Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da Yeşiller yeni liderlerini seçti: Biri 28 yaşında, biri İran asıllı

Almanya’da koalisyon ortağı Yeşiller Partisi, yeni eş genel başkanlarını seçti. Partinin liderliğini 28 yaşındaki sosyal politikalar uzmanı Ricarda Lang ve İran asıllı Omid Nouripor üstlendi. Nouripor daha önce partinin dış politika sözcülüğünü yürütüyordu.

26 Ekim 2021’deki genel seçimlerde genç seçmenden ciddi destek alan Yeşiller Partisi, geçen cumartesi günü (29 Ocak) partinin liderliğini de bir gence vererek, 28 yaşındaki Ricarda Lang’ı eş genel başkan seçti. Böylece Lang, partinin 40 yıllık tarihindeki en genç lideri unvanını da kazandı. Lang’in mevkidaşı ise 46 yaşındaki İran asıllı Omid Nouripor oldu.

Omid Nouripor gibi bir Alman Federal Meclisi üyesi olan Lang, “İklimi korumak ve sosyal adalet arasındaki çelişkinin doğru olmadığını kanıtlamamız gerekiyor” dedi.

Lang, seçimlerin ardından sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında ise Nouripor ile birlikte partiye hizmet etmenin kendisi için bir onur kaynağı olacağını söyledi: “Parti üyelerinin teşviki ve güveni ben çok sevindiriyor. Omid Nouripor ile hizmetinizde olmak benim için bir onur.”

Olaf Scholz’dan tebrik

Başbakan Olaf Scholz da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında eş genel başkanlık görevine seçilen Lang ve Nouripor’u kutladı. Scholz şunları yazdı:

“Ülkemiz için ilerleme konusunda birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum ve size yeni görevinizde başarılar diliyorum.”

2018’den 2021’in Eylül ayına kadar görevdeki eş genel başkanlar Annalena Baerbock ve Robert Habeck, yeni hükümette yer aldıkları için parti liderliğini bırakmıştı. Baerbock ve Habeck önderliğinde Yeşiller, geçen eylül ayındaki seçimlerde yüzde 14.8’lik bir oy oranına ulaşmış ve sandıktan üçüncü parti olarak çıkmıştı. Seçimlerin ardından Yeşiller, Sosyal Demokratlar (SPD) ve Hür Demokratlar (FDP) ile “Trafik Lambası” adlı verilen üçlü koalisyon hükümetini kurmuştu.

Robert Habeck ve Annalena Baerbock

Almanya’nın 41 yaşındaki dışişleri bakanı ve partinin eski lideri Baerbock, seçim kampanyası süresince hem anneliği hem devlet işlerinin nasıl bir arada yürüteceğine dair sorulara maruz kalmış ve cinsiyetçilikle mücadeleyi kampanyasının önemli bir ayağı haline getirmişti.

İklim değişikliği ile mücadeleye oldukça önem veren Yeşiller, Almanya’yı karbon-nötr hedefine ulaştırma ve dijitalleşmeyi hedefleyen projelere milyarlarca euro ayırmayı vaat etmişti. Ancak Yeşiller, koalisyon pazarlıkları nedeniyle otobanlara hız sınırı getirmek gibi bazı seçim vaatlerinden vazgeçmek zorunda kaldı.

İklim sorununa eğilimleri ve genç liderleri, Yeşiller’i genç, kadın ve eğitimli şehirli seçmen gruplarında popüler hale getiriyor. Eylül ayındaki seçimlerde Yeşiller, 18-22 yaş arasındaki seçmenlerin yüzde 23’ünün desteğini aldı.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.