Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (21– 28 Ocak): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz filmleri ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Salgın günlerinde sinema salonlarından uzak kaldık. Siz de bizim gibi salonda sinema izlemeyi özlediyseniz, sizin için vizyondaki birkaç filmi seçtik.

Vizyondaki filmler

  • Ayrı Dünyalar (Between Two Worlds)

Filmde, tanınmış Fransız bir yazar krizden, işsizlikten ve işçi sınıfından bahseden bir kitap yazmak ister. Yazacağı yeni kitabı için kimliğini ifşa etmeden gözlem yapmak isteyen yazar, Fransa’nın kuzeyine gider ve temizlik işçiliği yapan kadınlara katılır. Burada kadınların kurduğu güçlü bağlar, gerçekler ortaya çıktığında da devam edecek midir?

Fransız gazeteci Florence Aubenas’nın kimliğini gizleyerek gözlemlerini anlattığı kitabı “Le Quai de Ouistreham“dan esinlenen film sinemalarda. Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Nil’de Ölüm (Death on the Nile)

Film, dedektif Hercule Poirot’un Nil Nehri’nde lüks bir gemi yolculuğundayken, karşılaştığı gizemli cinayeti konu ediniyor. Yeni evli, güzel ve zengin varis Linnet Doyle, gemide ölü bulunur ve gemideki herkesin olası bir cinayet için sebebi vardır. Acaba Dedektif Poirot, gemi yolculuğunun sonuna gelmeden cinayeti çözebilecek midir?

Agatha Christie’nin aynı isimli polisiye romanından uyarlanan film, restore edilmiş kopyasıyla tekrar salonlarda. Yönetmenliğini John Guillermin’ın üstlendiği filmde, başrolleri Peter Ustinov, Mia Farrow ve Simon MacCorkindale paylaşıyor.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Kadıköy Sineması’ndan “Oyuncak Hikayesi” Gecesi

Oyuncakları çok seven küçük Andy ve onun yokluğunda canlanan oyuncaklarının hikayesini anlatan animasyon serisi, Kadıköy Sineması’nda. Serinin ilk üç filmin peş peşe izleneceği gecede, tek bilet tüm gösterimler için geçerli.

Bilet almak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

İstanbul Modern’den çevrimiçi gösterimler

İstanbul Modern, “Biz de Varız!” programıyla, festivallerden ödüllerle dönmüş filmlerden bazılarını çevrimiçi izleme fırsatı sunuyor.

  • Kapıyı Açık Bırak (Leave The Door Open)

Belgesel türündeki film, siyahlara karşı ırkçılığın yoğun olduğu 1930 ve 1940’lı yıllarda geçiyor. Atlantic Records müzik şirketinin kurucuları Nesuhi ve Ahmet Ertegün kardeşler caza karşı ilgilidir. Kardeşler, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) büyükelçisi babalarını ikna ederek siyah caz sanatçılarına büyükelçilikte düzenli performans yapma imkânı sağlar. Film daha önce yayımlanmamış arşiv görüntüleri ve röportajlarla caz tarihi yolculuğana davet ediyor. Filmin konusu ilginizi çektiyse fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.

Film, 25 Ocak – 27 Ocak arasında ücretsiz erişime açık olacak. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Gösterimdeki oyunlar

Belki de uzun zamandır tiyatroya gitmediniz. Tiyatro sahneleri koronavirüs önlemleri kapsamında bir açıldı, bir kapandı. Salgın günlerinde çevrimiçi oyun izlesek de tiyatronun en keyifli şekilde sahnelerde izlendiğini düşünenlerdeniz. İstanbul ve Ankara’da izleyebileceğiniz bazı oyunlar seçtik.

  • Dönüşüm

Franz Kafka’nın aynı isimli eserinden esinlenerek sahnelenen oyun, insanın kendisine ve çevresine yabancılaşmasını anlatıyor. Oyunun yönetmenliğini üstlenen Müge Suat, aynı zamanda oyunda anlatıcı. Tek perde oynanan “Dönüşüm”, toplam 70 dakika. Şimdiden iyi seyirler.

Yer: İstanbul – Kadıköy, Altkat Sanat

Bilet fiyatı – Tam: 90,50 TL, indirimli: 70,50 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Gomidas

“Gomidas”Yolcu Tiyatro etiketiyle sahnede. Osmanlı döneminde yaşamış, Ermeni müzisyen ve araştırmacı Gomidas Vartabed‘in hayat hikâyesini anlatan oyunda Gomidas’a Fehmi Karaaslan hayat verirken yönetmenliği Ahmet Sami Özbudak üstleniyor. Kilisede ve özel bir tasarımla sahnelenen oyuna bütün hikâye boyunca Lusavoriç Korosu da eşlik ediyor.

