gerekli bileşenler ise şöyle sıralandı:

*Tüm vatandaşların eşit oy verme hakkına sahip olması.

*Partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının özgürce faaliyet gösterebilmeleri.

* Seçimlerin hile ve diğer düzensizlikleri içermeyecek şekilde gerçekleştiriliyor olması.

*Seçimler arası dönemde ifade özgürlüğünün sağlanması ve bağımsız medyanın varlığı.

Raporda yer alan demokratik seçimler için somut öneriler ise şöyle:

*Yürütme erkine geniş yetkiler vererek seçimin serbestliğini ve adilliğini zedeleyen OHAL uygulamalarının yeniden uzatılmaması.

*Devlet Denetleme Kurulu’nun yürütmeden bağımsızlığının ve tarafsızlığının sağlanması.

*Yeni sosyal medya düzenlemesi, alternatif bilgi kaynaklarına ulaşma ve ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı nitelikte olmaması.

*Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliklerin geniş katılımla, şeffaf bir biçimde yürütülmesi.

Raporun tamamı için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.