Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhur İttifakı’nın kaleleri – Kayseri: AKP’liler moralsiz, muhalefet partileri istim üstünde

Cumhur İttifakı’nın kaleleri olan illeri gezmeye devam ediyoruz. Üçüncü durağımız Kayseri.

24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde Kayseri’de Cumhur İttifakı yüzde 72,25, Millet İttifakı ise yüzde 25,11 oranında oy almıştı.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ise AKP yüzde 63,39 oranında oyla belediye başkanlığını kazanmıştı. İYİ Parti yerel seçimlerde oylarını artırarak yüzde 31,52’ye çıkarmıştı.

Kayseri ticaret ile anılan bir şehir. Kentin tarihi olan ticaret, milattan öncesine kadar dayanıyor. Tarihte ilk organize sanayi Kayseri’de, Bacıyan-ı Rum (Ahi Evran’ın kurduğu Anadolu Bacıları) tarafından kurulmuş.

Kayseri bir dönem sanayileşmeyle de öne çıkmaktaydı. Günümüzde yeni fabrika pek kurulmuyor. İç Anadolu’da yer alması nedeniyle ulaşım masraflarının fazla olması yatırımcılar için cazip gelmiyor.

Organize sanayi bölgesindeki fabrikalarda çalışan işçilerin neredeyse tamamı asgari ücret alıyor. Kentte asgari ücret temel gündemlerden bir tanesi.  

Kayseri’de yaşayan gazeteci Recep Bulut, kentin anıldığı gibi çok tutucu, çok muhafazakâr olmadığını söyledi, “1973 yılından 12 Eylül 1980’e kadar belediye başkanlıklarını sürekli CHP almaktaydı. 1989 yılında yine SHP’den Niyazi Bahçeci başkan olmuştu. Refah Partisi rüzgarıyla Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Kayseri’de de bir dönüşüm yaşandı” dedi.

AKP ve MHP’nin kale olarak gördükleri Kayseri’de kırılma yaşadıklarını belirten Bulut, “Bu kırılmada vatandaş CHP ve İYİ Parti’ye daha çok ilgi gösterecek fakat iki partide de içe dönük kamplaşmalar, çekişmeler olduğu için vatandaşla olan diyaloglarını geliştiremiyorlar. CHP bunu aşarsa üç milletvekilli alabilir” diye konuştu.

Cumhur İttifakı’nın Kayseri’deki gidişatını da değerlendiren Bulut, “MHP’de daha aktif bir çalışma var. AKP’de moralsizlik hâkim. AKP’li milletvekillerini bir arada göremiyoruz. Yerel yönetimlerin çalışması sonucunda AKP, vatandaşlar arasında gözüküyor” dedi.

“Bir seçim olsa Cumhur İttifakı tabela partisi olur”

Kayseri’de muhalefet partilerinin il başkanları ile de konuştuk. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, “Şimdi bir seçim olsa Cumhur İttifakı tabela partisi olur. Milletvekilleriyle beraber sahadayız. AKP’ye oy verenler kendini günahkâr görüyor” dedi.

Partilerinin Kayseri’de sürekli sahada olduğunu belirten İYİ Parti Kayseri İl Başkanı Sebati Ataman, “Yeni bir parti olmamıza rağmen 2018 yılında bir milletvekili gönderebildik. Kayseri’de sürekli sokaktayız. AKP’nin sokağa çıkacak durumu kalmadı. Seçimde tüm anket kuruluşlarını yanıltacak, dört-beş puan yukarıda oy alacağız” diye konuştu.

Gelecek Partisi Kayseri İl Başkanı Zülküf Arslan ise şunları söyledi: “Her hafta bir pazar yerini gezmeye gidiyoruz, neredeyse 170 kişi ile birebir görüştük. ‘AKP’ye oy vereceğim’ diyen dört kişiydi. Esnaf ‘AKP ise gelmeyin’ diyor. Mevcut iktidar, Kayseri gibi yüksek oy aldığı bir şehirde bile almış olduğu oyun yarısını bile alamaz.”

DEVA Partisi Kayseri İl Başkanı Metin Özkaya da gelecek seçimlerden güçlü çıkacaklarını belirterek, “Kayseri’de yeni kurulmuş, alternatif olan bir partiyiz. Sahada çok güzel karşılık görüyoruz. İnsanların üzerinde korku olmasına rağmen, samimi olarak bize oy vereceklerini söylüyorlar. Biz kimseyle zıtlaşıp kutuplaşarak yol yürümüyoruz. Biz projelerimizi anlatıyoruz. Olacak bir seçimden güçlü çıkacağız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.