Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (25 Mart – 31 Mart): Sizin için seçtiklerimiz


Derleyen: Edanur Tanış & Tuğbanur Toprak

Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz filmleri ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Salgın günlerinde sinema salonlarından uzak kaldık. Siz de bizim gibi salonda sinema izlemeyi özlediyseniz, sizin için vizyondaki birkaç filmi seçtik.

Vizyondaki filmler

  • Belfast

Yönetmeni Kenneth Branagh’ın hayatından otobiyografik izler taşıyan film, 1960’ların sonunda Kuzey İrlanda’nın Belfast şehrinde geçiyor. Filmde, kendilerini iç savaşın ortasında bulan insanların hikayesi işçi sınıfından bir aile üzerinden anlatılıyor. Aile, hiç istemese de çatışma bitene kadar sevdiklerini ve yaşantılarını geride bırakarak başka yere gitmek zorunda kalır.

Tamamı siyah-beyaz film, yedi ayrı dalda Akademi Ödülü adayı. Filmin başrollerini, Jamie Dornan, Caitrano Balfe, Jude Hill ve Judi Dench paylaşıyor. 

  • Asla Nadiren Bazen Her Zaman

Pera Film, kadın sinemacıların setlerdeki cinsel taciz ve ayrımcılıkla mücadele etmek üzere kurduğu “Susma Bitsin” platformuyla birlikte düzenlediği “Birlikte Güçlü” programıyla kadını merkezine alan hikayeleri beyazperdeye taşıyor. Program bünyesindeki filmler 8 Nisan 2022’ye kadar Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz izlenebilecek.

Kürtajın yasadışı olduğu Pensilvanya’da hamile kalan Autumn adında genç bir kadın, kendisini istenmeyen hamileliği karşısında ne yapacağını bilemez halde bulur. Çocuk fikrine henüz hazır olmadığından hamileliğini sonlandırmak için New York’a gitmeye karar verir.

Tüm bu süreçte ona kuzeni eşlik eder. Birbirine destek olan iki genç kadının yaşadıklarını ve hissettiklerini tüm içtenliğiyle beyazperdeye aktaran filmi izlemek isterseniz, fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.

Film, Pera Film’in “Birlikte Güçlü” programı kapsamında, 25 Mart – 19:30 ve 30 Mart – 19:00’da gösterimde.

Program detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

  • Harry Potter Gecesi

“Başka Sinema” etiketiyle düzenlenen konsept film gecelerinde bu haftanın konuğu Harry Potter filmleri. Gösterimler peş peşe iki gecede yapılacak. 

Gecenin ilk gününde, “Harry Potter ve Felsefe Taşı”, “Harry Potter ve Sırlar Odası”, “Harry Potter ve Azkaban Tutsağı”, “Harry Potter ve Ateş Kadehi” olmak üzere serinin ilk dört filmi gösterilecek. 

İkinci gününde ise serinin kalan dört filmi olan “Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı”, “Harry Potter ve Melez Prens” ve “Harry Potter ve Ölüm Yadigârları”nın birinci ve ikinci bölümleri gösterilecek.

İki gecenin biletleri ayrı satılacak. Alınan tek bilet, dört film için geçerli olacak. 

Harry Potter Gecesi biletine buradan ulaşabilirsiniz. 

Yer: İstanbul – Kadıköy Sineması

Bilet fiyatı – Tam: 120 TL, indirimli: 100 TL

Gösterimdeki oyunlar

Belki de uzun zamandır tiyatroya gitmediniz. Tiyatro sahneleri koronavirüs önlemleri kapsamında bir açıldı, bir kapandı. Salgın günlerinde çevrimiçi oyun izlesek de tiyatronun en keyifli şekilde sahnelerde izlendiğini düşünenlerdeniz. İstanbul ve Ankara’da izleyebileceğiniz bazı oyunlar seçtik.

  • Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası 

Bir şirketin 50. yılını kutlamak için düzenlediği yemekte, konuklar yanı başlarında işlenen bir cinayete tanık olur. Böylece oyunda seyirci kendisini etrafında gelişen olayların içinde bulmaya başlar. 

