Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla hakkında dava açılan Genco Erkal Medyascope’a konuştu: “Dava açılacağını hiç tahmin etmiyordum”

Sosyal medya paylaşımla nedeniyle hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dört yıl sekiz aya kadar hapis istemiyle dava açılan tiyatro sanatçısı Genco Erkal, Medyascope‘a konuştu. Erkal, “Doğrusu bu davanın açılacağını hiç tahmin etmiyordum. Gideceğiz, savunmamızı yapacağız” dedi.

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal hakkındacumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dört yıl sekiz aya kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması, 25 Kasım Perşembe günü İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Medyascope’a konuşan Genco Erkal, “Doğrusu bu davanın açılacağını hiç tahmin etmiyordum. Takipsizlik kararı verilir diyordum ama uygun görmüşler, açmışlar. Gideceğiz, savunmamızı yapacağız” dedi.

“60 yıldır politik tiyatro yapıyorum, haksızlıkları, baskıları, adaletsizliği, bağnazlığı eleştiriyorum”

Twitter’daki üç paylaşımı gerekçe gösterilerek açılan soruşturmada 19 Nisan 2021’de ifade veren Erkal, şunları söylemişti:

“Evet, bu paylaşımlar benimdir. 60 yıldır politik tiyatro yapıyorum. Dünyada ve ülkemizde gördüğüm haksızlıkları, baskıları, adaletsizliği, bağnazlığı eleştiriyorum. Doğal olarak bu duruşumla askeri ve sivil tutucu iktidarları rahatsız ediyorum. Bu benim görevim. Bir yararı olacağını düşünmediğimden hiçbir zaman hakaret yoluna başvurmadım. Başkanlık sistemine karşıyım. İfade özgürlüğünün kısıtlanmasına, insanların düşünceleri yüzünden hapis yatmasına karşıyım. Yoksulları daha yoksul kılan çarpık ekonomik düzene karşıyım. Laik bir ülkede din olgusunun sürekli öne çıkarılmasına, siyasi malzeme olarak kullanılmasına karşıyım. Bunları hem sahnede hem de sosyal medyada sürekli anlatıyorum ama asla hakaret yok. Paylaşımlarımın neresinde cumhurbaşkanına hakaret görülmüş, anlayabilmiş değilim.”

Suçlama konusu üç tweet: Ayder Yaylası, Erdoğan’ın diploması, başkanlık sistemi

Genco Erkal hakkındaki iddianame 18 Ağustos 2021’de hazırlandı. İki sayfalık iddianamede Erkal’ın Twitter hesabından yaptığı üç paylaşım suçlama konusu yapıldı.

Erkal’ın suçlama konusu yapılan 2016 ve 2020 yıllarına ait tweetleri şöyle:

“Erdoğan, ‘Ayder Yaylası’nda 2022’ye kadar çalışmanın bitirilmesini hedefliyoruz’. Eyvaaah, güzelim doğa harikası Ayder Yaylası’nı bitirmeye karar vermiş. Parmağının değdiği yeri beton edip kurutuyor.”

“Alemin çocuk doğurup doğurmayacağına karışacağına diplomayı ortaya koy bir bakalım. Arkadaşın rektörden de olsa, sahte de olsa görelim şunu.”

“Başkanlık sistemi yetmez, Türk usulü Çobanlık Sistemi olsun.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.