Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekmek zammı konusunda söyledikleri çıkan tarım yazarı Faik Toy yine uyardı: “Maalesef ekmek ve gıda zamları konusunda bunlar iyi günlerimiz”

Gübre fiyatlarına gelen zamların ardından ekmek fiyatlarının 6 liraya çıkacağını söyleyen ve söyledikleri peş peşe gelen ekmek zamları ile doğrulanan tarım yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, “Bunlar daha iyi günlerimiz, zamlar devam edecek” dedi.

“Bir kilo buğdayın maliyeti bir ayda 4,5 liradan 5,8 liraya çıktı”

Bir ay önce bir kilo buğdayın maliyetinin 4,5 lira olduğunu, bugün ise gübre zamları ile 5,8 liraya çıktığını belirten Toy, “DAP gübresinin tonu bir ayda 8 bin liradan 14 bin liraya çıktı. Yüzde 80 zam geldi. Üre gübresine de yine bir ayda yüzde 60 zam geldi. Bu da 3 liralık ekmeğin 5 liraya satılması demektir” diye konuştu.

“Gübreye artık günde iki kez zam yapılıyor”

Gübrenin tonunun Özbekistan’da 440 dolar olduğunu, Türkiye’ye getirildiğinde 600 doları bulduğunu vurgulayan Toy, “Aynı gübre burada bin 100 dolara satılıyor. İran çiftçisine gübreyi, zirai ilaçları ücretsiz veriyor. Bizde ise günde ortalama iki kez gübreye zam yapılıyor” dedi.

“İktidarın çiftçiye vereceği destek zamlarla yok oluyor”

Gıda enflasyonunu düşürmenin yolunun üretimi artırmaktan geçtiğini belirten Faik Toy, öncelikle suya hasret toprakların suyla buluşturulması gerektiğini söyledi. Toy, “İktidarın çiftçiye verdiği yani bir yıl sonra vereceği destek zamlarla yok oluyor” diye konuştu.

“TMO’ya buğdayı 4 bin 750 liraya satıyorlar, arka kapıdan 2 bin 650 liraya alıyorlar”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yurtdışından ithalatçı firmalar üzerinden buğday ve arpa satın alıp bunu “sanayiciye destek” adı altında ucuza verdiğine dikkat çeken Toy, şunları söyledi:

“Bir firma, buğdayı yurtdışından getirip TMO’ya ön kapıdan tonunu 4 bin 750 liraya satıyor. Aynı firmanın un fabrikaları da var. TMO’nun orta kapısından buğdayı 2 bin 650 liraya alıyor. Bunu ‘zarar’ diye gösterip, ‘Devletin sanayiciye desteği’ diye açıklıyorlar. Bu destek çiftçiye verilse böyle bir durum oluşmazdı. Ama bu yıllardır aynı şekilde devam ediyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.