Oyunun süpervizör ve  prodüktörlüğünü yapan Ersin Umut Güler ile röportajımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yer: İstanbul, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi

Bilet fiyatı, kategorilere göre değişmekte. Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • 1984 – Büyük Gözaltı

Rutkay Aziz’in yönettiği ve başrolünü Taner Barlas ile paylaştığı oyun, İngiliz yazar George Orwell’in aynı isimli klasikleşmiş eserinden esinle sahnede. İnsanların düşüncelerine ve davranışlarına dikkat çekmek isteyen oyun, aynı zamanda sistemi de eleştiriyor.

Yer: İstanbul, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi

Bilet fiyatı – Tam: 123,25 TL, indirimli: 93,25 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Lavanta Cinayetleri

Oyun, dört cinayet işlediği düşünülen bir erkeğin kendisini savunmasını ele alıyor. Savunmasında geçmişe dönerek hayatını, sevdiklerini ve yaşadıklarını anlatan sanık, acaba jüri karşısında suçlu bulunacak mı? Tamer Turan’ın yazdığı, Orhan Karataş’ın yönettiği oyunda sahnede Yıldırım Şimşek’i görüyoruz.

Yer: Ankara, AST Bilkent Sahne

Bilet fiyatı: 78,50 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Bir Picasso

Amerikalı oyun yazarı Jeffrey Hatcher’ın aynı isimli eserinden çevrilen oyun, Nazi görevlileri tarafından hiçbir açıklama yapılmadan bir mahzene getirilen Picasso’nun hikayesini sahneliyor. Nazi Dışişleri Bakanlığı’nda görevli Bayan Fischer tarafından sorgulamaya alınan Picasso, zekası sayesinde Bayan Fischer’ı baştan çıkarır.

İki kişi sahnelenen oyunda, Picasso’ya Ahmet Burak Bacınoğlu, bakan Fischer’a ise Sinem Şahin Budak can veriyor. Oyuna dair fikir edinmek isterseniz fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.

Yer: İstanbul Devlet Tiyatrosu, Mecidiyeköy Stüdyo Sahne

Bilet fiyatı- Tam: 30 TL, indirimli: 18 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Moby Dick

Amerikalı yazar Herman Melville’ın aynı isimli kitabından uyarlanan oyun, genç bir denizcinin hikayesini anlatıyor. Dünyayı görmek isteyen genç denizci İshmael, balina avcısı kaptan Ahab’ın gemisine yazılır. Kaptan Ahab’ın tek bir isteği vardır,  balina avı sırasında kaybettiği bacağının öcünü almak.

Yer: İBB Şehir Tiyatroları, Üsküdar Müsahipzade Celal Sahnesi

Bilet fiyatı – Tam: 20 TL, indirimli: 14 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Sergiler

  • Bir ve Sıfır İki Eder

Cem Sonel’in “Bir ve Sıfır İki Eder” isimli kişisel sergisi, İstanbul-Beyoğlu’ndaki Anna Laudel Gallery’de ziyarete açıldı. Sergide sanatçının ileri dönüşüm ile ürettiği işleri, muralları ve “Code of Conquer” serisinden dijital tabanlı çalışmaları yer alıyor. Sergi, 27 Şubat’a kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Sergiyi ilk ziyaret edenler arasındaydık. Sanatçı Cem Sonel ile “Bir ve Sıfır İki Eder” in nasıl ortaya çıktığını konuştuk. Röportajımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Anna Laudel Galeri

  • Heavy

Alman sanatçı Anselm Reyle’in kişisel sergisi, “Heavy”, 25 Ocak’ta ziyarete açılıyor. Sergide, büyük seramik nesneler, tuvale gerili çuval üzerine soyut resimler ve sanatçının “Scrap Metal” serisinden isimsiz resimleri yer alıyor. 20 Şubat’a kadar açık kalacak sergiyi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Dirimart Sanat Galerisi

  • Resim – Heykel – Fotogrametri

24 Aralık 2021’de açılan karma sergi, Ali Dolanbay, Gürsel Soyel, Hüseyin Aksoylu, Koray Tokdemir, Oddviz, Onur Mansız ve Sencer Vardaman’ın çalışmalarından oluşuyor. Dilerseniz sergiyi 28 Ocak’a kadar ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Art On Galeri

  • 7 Koleksiyoner 7 Sanatçı

Sergide yedi koleksiyoner kendi koleksiyonlarından birer eser seçiyor. Seçilen eseri üreten sanatçı, sergiye iki işini daha dahil ediyor. Böylece yedi farklı sanatçının çeşitli mecralarda üretilmiş üçer adet eseri sergiyi oluşturuyor. 25 Ocak’ta kapılarını açan sergi, 3 Mart’a kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Yer: İstanbul – Şişli, Ferda Art Platform

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.