Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: DSÖ’den Hindistan’ın COVAXIN aşısına onay, Hollanda’da yeniden maske ve mesafe zorunluluğu getirildi

Hollanda hükümeti, halka açık yerlerde maske kullanımını yeniden zorunlu hale getirdi. Çin’in başkenti Pekin’de vaka sayıları artıyor. Yunanistan’da aşılanmayan kişilerin devlet dairelerine, bankalara, restoranlara ve perakende mağazalarına erişmek için negatif koronavirüs testi göstermeleri gerekecek. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) danışmanları Pfizer&BioNTech aşısının 5 ile 11 yaş arası çocuklarda yaygın kullanımını destekledi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Hindistan merkezli biyoteknoloji şirketi Bharat Biotech’in geliştirdiği “COVAXIN” koronavirüs aşısının acil kullanımına onay verdi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

“İnsanlardan evde kalmalarını istemek hakkımız”

Koronavirüs vakalarının hızla arttığı Hollanda’da açıklamalarda bulunan Başbakan Mark Rutte, Hollanda hükümetinin mağazalar ve kütüphaneler gibi halka açık yerlerde maske kullanımını yeniden zorunlu hale getirdiğini ve bir dizi başka tedbirin ise yolda olduğunu söyledi.

Mark Rutte

Hollanda’da koronavirüs vakaları haftalardır hızla artıyor. Hollanda Halk Sağlığı Enstitüsü salı günü (2 Kasım), teyit edilen vaka sayısının bir önceki haftaya göre yüzde 39 arttığını ve yoğun bakım ünitesine kabul edilen hasta sayısında da büyük artış yaşandığını belirtti. Vakalardaki artış eğilimi, hükümetin koronavirüs kısıtlamalarının çoğunu eylül ayı sonlarında sona erdirmesinden kısa bir süre sonra başlamıştı.

Ulusal televizyondaki yayında konuşan Başbakan Rutte, “Bu akşam sert bir mesajımız olması kimseyi şaşırtmayacak zira her geçen gün çok sayıda insan hastanelik olurken, bizim insanlardan evde kalmalarını istemek hakkımız” dedi. Rutte ayrıca, vatandaşlarını sosyal mesafeye uymaya, evden çalışmaya ve yoğun yerlere seyahat etmekten ve sabah ile akşam yoğun saatlerde seyahat etmekten kaçınmaya çağırdı.

Yunanistan’da negatif değilsen kamusal alanlara girmek sıkıntı yaratabilir

Yunanistan sağlık yetkililerinin salı günkü (2 Kasım) açıklamasında, vaka sayılarının rekor kırması nedeniyle aşılanmamış vatandaşların devlet dairelerine, bankalara, restoranlara ve perakende mağazalarına girebilmek için negatif koronavirüs testi göstermeleri gerekeceği belirtildi.

Yunanistan, 2 Kasım Salı günü 6 bin 700 yeni koronavirüs vakası bildirdi. Böylelikle, 1 Kasım Pazartesi günü kaydedilen 5 bin 449’luk önceki tek günlük rekor da yenilenmiş oldu.

CDC’den koronavirüs aşısı kararı

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) danışmanları, Pfizer&BioNTech aşısının 5 ile 11 yaş arası çocuklarda yaygın kullanımını destekledi. En kısa sürede aşılar tedarik edilip 5 -11 yaş grubuna uygulanacak. Uzmanlar, aşının faydalarının risklerinden daha ağır bastığını söyledi. Aşı üzerindeki tartışmalarının çoğu, aşıyla nadir görülen kalp iltihabı vakalarına neden olabileceği iddialarıydı.

“Tayland’da insanların aşılanmasına yardımcı olmak için beklenenden daha fazla doz aşı üretilecek” 

AstraZeneca geçen ay Tayland’a 10,5 milyon doz koronavirüs aşısı tedarik etmişti. Ancak Tayland’ın aşıya duyduğu talep daha da artacağa benziyor. Yaklaşık 66 milyon nüfuslu ülke, koronavirüs vakalarına karşı savaşabilmek için her ay 10 milyon doz aşıya ihtiyaç duyuyor. Artan ihtiyaca cevap verebilmeyi hedeflediklerini belirten AstraZeneca Tayland Genel Müdürü James Teague, şirketin Tayland’daki fabrikasında aşı üretimini 580 bin dozdan ortalama 700 bin doza çıkardıklarını söyledi. Yaşananları değerlendiren Teague, “Bu, Tayland’da insanlara aşı yapılmasına yardımcı olmak için beklenenden daha fazla dozun üretildiği anlamına geliyor” dedi.

Çin’de koronavirüse sıfır tolerans

Çin, yerel koronavirüs vakalarına karşı sıfır tolerans politikasından yakın zamanda vazgeçmeyeceğe benzemiyor. Zira bu politika yerel salgınların hızla bastırılmasına izin verirken, virüsün ülke sınırlarının dışına yayılmasının da önüne geçiyor.

Yerel vakaların daha geniş bir salgına dönüşmesini durdurmak için Çin’in aldığı koronavirüs karşıtı önlemler bazen yerel ekonominin çarklarını etkiliyor fakat yine de bu politikadan vazgeçilmiyor. Çin, büyük bir süratle toplu testler uyguluyor, kapsamlı karantina kararları alıyor ve seyahat kısıtlamaları dahil olmak üzere koronavirüs ile mücadele seçeneklerini sürekli olarak iyileştiriyor.

2020’nin başlarında Çin’in koronavirüs stratejisini formüle etmeye yardımcı olan solunum yolu hastalıkları uzmanı Zhong Nanshan, “Çin’in bu politikası uzun bir süre uygulanacak. Ne kadar süreceği ise dünya çapındaki virüsün durumuna bağlı” diye konuştu.

Hindistan’ın aşısı DSÖ’den onay aldı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Hindistan merkezli biyoteknoloji şirketi Bharat Biotech’in Ulusal Viroloji Enstitüsü ile işbirliğiyle geliştirdiği “COVAXIN” koronavirüs aşısının acil kullanımına onay verdi.

DSÖ’nün açıklamasında, “Uzmanlardan oluşan Teknik Danışma Grubu’nun, COVAXIN aşısının koronavirüse karşı koruma sağlama konusunda DSÖ’nün standartlarını karşıladığı ve aşının yararlarının risklerinden fazla olduğu sonucuna varıldı” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.