Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sekiz baronun kadın hakları merkezinden ortak açıklama: “Erdoğan’ın sözlerini tanımıyoruz, İstanbul Sözleşmesi yaşatır”

Sekiz baronun kadın hakları merkezi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’ne dair sözlerine karşılık olarak “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pazartesi (8 Kasım) günü kabine toplantısının ardından, “Her kim bu ülkede bir daha ‘İstanbul Sözleşmesi’ diye başlayan bir cümle kurarsa ona en başta ve en çok kendi adlarını sapkın ideolojik ajandaları uğruna istismar ettiği için kadınlarımız tepki göstermelidir” açıklamasında bulunmuştu.

Baroların kadın hakları merkezlerinin ortak açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın “Hiç kimse hiçbir gerekçeyle mahkemelere ve hâkimlere talimat veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz” sözlerini hatırlattı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Cumhurbaşkanına yargı üzerinde ve İstanbul Sözleşmesi kapsamında hukuki yardım talebinde bulunan kadınlara da baskı kurmaya yönelik, mahkemelerin bağımsızlığına gölge düşüren bu söylemlere son vermesi çağrısında bulunuyoruz.

İstanbul Sözleşmesi, bir politika belgesi, yol haritası, kadınların can simididir. Biz kadınlar İstanbul Sözleşmesi’ni yaşatmak için hukuk mücadelesini sürdürdüğümüz gibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini tanımıyor, bir kez daha ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ diyoruz.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 19 Mart’ı 20 Mart’a bağlayan gece Resmî Gazete’de yayımlanan kararla Türkiye’nin, 11 Mayıs 2011 tarihinde ilk imzacısı olduğu, kamuoyunda “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Sözleşmesi”nden çekildiği duyurulmuştu.

İmzacı barolar

Batman Barosu Kadın Hakları Merkezi, Bingöl Barosu Kadın Hakları Merkezi, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi, Muş Barosu Kadın Hakları Merkezi, Şırnak Barosu Kadın Hakları Merkezi, Urfa Barosu Kadın Hakları Merkezi, Van Barosu Kadın Hakları Merkezi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.