Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trendyol çalışanlarının eylemi kazanımla sonuçlandı: “Mücadelemizle karşı koyduk, yüzde 38,8 zam aldık”

Trendyol şubelerinde “esnaf kurye” olarak çalışanların ücret zammı protestosu sonuç verdi. Sözleşmeli teslimatçıların ücretlerine yüzde 38,8 zam yapıldı. Çalışanların hakedişlerinin aylık en az 12 bin 500 Türk Lirası + KDV olacağı açıklandı.

Trendyol şubelerinde “esnaf-kurye” olarak dağıtım yapan kuryeler, 2022 için yüzde 11 oranında belirlenen zammı protesto etmek için geçen pazartesi günü (24 Ocak) iş bırakma eylemine gitti.

Eylemlerini dün (25 Ocak) yurt genelinde sürdüren çalışanlar, kontak kapatarak dağıtıma çıkmadı. İstanbul’da Yenikapı Meydanı ve Maltepe Meydanı’nda eşzamanlı toplanan kuryeler, gün boyu İstanbul genelinde eylemdeydi.

Çalışanlar bugün de eylemlerini sürdürerek dağıtıma çıkmadı. Kuryeler araçlarıyla birlikte İstanbul Maslak’ta bulunan Trendyol Genel Müdürlüğü binası önünde toplandı. Öğle saatlerinde ise şirketten açıklama geldi. Trendyol aylık hakedişleri 12 bin 500 TL olarak açıkladı.

Trendyol’dan yazılı açıklama

Trendyol tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Mevcut iş modelimiz doğrultusunda, taşıyıcı iş ortaklarımıza taşıdıkları paket başına ödeme yapılmakta; ‘iş ortağı destek paketleriyle’ de aylık hakedişlerinin belli bir seviyenin üzerinde kalması sağlanmaktadır.

2022 yılı içinde, bir taşıyıcı iş ortağının faaliyet gösterdiği süreye bağlı olarak taşıdığı paket sayısına göre toplam hakedişinin aylık en az 12 bin 500 TL+KDV olması, iş ortaklarımızın da beklentilerini karşılar şekilde, garanti altına alınmıştır.

Mevcut iddialarda ise, sadece ‘iş ortağı destek paketleri’nde geçerli olan hizmet bedeli artış oranı ön plana çıkarılmıştır. Tek başına bu oran üzerinden değerlendirme yapmak eksik ve yanıltıcı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Trendyol tüm iş ortaklarının memnuniyetini her şeyin önüne koyan bir şirkettir. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir.”

“Direne direne kazandık”

Trendyol’da esnaf kurye sistemiyle çalışanlar da sosyal medya üzerinden açıklama yaparak eylemlerini sonlandırdı.

Açıklamada şöyle denildi:

“Direne direne kazandık! Yüzde 11’lik zammı bize dayatanlara mücadelemizle karşı koyduk, yüzde 38.8 zam aldık. Tüm Trendyol çalışanı kardeşlerimize hayırlı, tüm işçi ve emekçilere örnek olsun!”

Esnaf kurye sistemi nedir?

“Esnaf kurye” olabilmek için bir kişinin kendine ait ticari bir araçla beraber şirket kurması gerekiyor. Kurulan şirket üzerinde Trendyol ile sözleşme yapılıyor. Haftalık ve günlük kotaları da olan aylık bir paket miktarında anlaşılıyor. Fazladan yapılan teslimatlar paket başı olarak ayrıca ücretlendiriliyor. Esnaf kuryeler, araç masrafı, yakıt giderleri, vergileri, yanında çalıştırıyorsa şoför giderlerinden de sorumlu. Firmanın 2022 yılı için açıkladığı 12 bin 500 ve KDV ücretinin içinde, yakıt, yemek, vergiler ve bunun gibi harcama kalemleri yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.