Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın Partisi’nden altılı ittifaka tepki: “Masada kadınları temsil eden bir parti yok, Meral Akşener erkek siyaseti yürütüyor”

Saadet Partisi, İYİ Parti, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrat Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ve Gelecek Partisi’nin genel başkanları, 12 Şubat Cumartesi günü Ankara-Ahlatlıbel’de bir akşam yemeğinde bir araya geldi. Altı muhalefet partisinin kapsayıcı olmadığını ve görüşmeye toplumdaki farklı kesimlerin dahil edilmediğini belirten Kadın Partisi Genel Başkanı Benal Yazgan, altı muhalefet partisinin oluşturduğu ittifaka tepki göstererek, “Meral Akşener, kadınları temsil etmiyor, erkek siyaseti güdüyor. CHP sol kesimi yansıtmıyor ve ne kadar sol görüşlü olduğu tartışmaya açık bir konu. İttifakı genişletelim, her kesimi kapsasın” dedi. 

Kadın Partisi Genel Başkanı Benal Yazgan

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi lideri Ali Babacan ve Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal, 12 Şubat Cumartesi günü Ankara-Ahlatlıbel’deki Çankaya Belediyesi Tesisleri’nde buluştu. Altı muhalefet partisi liderinin ilk kez bir araya geldiği toplantının ardından paylaşılan yazılı açıklamada, “Bugün, Türkiye için tarihi bir gündür. Birbirinden farklı altı siyasi parti olarak, bizler, Türkiye’nin yıllardır görmeyi umut ettiği tarihi bir çalışma için bir araya geldik. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni hazırlayan partiler olarak bizler, etkin ve katılımcı bir yasama, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim, tarafsız ve bağımsız bir yargı ile kuvvetler ayrılığının tesis edildiği güçlü, özgürlükçü, demokratik, adil bir sistem inşa etme kararlığı içindeyiz” denildi.

“CHP’nin de ne kadar sol görüşlü olduğu tartışılır”

Altı muhalefet liderinin bir araya gelmesini Medyascope’a değerlendiren Kadın Partisi Genel Başkanı Benal Yazgan, altılı ittifakın içinde kadınların ve sol görüşü temsil edenlerin olmadığını ve bu yönüyle yapılan toplantının ülkenin tüm kesimlerini kapsamadığını söyledi. Altı muhalefet partisinin bir araya gelmesinin önemli olduğunu vurgulayan Yazgan, “İttifakın olmasına bir itirazımız yok ancak ittifak eksik ve tüm ülkeyi temsil etmiyor” dedi. Yazgan, sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Partilerin yan yana gelmesine hiçbir itirazım yok. Bizim buradaki itirazımız sol görüşlü partilerin ve yüzde 50’yi temsil eden Kadın Partisi’nin masada yer almaması. Bir araya gelen partilerden beşi sağ görüşlü, CHP’nin de ne kadar sol görüşlü olduğu tartışılır. Şimdiye kadar ülke sağ iktidar tarafından idare edildi ve geldiğimiz nokta ortada. Altı partinin içerisinde de hep eski politikacılar var, bu düzenin içinde yetişmiş, yıllarca bu düzenin içinde çalışmış kişiler kendilerine göre yeni bir düzen kurmaya çalışıyorlar. Eğer adınız Millet İttifakı ise milletin bir bölümünü dışarıda bırakıp, eskilerle yeni bir Türkiye yaratamazsınız.” 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklamasına göre Türkiye’deki toplam nüfusun yüzde 50,1’ini erkekler, yüzde 49,9’unu ise kadınlar oluşturuyor.

İYİ Parti’de kadın kotası 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kadınları temsil etmediğini söyleyen Yazgan, “Meral Hanım, erkek siyaseti güdüyor. Kadın sorunlarına yönelik şu ana kadar somut bir çözüm ortaya koymadı. Her şeyden önce partisinde kota var, kadın bir başkan partisini kurarken yüzde 25 kadın kotası koymaz. Meral Hanım, kadınlara, ‘yüzde 25 kadar konuşabilirsiniz’ diyor” dedi.

“Bizim adımıza konuşma hakları yok” 

CHP’nin sol kesimi yansıtmadığını, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin ise AKP’nin devamı olduğunu aktaran Yazgan, “Altılı lidere baktığımızda sağ görüşün daha yüksek olduğunu, daha baskın olduğunu görüyoruz. Bizim derdimiz ülkeyi daha yaşanabilir bir yer haline getirmek. Bu nedenle daha geniş bir ittifaka ihtiyacımız var. Sadece dinlemek değil, o masaya oturması gereken kadınlar ve sol görüşlü insanlar var. Onlara bizim adımıza konuşma hakkını vermedik. Bu ittifakı bozmayalım genişletelim, herkesi kapsayacak bir ittifak olsun” diye konuştu.  

“Masada oy oranı yüzde 2’yi geçmeyen sağ partiler var, sol görüşlü partiler yok” 

Kadın Partisi, altı muhalefet liderinin ortak açıklamasına tepki göstererek, “Kurulan muhalefet ittifakı ülkenin muhalif kesimini temsil etmiyor. Ülkenin aydınlık kesimini temsil eden kadınların, emekçilerin olmadığı bir ittifak, erkek egemen iktidarından çok farklı bir yöne getirmez” dedi. Kadın Partisi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: 

“Masada oy oranı yüzde 2’yi geçmeyen sağ partiler yer alırken, ilerici ve sol görüşten partilerin yer almaması, bu ittifakın uzlaşacağı ortak noktanın hangi ideolojilere yakın olacağı hakkında hepimize fikir veriyor. Kendisini sol olarak tanımlayan bir partinin, ülke siyasetinin merkezini her fırsatta daha da sağ ve gerici bir eksene kaydırması ise ayrıca endişe verici.

“Yeni anayasa tasarısında kadınlar ve emekçiler göz ardı edildi” 

Kurulan muhalefet ittifakının tasarlanması, yol haritasının çizilmesi, ortak ilkelerinin belirlenmesi süreçlerine baktığımızda da ülkenin şu anda en önemli iki grubu diyebileceğimiz kadınlar ve emekçiler yok. Güçlü bir parlamenter sistemden, yani ortak akıldan ve çok seslilikten bahsederken, yeni bir anayasa tasarlanan bir dönemde kadınları ve emekçileri göz ardı etmek, ‘Biz sizler için düşünürüz’ demek tam da mevcut düzendeki iktidarın ve erkek egemen siyasetin bir göstergesidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.