Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akkuyu Nükleer Santrali’nde işçilere baskı: “Kazaya şahit olan işçileri tehditle susturuyorlar”

Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali, işçi ölümü söylentileriyle çalkalanıyor. Medyascope‘a konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Sekreteri Nihat Demir konu hakkında, “Şantiyeden bilgi almak neredeyse imkansız. Bir kaza durumunda alarm durumuna geçiliyor. ‘Şu alanda kaza olmuş. Hemen sedye gelmeli ve kaldırılmalı’ gibi cümlelerle yaşanan kazayı telsizle birbirlerine haber veriyorlar. Kazayı gören, video veya fotoğraf çeken işçileri tespit ediyorlar. Daha sonra bu işçileri odaya alıp baskı ve tehditle video ve fotoğrafları sildiriyorlar. Bunları bize anlatan işçiler de korku içinde” dedi.

Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut da kasım ayında öldüğü iddia edilen üç işçi ile ilgili “Biz yalnızca iki işçinin öldüğünü tespit ettik” diye konuştu.

Ölen işçilerden Emrah Ballı’nın ailesine ulaştıklarını söyleyen Demir, “Aileye bir miktar para ödenmiş. Aile de konuyla ilgili konuşmamayı tercih ediyor açıkçası” dedi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin yapım anlaşması Türkiye ve Rusya arasında 2010 yılında imzalandı. Ancak maddi kaynakların yetersizliği sebebiyle santralin inşaatına 2018 yılında başlandı. 2010 yılındaki anlaşmaya göre santralin 20 yıl boyunca işletmesi Rusya Nükleer Atom Kurumu Rosatom’da olacak. 20 yıl sonunda santral Türkiye tarafından işletilmeye başlanacak ancak hisselerin yüzde 51’i Rosatom’da kalacak.

“İşçilere kurtlu yemekler veriliyor”

Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir, şantiyede halen 16 bin işçinin çalıştığını belirtti. Bugüne kadar 50 binden fazla işçinin şantiyede bulunduğunu söyleyen Demir, “İşçi sirkülasyonu çok fazla. Nükleerde çalışan işçilerle İstanbul Havalimanı inşaatında çalışan işçiler benzer bir kaderi paylaşıyor. İşçilere kurtlu yemek veriliyor. Verilen yemeğin miktarı da çok yetersiz. Yaşam alanlarına sürekli su basıyor. Maaşların yetersizliğiyle ilgili de çokça şikayet var. İşçiler şikayetlerini dile getirmek için eylem yaptıklarında ise şirketler ve güvenlik güçleri tarafından ağır baskıya maruz kalıyor. Şantiyede çalışan yedi-sekiz üyemiz var. Ancak üyelerimiz bizimle konuşurken çekiniyorlar, korkuyorlar” diye konuştu.

“Bize gelen duyumlara göre 15 işçi ölmüş”

İşçilerin üç vardiya çalışması gerekirken iki vardiya olarak çalıştırıldığını anlatan Demir, şöyle devam etti: “Şantiyede 400-500 kişi dış cephede çalışıyor. Kış ayı da geldi. Orası rüzgar alanı. Bir işçi daha önce rüzgardan dolayı düşmüştü. Her an bir işçi cinayeti daha yaşanabilir. Şantiyede yabancı işçiler de çalışıyor. Onların başına bir şey gelmesi durumunda öğrenmek daha da zor oluyor. Bugüne kadar bize gelen duyumlara göre toplam 15 işçi öldü. Ancak bunlar iddia. İddiaları teyit etmek çok zor.

“Santrali 2023’e yetiştirmek için işçilere psikolojik şiddet uygulanıyor”

İstanbul Havalimanı’nın seçimlerden önce açılması için işçilere yoğun baskı uygulandığını hatırlatan Demir, “Akkuyu Nükleer Santrali’ni 2023’e yetiştirmeye çalışıyorlar. Bu sebeple işçilere psikolojik şiddet uyguluyorlar. Sürekli azarlanan, işten atılma tehditlerine maruz kalan ve işini daha hızlı yapması konusunda baskı yiyen işçilerin fiziki koşulları da kötü olunca stres ve dikkatsizlik ortaya çıkıyor. Dikkatsizlik de iş cinayetlerine sebep oluyor. Bence iş cinayetlerinin en büyük sebebi psikolojik şiddettir” dedi.

İşçi ölümleri TBMM gündemine taşındı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, santralde yaşanan iş kazaları ve işçi ölümlerine ilişkin iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Turan’ın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

“-Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımına başlandığı tarihten bu yana kaç işçi yaşamını yitirmiş, kaç işçi yaralanmıştır?

-Akkuyu Nükleer Santrali’nde iş cinayetiyle yaşamını yitiren işçilerden Emrah Ballı’nın ölüm belgesi alınmadan hızlıca defnedildiği iddiaları doğru mudur?

-Akkuyu Nükleer Santrali proje yönetimi tarafından işçilerin sendikal hak başta olmak üzere çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusundaki taleplerin karşılanması için herhangi bir girişiminiz olacak mı?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.