Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim krizi: Felaketi her şeyiyle anlatan fotoğraf

Doğu Afrika ülkesi Kenya’da foto muhabiri Ed Ram tarafından havadan fotoğraflanan altı ölü zürafanın görüntüsü ülkedeki kuraklık sorununu gözler önüne serdi. İnsan hayatını büyük ölçüde etkileyen kuraklık sorunu, iklim göçüne de yol açtı.

Doğu Afrika’da iklim krizinden kaynaklanan kuraklık nedeniyle bölgede toplu hayvan ölümleri yaşanmaya başladı. Foto muhabiri Ed Ram tarafından Kenya’da havadan fotoğraflanan altı ölü zürafanın görüntüsü ülkedeki kuraklık sorununu yeniden gündeme getirdi.

Fotoğrafta altı zürafa bir deri bir kemik, iç içe geçmiş halde kuru toprakta yatarken görüntülendi.

Ram’ın çektiği bu fotoğraf, insanları ve hayvanları gıda ve su için mücadele etmeye iten kuraklığın yıkımını dünya kamuoyuna göstermek açısından büyük önem taşıyor.

Getty Images’a göre fotoğraftaki zürafalar, kuraklık nedeniyle yaşadıkları besin eksikliği ve susuzluk nedeniyle zayıf düştü ve çamur saplandıktan sonra öldü. Yetkililerin açıklamalarına göre zürafalar, bölgede bulunan ve neredeyse kuruyan su kaynaklarına ulaşmaya çalışıyordu.

Hayvanların cansız bedenleri tükenmek üzere olan su kaynağının kirlenmesini önlemek amacıyla Kenya’nın Wajir ilçesinin Eyrib Köyü yakınlarına taşındı.

Öte yandan bölgede risk altında bulunanlar yalnızca hayvanlar değil. Ülkenin çevre ve kuraklıkla mücadele yetkilisi, eylül ayındaki açıklamasında, yaklaşık 2,1 milyon Kenyalı’nın şiddetli kuraklık nedeniyle açlıkla karşı karşıya olduğunu söylemişti. Birleşmiş Milletler (BM) de dün (14 Aralık) 2,9 milyon insanın acil insani yardıma ihtiyacı olduğunu açıkladı. BM ayrıca, Kenya’nın bazı bölgelerinde son zamanların en düşük yağış oranının görüldüğünü belirtti.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nden yetkililer, “Hem insanlar hem de hayvanlar için su kaynakları kurudu, aileleri daha uzun mesafeler yürümeye zorladı ve topluluklar arasında gerginliğe neden oldu, bu da toplumlar arası çatışmanın artmasına neden oldu” diye konuştu.

Kenya medyasına göre, kuraklık nedeniyle dört bin zürafa yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.