Selin Atasoy’un yazdığı, Okan Bayülgen’in yönettiği ve sunduğu “Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası” aslında izleyenleri de oyuna dahil eden interaktif bir oyun. 

Oyunda, gece boyunca katilin kim olduğu ve ona kimin yardım ettiğine dair oluşan gizem çözülmeye çalışılır. 

Yer: İstanbul – Şişli, Dada Salon Kabarett

Bilet fiyatı: Kategorilere göre değişmektedir.

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Toz

Oyunda “Handan” karakterinde, ev kadını annesi ve avukat babasının tek çocuğu olarak karşımıza çıkan Zerrin Tekindor, bizi Handan’ın hikayesine davet ediyor. 

Tekindor’un günümüzde yaptığı metro yolculuğunu, geçmişine yaptığı yolculukla bağdaştırarak, Handan’ın hayatının farklı dönemlerinde çıkardığı bu yolculuk merkezine anne-kızın öyküsünü alıyor. 

Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun kaleminden çıkan “Toz”, Hira Tekindor’un yönetmeliğinde sahnede.

Yer: İstanbul – Kadıköy, Alan Kadıköy

Bilet fiyatı – Tam: 170 TL, indirimli: 85 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Şatonun Altında

Oyun, İskoçya kralı Macbeth’in hikayesini şatosunda yaşayan iki çamaşırcı kadının gözünden anlatıyor. Aslında normal görünümlere sahip bu insanlar şatoda gördükleri çok sayıda şiddetin, kanın, ölümün, hastalığın ve yıkımın dehşetiyle çamaşırcı kadınlara dönüşür. İzleyenleri iktidar, güç, hırs gibi konularda rahatsızlık hissetmeye davet eden oyunda, Pınar Akkuzu ve Gülden Arsal, 60 dakika boyunca aynı sahneyi paylaşıyor.

Yer: Ankara – Çankaya, Devlet Tiyatroları Şinasi Sahnesi

Bilet fiyatı – Tam: 90 TL, indirimli: 70 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Sergiler

  • Made in Love

Multidisipliner sanatçı Haluk Akakçe, “Made in Love” isimli sergisiyle İstanbul’da. Sergi, sanatçının 2006’da Las Vegas sokaklarında “They Called it Love, I Call it Madness” isimli ses ve video yerleştirmelerinden de çalışmalarını içeriyor. Ayrıca sergide, Akakçe’nin video ve resimlerinin yanı sıra son dönemlerde ürettiği cut-out duvar işleri, heykeller ve kâğıt üzeri çalışmalar da yer alacak.

Sergiyi, 3-22 Mart 2022 arasında Akaretler Sıraevler No:37-39’da ziyaret edebilirsiniz.

  • Hem Var Hem Yokmuş Gibi

Sanatçı Halil Vurucuoğlu’nun kişisel sergisi “Hem Var Hem Yokmuş Gibi” 17 Mart’ta İstanbul-Beyoğlu’ndaki Anna Laudel Gallery’de açıldı.

Doğum, ölüm, dönüşüm, var etme ve yok etme kavramlarının referans alındığı sergide Vurucuoğlu’nun kağıt ve kağıt hamuru keserek ve yırtarak ürettiği işler 22 Nisan 2022’ye kadar sanatseverleri bekliyor. 

Galeri, pazartesi günleri hariç 12:00-19:00 arasında ziyarete açık. Dilerseniz, galeri bünyesindeki sergileri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. 

Halil Vurucuoğlu, “Hem Var Hem Yokmuş Gibi” sergisinin hikayesini Medyascope’a anlattı. Röportajımıza buradan ulaşabilirsiniz

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Anna Laudel Gallery

  • Bounding Box

Sanatçı Hacer Kıroğlu ve Egemen Tuncer’in çalışmalarından oluşan “Bounding Box” sergisi, 16 Mart 2022’de kapılarını açtı. Sergide video, heykel ve çizimler olmak üzere pek çok disiplinden işler yer alıyor. Sanatçı, kurum ve sanat yapıtı arasındaki ilişkiler bağlamında üretilen işleri 30 Nisan’a kadar ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Galeri, pazar ve pazartesi günleri hariç 10:30-18:30 arasında ziyarete açık.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, PİLOT Galeri

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.