Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanlığı nöbet saatlerine ilişkin mektup yayınladı – Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut: “Sağlık Bakanı, açıklamalarının hiçbir faydası olmadığını biliyor”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 81 ildeki eğitim araştırma ve üniversite hastanelerinin başhekimlerine, asistan hekimlerin nöbetlerinin mevzuata göre düzenlenmesi konusunda mektup gönderdi. Mektubun neden gönderildiğine ilişkin Medyascope’a konuşan Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut, “Sağlık Bakanı, Doktor Rümeysa Şen hayatını kaybettiği için savunma refleksiyle izlenim yaratmaya çalışıyor. Bakanın kendisi de bu yaptığı açıklamaların hiçbir faydası olmadığını biliyor çünkü denetleme ve yaptırım yok. Maaşlarda emekliliğe yansıyan bir artış yapmazlarsa bir sonraki kuşak hekimsiz kalır, herkes yurtdışına çıkmak istiyor, biz de dahil” dedi.

Nöbet sonrasında izin verilmesine ilişkin sistem çalışmıyor”

Bakanlığın nöbet saatlerine ilişkin daha önce de genelge yayımladığına dikkat çeken Bulut, bu yazıların hiçbir karşılığı olmadığını şu sözlerle anlattı: “Fakat nöbet sonrasında izin verilmesine ilişkin bu sistem çalışmıyor. Bakan, Doktor Rümeysa Şen hayatını kaybettiği için savunma refleksiyle izlenim yaratmaya çalışıyor, bu yanlış. Nedeni de şu: Nöbet sonrası izin kullandığınız zaman ücretinizi kesiyorlar fakat ekonomik durum kötü olduğu için asistanlar dört, beş bin lira maaşla geçinemiyor. Nöbet sonrası izinli olunduğunda ücret kesintisi yapılmaması sorunu çözer.”

“Nöbet paraları ödenmiyor”

Hekimlerin nöbet tutarak geçinmeye çalıştıklarını anlatan Bulut “Yıllarca eğitim alıp üzerine de dört-beş yıl asistanlık yaptıkları halde öğrenciler gibi üç-dört kişi aynı evlerde kalıyorlar. Bu şekilde yaşayan binlerce asistan var çünkü kirayı ödeyemiyorlar” dedi. Aldıkları maaşın asistanları ancak nöbet tutarak geçinebilecekleri hale getirdiğini söyleyen Bulut, “O bile yoksulluk sınırının altında kalıyor. Asistan bu koşulları düşünmeden, geçimini sağlayabilmek için ayda 10 nöbet tutuyor ve toplamda 130 saatten fazla nöbet tutmuş oluyor. Bunun ücreti de hiçbir şekilde ödenmiyor” diye konuştu. 

“Şark kurnazlığı yapıyorlar”

Sağlık Bakanlığı’nın çalışma saatlerine ilişkin mektupları ve genelgelerinden sonra bazı hastanelerde çalışma saatlerine ilişkin düzenleme yapılmasına dair yazılar paylaşılmıştı. Yazılardan sonra özellikle nöbet yoğunluğunun fazla olduğu cerrahi bölümlerde hiçbir değişiklik olmadığına ilişkin bilgileri doğrulayan Bulut, şunları anlattı: “Bu yazışmalar doğru çünkü denetleme yok. Bu yazıların sebebi şu: Asistan hekim Rümeysa Berin Şen’in hayatını kaybetmesi kamuoyunda hassasiyet yarattı. Başhekimler hukuki sorumluluğu üzerlerinden atmak ve bu hassasiyeti örtmek için şark kurnazlığı yapıyorlar.”

“Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne ayrıcalık tanınıyor”

Tıpta Uzmanlık Sınavı sonrasında kadro açılan birçok yerin artık tercih edilmediğini belirten Vedat Bulut, “Türkiye’de kalp damar cerrahisinden beyin cerrahisine pek çok yer, asistansız kaldı” dedi. Hastanelerde nöbet uygulamalarını düzenlemekle yetkili anabilim dalı başkanları ya da klinik şefleri olduğunu söyleyen Bulut, devlet hastanelerinde klinik şeflerinin yerine, eğitim idari sorumlularının getirildiğini hatırlattı. Eğitim idari sorumlusu hekimlerin keyfi ve zararlı uygulamaya gittiklerini anlatan Bulut, “Bunun nedenlerinden biri, hastanelere yeterli asistan verilmemesi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’na yakın olması sebebiyle Cevdet Erdöl’ün (eski TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı) rektör olduğu Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne, kadroda, pozitif ayrımcılık yapıyorlar. Oraya iki asistan veriyorlarsa, diğerlerine bir veriyorlar” diye konuştuİl sağlık müdürlüklerinin asistan hekim eksikliği olan yerlere pratisyen hekim vererek sorunu çözmeye çalıştığını belirten Bulut, “Bunun ne kadar kritik bir hata olduğu çok açık. Sorun uzmanlık öğrencilerinin dağılımının bozuk olmasından kaynaklanıyor ve sayıların yetersiz olması, önemli ana sorun. Sağlık Bakanlığı’nın sağlığı yönetimi her alanda iflas etmiştir” dedi.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından bugün (10 Kasım) “Sağlık Bakanı Koca’dan Başhekimlere Nöbet Mektubu” başlığıyla Türkiye genelinde toplam 136 başhekime gönderildiği açıklanan mektup şöyle:

Saygıdeğer başhekim arkadaşım,

Bu mektubum, son derece önemli bir konuyu sizinle hasbıhal amacı taşıyor. Gerek sağlık hizmetlerinde gerek bu hizmetlerin sürdürülmesi için yapılan planlamalarda yaşanan bazı sorunlar için birinci derecede farkındalık sahibi kişiler sizlersiniz. Gösterdiğiniz çaba, özellikle, yaşadığımız süreç açısından takdire şayandır. Şahsım ve ilgili tüm yönetici arkadaşlarım adına teşekkürlerimi tekrar ifade etmek isterim.

1.11.2021 Tarih ve 95796091-010.07 Sayılı Genelgemiz, İl Sağlık Müdürlüğünce tarafınıza ulaştırıldı. Uzmanlık Eğitimi Görenlerin Nöbet Hizmetleri Konulu Genelge, çözümü aciliyet gösteren bir sorun için kararlı, kalıcı adımlar atmanızı gerektiriyor. Uzun ve yıpratıcı olan çalışma sürelerini azaltmakta, nöbet düzenlemelerini yasal mevzuatımıza uygun ve insani koşullara kavuşturmakta tam bir irade ortaya koymalıyız. Bu konuda sizinle yakın, titiz bir diyalog içinde olacağız.

Asistan hekimlerin nöbetlerinin mevzuata göre düzenlenmesi konusundaki kararlılığımızın en iyi örneklerinden birini sizin vereceğinize inanıyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.