Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Portekiz’de yeni uzaktan çalışma yasası: Mesai saatleri dışında çalışanları ile iletişim kuran işverenler para cezasına çarptırılacak

Portekiz Parlamentosu tarafından onaylanan uzaktan çalışma yasası ile birlikte işverenler, çalışanlarıyla mesai saatleri dışında iletişim kurmaları durumda para cezasına çarptırılacak. Yeni yasayla birlikte, şirketler uzaktan çalışmanın neden olduğu elektrik ve internet faturası gibi masrafları ödemek zorunda kalırken, sekiz yaşından küçük çocuğu olan çalışanlar diledikleri zaman uzaktan çalışabilecek. Yeni uygulamayla birlikte ülkede, koronavirüs salgınının neden olduğu uzaktan çalışma düzeninde daha sağlıklı bir iş ve yaşam dengesi sağlanması hedefleniyor.

Euronews’in haberine göre, Portekiz Parlamentosu geçen cuma günü (5 Kasım) yeni uzaktan çalışma yasasını onayladı. Yeni yasayla birlikte, işverenler mesai saatleri dışında çalışanlarıyla iletişim kurmaları durumda ceza alabilecek. Ayrıca yeni yasa kapsamında şirketler, yüksek elektrik ve internet faturaları gibi uzaktan çalışmanın neden olduğu fazladan masrafları ödemek zorunda olacak. Değişiklikler 10’dan daha az çalışanı olan kurumları ise kapsamıyor.

İşverenler artık çalışanları evde çalışırken izleyemeyecek

Yeni yasayla birlikte, işverenlerin çalışanlarını evde çalışırken izlemeleri ve çalışıp çalışmadıklarını kontrol etmeleri de yasaklanacak. Yasayla birlikte ayrıca, çalışanlar çocukları sekiz yaşına gelene kadar işverenleriyle önceden ayarlama yapmak zorunda kalmadan istedikleri zaman evden çalışma hakkına sahip olacak.

Portekiz Parlamentosu

Portekiz, uzaktan çalışma kuralları konusunda Avrupa’da öncü ülke

Portekiz, Ocak 2021’de yaptığı değişikliklerle, uzaktan çalışma kurallarını düzenleyen ilk Avrupa ülkesi olmuştu. Ocak ayında getirilen geçici kurallar çerçevesinde ülkede uzaktan çalışma, bazı istisnalar dışında, zorunlu hale getirilmişti. Ayrıca işverenler, uzaktan çalışma için gereken araçları çalışanlarına sağlamaya zorlanmıştı.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.