Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Sözleşmesi Eylemlerinde Yaşanan Hak İhlalleri ve Cezasızlık Raporu açıklandı: “Şiddetin devam edebilmesi, için şiddet failleri cezasızlıkla korunuyor”

Avukat gruplarının kadın birimleri İstanbul Sözleşmesi Eylemlerinde Yaşanan Hak İhlalleri ve Cezasızlık Raporu’ nu açıkladı. Rapora göre polis şiddetinin devam edebilmesi, şiddet faillerinin korunması ve cezasızlık ile sağlanıyor. Kadınların sosyal medya paylaşımlarına soruşturma açılırken, polis şiddeti soruşturulmuyor.

Avukat Irmak Bakır tarafından“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” öncesinde kadına yönelik şiddeti görünür kılmak amacıyla hazırlanan raporun açıklandığı toplantıya Toplumsal Hukuk Kadın Birimi, HDP’li kadınlar, Savunma Ağı, Özgür Hukukçular Derneği Kadın Komisyonu, Çağdaş Hukukçular Derneği Kadın Komisyonu, EMEP’li avukatlar, Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı katıldı. Raporda, İstanbul Sözleşmesi eylemlerine katılan kadınların, avukatları ile görüştürülmediğine dikkat çekilirken “İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Eskişehir ve Tokat’ta, kadınlara yönelik devlet şiddetinde kimi zaman kimyasal gaz, kimi zaman plastik mermi kullanıldı. En yaygın müdahale biçimi ise çembere almak, yalıtmak, görünmez kılmaya çalışmak” denildi.

“Polis şiddeti soruşturulmuyor”

Raporda, “İstanbul Sözleşmesi’nin feshi konusunun 5 Ağustos 2020’de AKP MYK’de ele alınacağının açıklanması ile fesih kararının yürürlüğe gireceği 1 Temmuz 2021 tarihleri arasında gerçekleşen eylem, müdahale ve hak ihlalleri ile müdahalelere ilişkin suç duyurusu ve şikayet süreçleri sonucunda karşılaşılan cezasızlık politikaları” yer aldı. Kadınlara yönelik devlet şiddeti ile ifade ve toplanma özgürlüğü, işkence ve kötü muamele yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, ayrımcılık yasağı gibi temel haklar ve güvencelerin ihlal edildiği belirtildi. Polis şiddetinin devamının, şiddet faillerinin korunması ve cezasızlık ile sağlandığı vurgulanan raporda, kadınların sosyal medya paylaşımlarına soruşturma açıldığı fakat polis şiddetinin soruşturulmadığına dikkat çekildi.

“Ankara ve Mersin’de sistematik olarak para cezası veriliyor”

Raporda, para cezalarının özellikle Ankara ve Mersin’de mücadeleyi bastırmak üzere sistematik olarak uygulandığı görüşüne yer verildi. İdari para cezalarına itiraz yolunun etkili olmadığını belirten avukatlar, İstanbul’daki idari para cezalarına itirazların olumsuz sonuçlandığını hatırlattı. Polis şiddetine ilişkin suç duyurularında kısa sürede takipsizlik kararları çıktığına değinilen raporda şu örnek verildi: “Yakın mesafeden gaz kullanımı, ayrımcılık içeren müdahaleler somut olarak ortaya konulmasına rağmen sonuç değişmedi. Polis müdahalelerinin neredeyse tamamını yöneten, bizzat fiziki şiddet uygulayan, tehdit suçu işleyen Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mukadder Kardiyen hakkında yapılan suç duyurusu ve idari şikayet örnek olarak değerlendirilebilir.”

 “Kredi Yurtlar Kurumu, Onur Yürüyüşü’ne katılan öğrencinin bursunu kesti”

Raporda, Onur Yürüyüşü’ne katılan bir öğrencinin KYK bursunun kesildiği ve öğrencilere yönelik soruşturma açıldığı da belirtildi. Eylemlerle ilgili olarak, tespit edilebildiği kadarıyla beş dava açıldı, bir soruşturma devam ediyor. Rapora göre Ankara’daki kadın eylemlerine katılan kadınlar kaçırma ve ölüm tehdidine maruz bırakıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.