Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hatırlatma dozlarında Omicron değişikliği – Prof. Murat Akova: “Sürenin üç aya inmesi olumlu bir gelişme”

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, koronavirüste hatırlatma dozu için belirlenen sürenin üç aya indirilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Akova, Omicron varyantının çok hızlı bulaştığını belirterek antikorlara duyarlığının az olduğuna dikkat çekti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşılarında hatırlatma dozu için belirlenen sürenin altı aydan üç aya indirildiğini açıkladı. Koca, dün (15 Aralık) gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı yazılı açıklamada Omicron varyantının baskın olmasına karşı alınacak tedbirlerde aşının öne çıktığını belirtti.

Prof. Dr. Murat Akova, bu gelişmeyi Medyascope’a şöyle değerlendirdi:

“Çok yerinde bir karar çünkü Omicron varyantının iki özelliği var. Bunlardan bir tanesi çok hızla bulaşması, vaka sayılarındaki artış çok hızla süregeliyor. İkinci önemli özelliği ise gerek daha önceden geçirilmiş hastalığa bağlı, gerekse yapılan aşılara bağlı ortaya çıkan antikorlara duyarlılığının az olması. O nedenle hatırlatma dozlarını kısa sürede yapılması aşıyı yaptıran kişilerde antikor artışına ve bu sayede Omicron varyantına dirence, dayanıklılığa yol açacaktır. Olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum.”

Bakan Koca, 11 Aralık’ta yaptığı açıklamada Türkiye’de altı kişide Omicron varyantı görüldüğünü, bu kişilerden birinin İstanbul’da, beşinin ise İzmir’de olduğunu açıklamıştı.

Prof. Dr. Murat Akova’nın açıklamalarının tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.