Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, Justin Bieber’a seslendi: “Suudi Arabistan konserini iptal et”

Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğu’nda öldürülen Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, ünlü Kanadalı şarkıcı Justin Bieber’a bir açık mektup yazarak, önümüzdeki ay Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde vereceği konserini iptal etmesini istedi.  

Washington Post yazarı ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, cumartesi günü (20 Kasım) The Washington Post’ta bir açık mektup yayımladı. 

Cengiz mektubunda, dünyaca ünlü şarkıcı Justin Bieber’a şöyle seslendi: “Sevgili Cemal’imin katilleri için şarkı söyleme. Lütfen sesini çıkar ve onun katilini kına. Sesin milyonlarca insan tarafından duyulacak. İsminin ve yeteneğinin, muhaliflerini öldüren bir rejimin itibarını düzeltmek için kullanılmayacağına dair dünyaya güçlü bir mesaj gönder.”

Cengiz, yazdığı mektupta ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Muhammed bin Salman’ın piyonu olmayı reddedersen mesajın açık ve net olacak: Ben diktatörler için performans sergilemem. Ben para yerine adalet ve özgürlüğü seçerim.”   

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Bieber’a aynı yönde bir çağrıda bulundu. HRW, “Suudi Arabistan’ın ilgileri yaygın hak ihlallerinden saptırmak için ünlüleri ve büyük uluslararası etkinlikleri kullanmaya dair gibi bir geçmişi var” dedi.

Bieber’ın, David Guetta ve Jason Derulo gibi ünlü sanatçılarla Formula 1 Suudi Arabistan Grand Prix’in açılışı için 5 Aralık’ta Cidde’de performans sergilemesi planlanıyor. 

Justin Bieber, Suudi Arabistan’daki konserini iptal etmesi talep edilen ilk sanatçı değil. 2019 yılında benzer bir çağrı ünlü rapçi Nicki Minaj için de yapılmış, Minaj LGBTİ+ ve kadın haklarını gerekçe göstererek konserini iptal etmişti. 

 

Cemal Kaşıkçı nasıl öldürülmüştü? 

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ı eleştiren yazıları ile bilinen Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı, 2018’in Ekim ayında Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda, Prens Salman ile bağlantılı bir operasyon ekibi tarafından öldürülmüştü. 

Yaklaşık iki hafta sonra ise Türk yetkililerin yaptığı incelemede Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne dair deliller bulunmuş, aynı yılın kasım ayında CIA; Kaşıkçı’nın ölüm emrinin Prens Salman tarafından verildiği sonucuna ulaşmıştı.  

Prens Muhammed bin Salman ise cinayetle ilgili hakkındaki bütün iddiaları reddediyor.  

Kaynak: BBC, Reuters

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.