Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hastası tarafından şiddete maruz bırakılan Dr. Gaye Atak Medyascope’a konuştu: “Doktoru koruyacak hiçbir önlem yok”

Antalya Kepez Devlet Hastanesi’nde dün (1 Mart) muayene ettiği hastası tarafından şiddete maruz kalan Uzman Doktor Gaye Atak, yaşadıklarını Medyascope muhabiri Meryem Zelâl Direkçi’ye anlattı. “Hekimler olarak önlemsizlik nedeniyle bu kadar mağdur ediliyoruz” diyen Atak, muayene alanında kamera sisteminin olmamasına ve güvenlik bulunmamasına dikkat çekti: Maalesef kamera görüntüsü elde edemeyecek kadar âciz durumdayız. Yaklaşık iki, üç dakika  boyunca şiddete maruz kaldım.”

Yeterli önlem alınmıyor, şiddet artıyor”

Hastanelerde yeterli önlemlerin alınmadığını ve bu nedenle hekimlerin maruz kaldığı şiddetin arttığını belirten Dr. Gaye Atak, “Olayı yaşadığım alanın önünde herhangi bir bariyer sistemi, güvenlik ya da beni koruyabilecek bir şey yok. Hasta elinde bıçakla veya silahla çok kolay bir şekilde bulunduğum alana girip, beni öldürüp elini kolunu sallayarak çıkabilir. Benim olduğum alanda maalesef kamera sistemi bile yok. Maalesef kamera görüntüsü elde edemeyecek kadar âciz durumdayız” dedi.  

“İki-üç dakika boyunca şiddete maruz kaldım”

Muayene olmaya gelen kişinin hastaneye yatışı yapılmadığı için sinirli olduğunu aktaran Atak, muayene öncesinde hastayı yaklaşık on dakika dinlediğini belirtti. Atak, yaşadıklarını şöyle anlattı: 

“Muayene için gelen kadın, daha önce üç kere geldiğini ancak yatış işleminin yapılmadığını ve on dakika kendisini dinlemem gerektiğini söyledi. Bunun üzerine gerçekten on dakika kadar şikayetlerini dinledim. Muayene ettiğim hasta ‘Öksürüğüm vardı, akciğer filmim çekildi, reçete yazıldı ve beni yatırmadılar. Şimdi bavulumla geldim’ dedi. Yanında da iki çocuğu vardı ve maalesef onlar da yaşananlara şahit oldu. Kendisini dinledikten sonra ‘Şimdi muayene edebilir miyim?’ diye sordum ve maskesini çıkarmasını rica ettim. Muayene etmek için abeslang çubuğunu uzattım ancak ağzını açmakta direndi ve duymamış olması ihtimaliyle cümlemi tekrarladım. Daha sonra bir anlık dikkatsizlik sonucu bana saldırdı. Yaklaşık iki-üç dakika boyunca şiddete maruz kaldım. O arada sekreterim araya girmeye çalıştı ancak ayıramadı ve güvenlik personelini çağırdı. Hasta yakınları müdahale etti, daha sonra da güvenlik geldi.” 

“Aslında ne dışarıda ne içeride güvende değilim”

Güvenlik personelinin müdahalesinden sonra saldırgan G.Ş.’nin dışarı çıkarıldığını aktaran Dr. Atak, hastane polisinin ilk tepkisinin, “Doktor hanım, siz de ifade vereceksiniz, hasta da ifade verecek. İsterseniz bir araç çağıralım ve karakola gidin” demek olduğunu söyledi. Hastane polisinin, saldırganla aynı araçta karakola gidip ifade vermesini istediğini söyleyen Atak, şöyle devam etti:  

“Hastane polisine ‘Beni az önce darp eden kişiyle mi beraber gideceğim’ dedim. Polis, ‘Evet doktor hanım, siz de, hasta da farklı değilsiniz ve beraber gideceksiniz’ dedi. Benim bildiğim, yasalar böyle değil. Daha önce de beyaz kod verdim ve polis hastaneye gelip ifademi aldı. Bu bilgileri hastaneye polisiyle paylaşmam üzerine, ‘O zaman gidip avukat bulacaksınız bize işimizi öğretmeyeceksiniz’ cevabını aldım. Bana ‘saldıran kişiyle aynı arabaya binmek istemiyorsanız, şahsi aracınızla gidebilirsiniz’ dediler. Ancak, ben bana saldıran kişinin kocasının dışarıda olup olmadığını bilmiyorum. Yani aslında ne dışarıda ne içeride güvende değilim.” 

“Tutuklama veya gözaltı olmadı” 
İfade verdikten sonra saldırgandan şikayetçi olduğunu aktaran Atak, “Bir süre sonra il sağlık müdürünün, başhekimin haberi oldu ve onların yardımı ve desteğiyle ifadem hastanede alındı. Bana saldıran kişiden şikayetçi oldum ancak şu ana kadar bir tutuklama veya gözaltı olmadı” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.