İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yeni telefon uygulaması “İstanbul Senin”i İstanbul Kongre Merkezi’nde tanıttı. İmamoğlu uygulamayı, “Gücü, şehrin sahiplerine devreden uygulama” diyerek tanıttı. Peki İstanbul Senin uygulaması nedir? İşte uygulama hakkında bilmeniz gerekenler.
Haber: Ali Macit, Ayhan Eren
Haber özeti
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), ‘İstanbul Senin’ uygulamasını tanıttı; bu uygulama kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.
- İstanbul Senin uygulaması, fatura ödemeden toplu taşıma kullanımına kadar çeşitli hizmetleri bir arada sunuyor.
- Uygulama sayesinde kullanıcılar dijital kimlik ve cüzdanlarını entegre bir şekilde kullanabiliyor.
- Kullanıcılar şehirle ilgili geri bildirim verebilir ve sorunlarını İBB’ye iletebilirler.
- İmamoğlu, uygulamanın güvenliğini vurguladığı lansmanda, kullanıcı verilerine erişimin mümkün olmadığını belirtti.
İstanbul Senin uygulaması nedir?
“İstanbul Senin” uygulaması, Android ve iOS kullanımlı akıllı telefonlara ücretsiz olarak indirilebilecek.
“İstanbul Senin”, tek bir uygulama olup içinde İBB’ye bağlı birçok uygulamayı barındırıyor. Evini taşımak isteyen bir vatandaş, İBB’ye bağlı elektrik, su ve doğalgaz nakil işlemlerini uygulama üzerinden yapabilecek. “İstanbul Senin” üzerinden yapılabilecek işlemler ise şöyle:
- İETT, Şehir Hatları ve Metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanan İstanbullular, “İstanbul Senin”deki dijital İstanbul Kart sayesinde, plastik İstanbul Kartları’nı yanlarında taşımalarına gerek olmadan seyahat edebilecek. Yanlarında cüzdanı olmayanlar da cep telefonunun içindeki Göster Geç özelliği ile toplu taşımadan yararlanabilecek.
- Fatura ödemek için kuyruğa girme derdi “İstanbul Senin” ile ortadan kalkacak. İSKİ ve İGDAŞ faturalarını, çeşitli fatura ödeme noktalarından veya banka şubelerinden ödemekte olan İstanbullular, faturalarını diledikleri yer ve diledikleri zamanda cep telefonlarından kolayca ödeyebilecek.
- “Söz Senin” mini uygulamasıyla şehirle ilgili fikirleri olan, şehrin geleceğine yön vermek isteyen İstanbullular, kolayca fikirlerini paylaşacak ve yönetimin kararlarına katılabilecek.
- “Otobüsüm Nerede” mini uygulamasıyla, şehrin herhangi bir yerinde otobüs bekleyen İstanbullular, otobüslerinin tam olarak kaç dakika sonra beklemekte oldukları durakta olacağını görebilecek.
- Sanatseverler tiyatro, müzik başta olmak üzere her türlü kültürel etkinlikten anında haberdar olacak ve diledikleri yerden kolayca bilet alabilecek.
- Yardımseverler, bir iyilik hareketi haline gelen “Askıda Fatura” icraatının mini uygulamasıyla ihtiyaç sahiplerine destek olabilecek.
- “Çözüm Merkezi” mini uygulaması ile İstanbullular; kendileri, mahalleleri, sokakları ile ilgili ihtiyaç veya sorunları varsa bunları İBB’ye anında iletip, çözüm isteyebilecek.
- “İstanbul Senin” platformunda kullanıcılar; dijital kimlik, dijital cüzdan ve dijital sözleşmeyi birlikte kullanabilecek. Yani, kimlik bilgilerini, İstanbul Kart’ı ve kredi kartlarını bu uygulamanın içinde saklayabilecekler.
İstanbul Senin lansmanında neler yaşandı?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iki senedir üzerinde çalıştığı” İstanbul Senin” uygulaması bugün (18 Kasım) kullanıma açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu lansmanda şunları söyledi:
“16 milyonun sesine ve iradesine her an kulak vereceğimiz bir süper uygulamayı hizmete alıyoruz. İçinde yaşadığımız dünya artık fazlasıyla dijital ve mobil bir dünya. Kentler ve ülkeler arasındaki medeniyet yarışında, dijitalde gözü olmayanın menzile ulaşmada izi olmayacak. ‘İstanbul Senin’, acele etmeden, ama kararlı ve emin adımlarla bu menzile ulaşma konusunda önemli bir platform olacak” dedi. “İstanbul Senin” uygulamasının dünya çapında eşi benzerinin olmadığını iddia eden İmamoğlu, “Biz, İBB olarak, her şeyden önce ortak aklı ve şehrin geleceği ile ilgili kararlara vatandaşın katılımını, en vazgeçilmez demokratik haklardan biri olarak kabul ettik ve bu şekilde yola çıktık. O nedenle işbaşı yapar yapmaz, 16 milyonun yönetime katılımını özendirecek mekanizmalar geliştirdik.”

İmamoğlu, konuşmasında İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu’ya da şöyle gönderme yaptı:
“Hani birileri diyor ya: ‘Taksiye bu şehrin ihtiyacı yok!’ ‘İstanbul Senin’ uygulamasından soracağız vatandaşlarımıza: İhtiyaç var mı yok mu? Anında cevap verecek. Yani bu, aynı zamanda bir özeleştiri yapmak, eleştiri yapmak mekanizması. Biz de vatandaşımızla orada anında yüzleşiyor olacağız. Demokrat yöneticiler, yüzleşmekten asla çekinmezler.”
Uygulamanın güvenliğine de değinen İmamoğlu, kullanıcı verilerine hiç kimsenin ulaşamayacağını belirtti.

Tanıtıma İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel başkan yardımcıları Seyit Torun ve Onursal Adıgüzel, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu da katıldı
- İBB davasında 18 kişi tahliye edildi
- İBB dosyasında tutukluluk kararlarına itiraza bir ret daha
- Ruşen Çakır yorumladı: Ve büyük dava nihayet başlıyor!
- Ruşen Çakır yorumladı | İBB davasının ilk gününden izlenimler: Usul esası belirler
- Haftaya Bakış (310): Ara seçim tartışmaları | İBB davasında tahliyeler | İran savaşının gidişatı








