Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (27 Aralık 2021): İBB’ye terör soruşturması

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da çok bulutlu, sıcaklık 11 derece olacak. Ankara’da hava çok bulutlu, sıcaklık 0 derece olacak. İzmir’de hava 11, Antalya’da 11, Diyarbakır’da -3 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 10 lira 98 kuruş, euro kuru ise 12 lira 46 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftayı 1.891 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 636 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 76,49 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), aralık ayına ilişkin iktisadi yönelim istatistikleri, reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayına ilişkin sektörel güven endekslerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün, Türk Tanıtma Vakfı Başkanı Kemal Baytaş için düzenlenecek cenaze törenine katılacak. Kılıçdaroğlu daha sonra partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına katılacak. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’nin toplantısına katılacak, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni ziyaret edecek.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti, Gelecek Partisi’ni ziyaret edecek. 

Ankara’da alkollü bir sürücünün çarpmasıyla hayatını kaybeden bisiklet sporcusu Umut Gündüz’ü öldüren kişinin yargılandığı davanın karar duruşması bugün yapılacak. Ankara muhabirimiz Okan Yücel takip edecek. 

Kısaca düne bakalım. 

İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) işe alınan bazı çalışanların “terör örgütleriyle iltisaklı” olduğu yönünde ihbar, şikâyet ve tespitler üzerine özel teftiş başlatıldığını duyurdu. İBB, İçişleri Bakanlığı’na Twitter hesabından yanıt verdi. Açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, sosyal medyadan idare edilemez. İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili 16 Aralık 2021 tarihli yazımıza bilgi vermediği gibi bugün sosyal medyadan yaptığı açıklamayla 86 bin İBB çalışanımızı zan altında bırakmıştır” denildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da “’Hak yemem hakkımı da yedirmem’ dedim. Bugün de diyorum ki ‘İstanbul’a hizmet eden 86 bin yol arkadaşımın yanındayım, ezdirmem’. Suçu olanla sonuna kadar birlikte mücadele edelim. Ama şu bilinsin ki İBB ailesine saldıranlar karşısında beklenmedik bir birliktelik ve güç görecek” açıklamasında bulundu. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da konuya ilişkin tweet attı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Kılıçdaroğlu, “Saray’daki şahıs, bu aralar yine bir haller oldu sana. İstanbul’da bir şeylere zemin mi oluşturuyorsun?” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (26 Aralık) AKP İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Şanlıurfa’da çiftçilere ücretsiz elektrik sözü vermesini eleştiren Erdoğan, “Elektriğin belediyelerin sorumluluğunda olmaması bir yana güya hesap uzmanı bu zatın yaptığı hesap, başlı başına bir felakettir. Neymiş? Şanlıurfa’da 2 milyon 300 bin dönüm taşlık arazi varmış. Oraya güneş enerjisi sistemi kuracakmış. Bu şekilde üretilen elektriği de çiftçiye bedava verecekmiş. Ya Bay Kemal, siz daha Millet İttifakı olarak cumhurbaşkanı adayınızı bile belirlemediniz. Önce şunu bir açıklayın” dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a yanıt gecikmedi. CHP lideri Twitter’dan, “Ey şahıs, Şanlıurfa’ya önerdiğim enerji modelini önce trollerinle kapatmak istedin; baktın olmuyor kendin geldin. Bugün bir saat kürsüde beni anlatmışsın, anlat anlat. Beni takip etmeye devam et. Koş Erdoğan koş, sana daha neler yaptıracak bu Bay Kemal!” diye yazdı.

Diyarbakır’da dün HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın da katıldığı HDP 3. Olağan Gençlik Kongresi düzenlendi. Kongrenin çıkışında, “terör soruşturması” kapsamında 16 kişi gözaltına alındı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Diyanet bütçesine gelen tepkiler üzerine arabasını bile değiştirmeye çekindiğini belirterek, “Korkumuzdan yeni araba alamıyoruz” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Liseye Geçiş Sınavı’nın (LGS) 5 Haziran 2022’de düzenleneceğini açıkladı.

Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Noel tatilinde çok sayıda pilot ve personelin koronavirüse yakalanması nedeniyle, dünya genelinde 4 bin 500’den fazla uçak seferi iptal edildi.

Myanmar’ın Kayin eyaletinde üç araçta aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 30’dan fazla kişinin yanmış haldeki cansız bedenleri bulundu. 

Koronavirüse bağlı omicron varyantı, tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Omicron varyantının en yaygın görüldüğü İngiltere’de Başbakan Boris Johnson, Noel öncesi yeni önlemler alınmayacağını söyledi. Londra’nın Trafalgar Meydanı’ndaki yılbaşı kutlamaları virüsün yayılım hızı nedeniyle iptal edildi. İtalya’da da yılbaşı kutlamalarına yönelik yeni kısıtlamalar getirildi. Açık havadaki partiler yasaklandı, gece kulüpleri kapatıldı, açık havada da maske zorunluluğu geri döndü. Hükümetin aldığı karara göre 31 Ocak’a kadar gece kulüpleri gibi dans mekanları kapalı olacak. İran tüm kara sınırlarını omicron nedeniyle 15 gün süreliğine yolcu geçişlerine kapattı, ticari faaliyetler kısıtlamaya dahil değil.

Mısır hükümeti, Türk menşeli plastik ürünlere anti-damping uygulama kararı aldı, plastik ürünlere fazladan vergi getirildi.

Ekonomi ve İş Araştırmaları Merkezi (CEBR) yayınladığı raporda, dünya ekonomisi GSYH’sinin ilk kez 2022’de 100 trilyon doları aşacağını bildirdi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’in 19. haftası, dün (26 Aralık) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. Fenerbahçe, sahasında konuk ettiği Öznur Kablo Yeni Malatyaspor’u Filip Novak ve Dimitris Pelkas’ın attığı goller ile 2-0 mağlup etmeyi başardı. Günün diğer maçlarında Aytemiz Alanyaspor ile VavaCars Fatih Karagümrük ve Göztepe ile Adana Demirspor, sahadan 1-1’lik beraberlikler ile ayrıldı. Gaziantep FK ise deplasmanda Çaykur Rizespor’u 1-0 mağlup etti.

Süper Lig’in ilk devresi, bugün (27 Aralık) oynanacak Yukatel Kayserispor-Demir Grup Sivasspor ve İttifak Holding Konyaspor-Beşiktaş karşılaşmaları ile sona erecek. 

Öte yandan Cezayir futbolunda üzücü bir gelişme yaşandı. Cezayir 2. Lig ekibi Mouloudia Saida’nın kaptanı Sofiane Lokar, takımının Oran Association’a karşı oynadığı karşılaşmada kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 20 bin 138 yeni vaka tespit edildi. 173 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 128 milyon 701 bin 84’e çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 11.00’de “Z Kuşağı Tartışıyor”, saat 13.00’te Kemal Can ile “5 Soru 10 Cevap” programları olacak. Ayrıca saat 20.00’de Gökçe Çiçek Kösedağı’nın sunduğu “Bir Kadın”, saat 21.30’da “Kültür & Tarih Sohbetleri” programı yayınlanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.