Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail “yayımlama” dedi, Af Örgütü yayımladı: “İsrail, Filistinliler’e apartheid rejimi uyguluyor”

Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in “yayımlamayın” çağrısına rağmen, İsrail devletinin Filistinliler’e yönelik işledikleri suçun apartheid (sistemsel ayrımcılık) rejimi olduğunu ve insanlığa karşı suç olduğunun altını çizdiği bir rapor yayımladı. Dün (31 Ocak) İsrail Dışişleri Bakanlığı, Af Örgütü’nün İsrail’i ayrımcılıkla suçlayacağı ve “yanlış, taraflı ve antisemit” olduğunu ileri sürdüğü bir rapor yayımlayacağını söylemişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid dünkü (31 Ocak) açıklamasında Af Örgütü’nü, “verileri ciddi bir şekilde incelemeden propaganda söylemleri tekrarlayan radikal organizasyonlardan biri” olarak tanımlamış ve “Af Örgütü gerçekleri aramak yerine, terör örgütlerinin yaydığı yalanları aktarıyor” demişti.

İsrail Devleti’nin Af Örgütü’nün bugün yayımlanan rapordaki tüm iddiaları kesinlikle reddettiğini söyleyen Lapid, “İsrail, dini veya ırkı ne olursa olsun tüm vatandaşlarına eşit haklar tanıyan güçlü ve canlı bir demokrasi. Mükemmel değil ancak uluslararası hukuka bağlı, özgür basını ve güçlü adalet sistemi ile uluslararası hukuka bağlı bir demokrasi” ifadelerini kullanmıştı.

Yair Lapid

Raporun Af Örgütü’nün İngiltere Şubesi tarafından ve Genel Sekreter Agnes Callamard himayesinde hazırlandığını belirten Lapid, “Şaşırtıcı değil. Genel sekreter daha önce İsrail’i, hiçbir dayanağı ve kanıtı olmaksızın, Yaser Arafat’ı öldürmekle suçlamıştı” dedi.

“Yayımlamayın” çağrısı yanıt bulmadı, Af Örgütü raporu yayımladı

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’in “Uluslararası Af Örgütü’nü, yayımlaması planlanan rapordan vazgeçmeye çağırıyoruz” açıklaması yanıt bulmadı. Af Örgütü bugün (1 Şubat), İsrail’in Filistinliler’e yönelik işledikleri suçu resmen apartheid olarak adlandırdıkları raporu yayımladı.  Af Örgütü, “Apartheid insanlığa karşı işlenen bir suçtur” hatırlatmasında bulunarak, bu suçu işleyen İsrail’in hesap vermesi gerektiğini belirtti.

Af Örgütü’nün “İsrail’in Apartheid Rejimi: Filistinlilere Yönelik Irksal Ayrımcılık ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar” başlıklı 280 sayfalık raporunda, Filistinlilerin topraklarına ve mülklerine kitlesel boyutta el koyma, zorla yerinden etme, hukuka aykırı öldürmeler, aşırı sert dolaşım kısıtlamaları ve Filistinlileri uyruk ve vatandaşlıktan yoksun bırakmanın, uluslararası hukuk gereğince apartheid kapsamına giren bir sistemin unsurları belgelenmekte.

Af Örgütü bu ihlallerin Roma Statüsü’nde ve Apartheid Suçunun Engellenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme’de tanımlandığı haliyle insanlığa karşı işlenen bir suç olarak belgelenmesini talep ediyor.

“Filistinliler haklarından sistematik olarak yoksun bırakılıyor”

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard rapor hakkındaki açıklamasında, “Raporumuz, İsrail’in apartheid rejiminin gerçek boyutlarını ortaya koyuyor. Filistinliler ister Gazze’de, ister Doğu Kudüs’te yaşasınlar, ister El Halil’de, isterse de İsrail’de, yaşadıkları her yerde aşağı bir ırksal grup muamelesi görüyor ve haklarından sistematik olarak yoksun bırakılıyorlar. İsrail’in, kontrolü altındaki tüm bölgelerde açıkça apartheid kapsamına giren; mekansal ayrıştırma, mülksüzleştirme ve dışlama politikaları uyguladığını tespit ettik. Uluslararası toplum harekete geçmekle yükümlüdür” dedi.

“İsrail’e silah ambargosu uygulayın”

Af Örgütü, Filistinlilerin sistematik olarak hukuka aykırı bir biçimde öldürüldüğü göz önüne alarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) İsrail’e kapsamlı bir silah ambargosu uygulamaya çağırdı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Binlerce Filistinlinin İsrail güçleri tarafından hukuka aykırı olarak öldürüldüğü düşünüldüğünde ambargo, tüm silahların ve mühimmatın yanı sıra kolluk ekipmanını da kapsamalıdır. BM Güvenlik Konseyi ayrıca apartheid suçunda en sıklıkla işaret edilen İsrail yetkilileri hakkında malvarlığını dondurmak gibi planlı yaptırımlar da uygulamalıdır.”

Raporun özetine buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.