Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Askeri cuntadan korkan yüzlerce Myanmarlı ebeveyn, muhalif çocuklarını evlatlıktan reddediyor

Bir yıl önce Myanmar’da darbeyle iktidarı ele geçiren ordu, yaklaşık üç ay önce muhaliflerin mallarına el koyacağını ve protestocuları evlerine alanların tutuklanacağına ilişkin bir duyuru yayımladı. Bu açıklamaların ardından yüzlerce aile, gazetelere çocuklarını evlatlıktan reddettiklerine ilişkin ilanlar vermeye başladı. 

Myanmar’da son üç aydır her gün ortalama altı veya yedi aile, askeri cuntaya karşı çıkan oğulları, kızları, yeğenleri ve torunlarıyla bağlarını kestiğine ilişkin devlet gazetelerinde çeşitli duyurular yayımlıyor.

Ailesinin evlatlıktan reddettiği Lin Lin Bo Bo, Tayland-Myanmar sınırında Reuters’e konuştu.

Darbeden sonra silahlı bir direniş grubuna katılan eski araba satıcısı Lin Bo Bo, Reuters’in incelediği, ailesi tarafından evlatlıktan reddedilen yaklaşık 570 kişiden biri.

Lin Lin Bo Bo’nun ebeveynleri San Win ve Tin Tin Soe, devlete ait The Mirror gazetesinde yayımladıkları bildiriyle Lin Lin Bo Bo’yu evlatlıktan reddettiklerini duyurdu. San Win ve Tin Tin Soe, “Lin Lin Bo Bo’yu, ebeveynlerini hiç dinlemediği için evlatlıktan reddettiğimizi ilan ediyoruz” dedi. 

Myanmar’dan kaçtıktan sonra yaşadığı Tayland sınırındaki bir kasabadan Reuters’a konuşan 26 yaşındaki bir kadın ise, askerlerin onu aramak için ailesinin evine gitmesinden sonra annesinin kendisini evlatlıktan reddettiğini söyledi. Genç kadın, gazetedeki bildiriyi okurken ağladığını belirterek “Yoldaşlarım, ailelerin bunu baskı altında yapmasının kaçınılmaz olduğu konusunda beni rahatlatmaya çalıştı ama kalbim çok kırıldı” dedi. 

Bildiriler, orduya mesaj göndermek için yayımlanıyor

Benzer ilanlarda çocuklarını evlatlıktan reddeden ve ordunun dikkatini çekmekten korktuğu için isminin açıklanmamasını isteyen iki ebeveyn, Reuters’a verdiği demeçte, bildirilerin öncelikli olarak yetkililere çocuklarının eylemlerinden sorumlu tutulmamaları gerektiğine dair bir mesaj göndermeyi amaçladığını söyledi. 

Kızını evlatlıktan reddeden bir anne, “Kızım inandığını yapıyor, ancak başımız belaya girerse üzüleceğinden eminim. Onun, bunu neden yaptığımı anlayabileceğini biliyorum” diye konuştu.

“Evlatlıktan ret” bildirimleri yasal olarak geçerli değil

Lin Lin Bo Bo bir gün eve dönmeyi umduğunu söyleyerek “Bu devrimin mümkün olan en kısa sürede bitmesini istiyorum” dedi.

Hukukçular ise “evlatlıktan ret” bildirimlerinin avukat eşliğinde ve bir vasiyetname ile düzgün bir şekilde yapılmadığı sürece yasal olarak geçersiz olduğunu belirtti.

Myanmar’da darbe karşıtı protestolarda 1500 kişi öldürüldü

Myanmar’da çoğu genç olan yüz binlerce kişi, bir yıl önce darbeyi protesto etmek için sokaklara döküldü. Ordunun gösterileri şiddetli bir şekilde bastırmasının ardından bazı protestocular yurtdışına kaçtı ya da ülkenin uzak bölgelerindeki silahlı gruplara katıldı. Halk Savunma Güçleri olarak bilinen bu gruplar, genellikle görevden alınan sivil hükümeti destekliyor. 

Ülkedeki Siyasi Mahkûmlara Yardım Derneği’ne göre, geçen yıl güvenlik güçleri, çoğu gösterici olmak üzere yaklaşık 1500 kişiyi öldürdü ve yaklaşık 12 bin kişiyi tutukladı. Ordu ise bu rakamların “abartılı” olduğunu açıkladı.

 

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.