Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Organize sanayi bölgelerinde elektrik kesintisi başladı, fabrikalar durdu – Antalya OSB Başkanı Ali Bahar: “Hayal etmesi bile korkunç”

Türkiye’de organize sanayi bölgelerinde (OSB) en az üç gün olmak üzere elektrik kısıtlaması başladı. Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, kısıtlamalarla ilgili olarak “OSB’lerimizde üretimini 7/24 sürdürmek zorunda olan, en ufak bir aksaklıkta üretimi uzun süre duracak, stoku çöp olacak fabrikalarımız vardır. Ülke imalatının üç gün süreyle durdurulması hayal bile edilmemesi gereken korkunç bir şeyken, bunun eyleme geçirilmesi çok daha korkunç ve tehlikelidir” dedi.

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) yaptığı açıklamada, OSB’lere elektrik kısıtlaması yapmaları uyarısında bulunurken, yalnızca aydınlatma ve ısınma amaçlı kullanılabilecek kadar enerji çekimine izin verileceğini belirtti.

TEİAŞ’ın açıklamasında şöyle denildi:

“Ağrı ili Gürbulak giriş noktasından ülkemize gelen doğalgaz iletim hattının İran tarafında kalan arızasından dolayı doğalgaz kombine çevrim santrallerine gaz kısıntısı uygulanacağından, elektrik arz talep dengesinin sağlanması maksadıyla gerek iletim sistemine, gerekse dağıtım sistemine bağlı mesken ve ticarethane harici kullanıcılara program dahilinde kısıntı uygulanacaktır. Hangi kullanıcılara kısıntı uygulanacağı ve kısıntı miktarı ile ilgili, dağıtım şirketleri ve teşekkülümüz tarafından bilgilendirme yapılacaktır.”

OSB’lerde iki milyon 290 bin kişi istihdam ediliyor

OSB’ler, sanayinin etkinliğini ve kentte düzenli yerleşmeyi sağlamak amacıyla, sanayi tesislerini bir araya toplayarak altyapı ve gereksinimleriyle ilgili kolaylıkları bir arada bulunduran, özel olarak planlanan ve imar planlarında da yer verilen bölge türü. Türkiye’de 363 OSB’de 67 bin işletme bulunuyor. Bu OSB’lerde iki milyon 290 bin kişi istihdam ediliyor.

“Ülke imalatının üç gün süreyle durdurulması hayal bile edilmemesi gereken korkunç bir şey”

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, elektrik kesintisine sosyal medya hesabından şöyle tepki gösterdi: 

”Doğalgaz kısıtlama kararının ardından, TEİAŞ da sanayi tesislerinde elektrik tüketiminde kısıtlamalar yapılacağını açıkladı. Firmalarda üretim sürecini geriletecek bu uygulama, üreticilerimizi ve ihracatçılarımızı mağdur edecektir. Dolayısıyla ülke ekonomisini sıkıntıya düşürecektir.”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kararla ilgili olarak “Sanayi kuruluşlarımızın kapasite ve üretim ivmelerini yavaşlatacak, ihracatımızı da olumsuz etkileyecektir” dedi.

Antalya OSB Başkanı Ali Bahar da yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

“OSB’lerimizde üretimini 7/24 sürdürmek zorunda olan, en ufak bir aksaklıkta üretimi uzun süre duracak, stoku çöp olacak fabrikalarımız vardır. Ülke imalatının üç gün süreyle durdurulması hayal bile edilmemesi gereken korkunç bir şeyken, bunun eyleme geçirilmesi çok daha korkunç ve tehlikelidir. Örneğin soğuk hava depoları olan sanayicilerimizin, örneğin kesim yapan sanayicilerimizin, örneğin süt fabrikalarımızın uğrayacağı zarar nasıl tazmin edilecektir?”

“Süt ve et üreticisi işletmeler, enerji kısıtlamasından istisna tutulmalı”

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun, yaptığı açıklamada, süt ve et sektörlerinin, hammaddelerin çok hızlı bozulma riski bulunmasından dolayı enerji kısıtlamalarından “istisna” tutulmasını talep etti.

Coşkun açıklamasına şöyle devam etti:

SETBİR üyelerinin ürettiği ürünler süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünleri olup, işletmelerimize gelen hammaddeler olan çiğ süt ve etin hızlıca ürüne işlenmediğinde bozulma riski bulunmakta; özellikle çiğ süt çabuk bozulabilen bir hammadde olması sebebi ile 24 saatten fazla depolanamamakta ve bu nedenle süt ve süt ürünleri üretimi yapan şirketlerin çiğ sütü mamule çevirmek için kesintisiz çalışması gerekmektedir.”

“Üretimin kesintiye uğradığı bu dönemde, sanayimizin önemli bir hasar alacağı bir gerçek”

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından dün (23.01.2021), Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, OSB başkanları, TOBB sektör meclis başkanları, oda başkanları, ASKON, MÜSİAD, TİM genel başkanları, BOTAŞ ve TEİAŞ’ın üst düzey yöneticilerinin katıldığı enerji gündemli bir toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, “Üretimin kesintiye uğradığı bu dönemde, sanayimizin önemli bir hasar alacağı bir gerçek. Hepimiz bu süreci doğru bir şekilde yönetmek, hasarı minimuma indirmek için çalışıyoruz. Hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, bu konu ile ilgili planlamaları da yaptılar ve bu sürecin en az sıkıntı ile aşılabilmesi için yoğun bir çaba sarf edildi. Ama yine de sektör bazlı sorunlar varsa bunları konuşacağız. Çözüm üretmeye çalışacağız” dedi.

“Bakanlık olarak sektörlerin sıkıntıları ile ilgili her zaman teyakkuzdayız”

Toplantıda söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “İran gibi büyük bir tedarikçinin bir anda doğalgazı kesmiş olması elbette sıkıntılar getiriyor. Bunları hep beraber atlatmaya çalışacağız. Bu noktada üretim kayıpları olacak bunu biliyoruz. Bunun haricinde, yaptığımız planlamada makine teçhizatında zarar görecek olan varsa, ya da hammaddesi bozulacak sektörler varsa bunları duymak istiyoruz. Bakanlık olarak sektörlerin sıkıntıları ile ilgili her zaman teyakkuzdayız, bu süreçte de teyakkuzda olduk” diye konuştu.

“İran bize bir kaçak olduğunu söyledi, bizim ekiplerimizde o bölgeye gittiler”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise şu bilgileri paylaştı:

“İran’ın, kontratımızda yazılı olan basınçla ilgili şartları tutturamadığını görüyoruz. İran bize bir kaçak olduğunu söyledi, bizim ekiplerimiz de o bölgeye gittiler. Bizim yaklaşımımız bu kaçağın bir müddet tehir edilmesi, kış şartlarının atlatılmasından sonra tamiratın yapılması yönündeydi. Onlar bu riski alamayacaklarını söylediler. Geçmişte İran ile düşük sevkiyatlar sıkıntısı da yaşamıştık. Bunu vatandaşlarımıza ve sanayicilerimize hissettirmeden çözmüştük. Gelinen noktada, iş dünyamız ile bu süreci en az hasarla nasıl atlatırız diye çalışıyoruz. Biz ilk başta 10 günlük süreçte yüzde 40’lık kesinti ile atlatabiliriz demiştik. Sanayicilerimiz yarım kapasite çalışmak yerine birkaç gün tam kapanma ve sonrasında tam kapasite çalışma önerisinde bulundu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.