Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul-Laleli’de Ukrayna savaşının gölgesinde ticaret: “Moskova hem Kiev’i hem de Türkiye’yi vuruyor”

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı sonucu Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve birçok Avrupa ülkesi Rusya’ya yaptırım uyguladı ve hava üslerini Rus uçaklarına kapattı. Yaptırımların ardından Rus Rublesi değer kaybetmeye başladı. Medyascope olarak Türkiye’de, Ukrayna ve Rusya ile ticaretin yoğun yaşanan semtlerinden biri olan İstanbul-Laleli’deki esnafa, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından ve Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımlardan nasıl etkilendiklerini sorduk. 

Kamera-kurgu: Cenk Narin 

İstanbul-Laleli, Ukrayna ve Rusya’ya tekstil ihracatında Türkiye’nin önemli semtlerinden. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlayan saldırısı Laleli esnafını da olumsuz etkiledi.

Medyascope’a konuşan ve Laleli’de giyim dükkanı olan Yaşar Ekin, “Moskova Kiev’i vuruyor ama bir yandan Türkiye’yi de vuruyor” dedi.

Rusya’ya gönderdikleri ürünlerin gümrükten döndüğünü belirten Ekin, “Salgında bile bu kadar etkilenmedik” diye konuştu.  

Ödemeler yapılmıyor

Laleli’de babasının bebek giyim dükkanını işleten Muhammet Emin Erol, ödeme alamadıklarını belirtti.

Erol, kargo ile Rusya’ya gönderdikleri ürünlerin gümrükte beklediğini ve birçok ürünün ellerinde kaldığını söyledi. 

Esnaf zor durumda

Laleli’de otel işleten Ersel Ergündoğdu, saldırı başladığından bu yana Ukrayna’dan veya Rusya’dan bir talep almadıklarını dile getirdi.

Saldırı başladıktan sonra birçok kişinin rezervasyonunu iptal ettiğini söyleyen Ergündoğdu, “Gidişat mart sonuna kadar değişmezse turizmciler olarak bu seneyi çok büyük bir kayıpla kapatacağız” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.