Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanal İstanbul Projesi’ne itirazlar büyüyor: Bilirkişi keşfi, davacıların itirazına rağmen yapılıyor

Kanal İstanbul ve Yenişehir Projesi hakkında verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Raporu’nun iptali ve yürütmenin durdurulması için açılan dava kapsamında bugün yapılacak bilirkişi keşfine davacılar katılmama kararı aldı, reddi hakim talebinde bulundu. Kanal projesinin yapılması planlanan Karaburun ve Yeniköy yollarında jandarma yoğunluğu bulunuyor.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, iki yıl önce Kanal İstanbul ve Yenişehir Projesi’ne karşı ÇED iptal davası açtı. İstanbul 10. İdare Mahkemesi, 24 Mart 2022 günü keşif ve bilirkişi incelemesi kararı verdi.
Bilirkişi keşfi öncesi mahkeme heyeti ve taraflar, İstanbul-Mahmutbey’de bulunan İstanbul Bölge İdare Mahkemeleri’nde toplandı. Davacılar, keşif öncesi itirazlarının tutanak altına alınmasını istedi. Mahkeme heyeti ise beyanların, keşiften sonra kayıt altına alınacağını belirtti. Uyuşmazlık üzerine mahkeme heyeti toplantıya ara verdi.

Mahkeme heyeti kararını değiştirmedi. Davacılar hukuksuzluğa ortak olmayacaklarını belirterek keşfe katılmayacaklarını açıkladı. Davacılar ayrıca reddi hakim talebinde bulundu.

“Bu tiyatroya alet olmamak adına bu keşfe çıkmıyoruz”

Mahkeme önünde konuşan Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu’ndan Koray Türkay, şu açıklamayı yaptı:

“Kanal İstanbul ve Yeni Şehir Projesi’ne karşı açtığımız davalarla ilgili bilirkişi heyetinin ilk ön toplantısı yapılmaya çalışıldı. Fakat burada hakim ve heyetin çok büyük bir usulsüzlüğü ortaya çıktı.

Avukatlarımız ve salondaki davacılar tutanak tutulmadan, alana gidilmesinin büyük bir usulsüzlük olduğunu söyledi. Hâkim tüm ısrarlara ve iradeye karşı hiçbir şekilde salondaki itirazımızı tutanağa alınmayacağını bir an önce alana gidileceğini söyledi. Usulsüzlüğe ve bu kanunsuzluğa ortak olmayacağımızı beyan ettik. Reddi hakim talebinde bulunduk. Avukatlarımız içeride reddi hakim talebini yazılı olarak Türkiye Barolar Birliği Başkanı ile birlikte verecekler.

Bu tiyatroya alet olmamak adına bu keşfe çıkmıyoruz, ortada bir keşif yok bir tiyatro var. Bu tiyatronun parçası bu suçun ortağı olmayacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.