Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekonomik kriz kağıt sektörünü de vurdu, sınavlara hazırlanan öğrenciler test kitabı alamıyor

Ekonomik kriz her geçen gün derinleşmeye devam ediyor. Kağıt fiyatları ve matbaa masraflarının yükselmesi, üniversite sınavına hazırlanan binlerce öğrencinin test ve çalışma kitaplarını alamamasına neden oluyor.

Haber: Sema Kızılarslan

Kamera ve kurgu: Cenk Narin

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre 2021 yılında en yüksek fiyat artışı yüzde 168 ile selülozik kâğıtlarda oldu. İstanbul-Kadıköy’de bulunan Akmar Pasajı’ndaki esnaf, fiyat artışı nedeniyle sabit bir ücret tarifesi belirleyemediklerini söylüyor. Esnaf kadar üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler de fiyatlardan şikayetçi. 

“Bir test kitabı 75 TL’den 90 TL’ye çıktı”

18 yaşındaki Özlem Gürzoğlu, ikinci kez üniversite sınavına hazırlanıyor. Gürzoğlu, test kitaplarına gelen zamdan dolayı zorlandığını söylüyor:

“Bu fiyatlar hem çalışmamızı engellediği hem de kitaplara ulaşamamamıza neden olduğu için gelecek kaygısı yaratıyor bizde. Bir test kitabı 75 TL’den 90 TL’ye çıktı. Kitapçılar bazı kitapları stokladılar, satmadılar. Yılbaşından sonra da zamlı fiyatlarla aldık.”

“23 yıldır bu işi yapıyorum böyle zam görmedim”

Akmar Pasajı’nda 23 yıldır kitapçılık yapan esnaf Mehmet Demir ise kitap fiyatlarının ikiye katlandığını anlatıyor. Demir, “Zam demek doğru olmaz, fiyatlar iki katı arttı. Müşterilerin yüzde 50’si kayboldu. Gerçekten işler çok kötü. Hiçbir zaman bu kadar zam olmamıştı. 23 yıldır bu işi yapıyorum, böyle zam görmedim” diye konuşuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.