Formula 1’de 2022 sezonunun ikinci yarışı Suudi Arabistan Grand Prix’sini geride bıraktık. Heyecan dolu geçen yarışı Medyascope Spor Servisi‘nden Muhammed Kaya analiz etti.
Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Suudi Arabistan GP analizi
Formula 1’in Ortadoğu açılımında önemli bir noktaya sahip Suudi Arabistan GP, Yemenli Husiler’in “Aramco” tesislerini vurması ile haftaya gergin başladı. Çekilme kararının tartışıldığı bir ortamda yarış yapıldı. Lewis Hamilton’un sıralama turlarının ilk bölümünde elenmesinin ardından Mick Schumacher’in kazası tansiyonu yükseltti. Yarış ise Red Bull-Ferrari mücadelesinin güzel bir resitali ile son buldu.
Sıralama turları şoku
Antrenman turlarından itibaren üstün görünen Red Bull ve Ferrari ikilisi sıralama turlarında da birbirleri ile mücadele etti. Sergio Perez’in denemesinden önce ilk sıra Kırmızılar tarafından kapatılmıştı ancak Sergio Perez en hızlı tura imza atarak pole pozisyonunun sahibi oldu. Max Verstappen ise sekizincilikten ancak dördüncülüğe kadar yükselebildi.
Virajlarda zaman kaybeden Red Bull düzlüklerde Ferrari’den yarım saniye daha hızlıydı. Daha hafif bir kurulum ile bu hızı harmanlayan Red Bull pole pozisyonu için tüm şartlara sahipti ancak bu kez Max Verstappen değil Sergio Perez bunu başardı. Red Bull’un RB18’i Ferrari’nin F1-75’inden ilk düzlükte 12, ikinci ve dördüncü virajlar arasındaki düzlükte 5, 10 ve 12. virajlar arasındaki düzlükte 5; en önemlisi son düzlükte ise 9 km/s daha hızlıydı. Bu hız yarışta da kendini gösterecekti.
Tüm bunların öncesinde aslında geceye damga vuran iki olay oldu. Biri Lewis Hamilton’un Q1’de elenmesi diğeri ise Mick Schumacher’in kazası. Mercedes, Cidde’ye gelirken aslında kurulum ile 0,2 veya 0,3 civarında hız sağlayarak ilerlemeyi hedefliyordu. Lastik ve fren konusunda daha az risk alarak yunuslama problemini kısmen de olsa yere basma üzerinden çözmeyi denediler. Daha hafif bir kurulum ile piste çıkan Lewis Hamilton yıllardan sonra ilk kez ilk eleme seansında sıralama turlarına veda etti. Farklı bir kurulum ile piste çıkan Lewis Hamilton, takım arkadaşı George Russell’dan yalnızca 4 ve 11. virajlarda daha hızlıydı.
Bu sezonun flaş takımlarından HAAS pilotu Mick Schumacher ise tıpkı F2’de yarışan temsilcimiz Cem Bölükbaşı gibi kerbler üzerinden geçince kontrolü kaybetti ve yürekleri ağıza getiren bir kaza yaptı. Formula 1’de zaten riskli olan ilgili yer daha alçak kurulum yapılan Formula 2 için hayli riskli bir durumda. Gelecek sezon değişeceğine emin olduğum bu gibi kör ve riskli noktalar neyse ki kimseye ciddi bir şey olmadan atlatıldı ancak her iki pilot da yarışları kaçırdı.
Ocon ve Alonso’nın tehlikeli dansı
Yarışa çıkış turunda Alpha Tauri pilotu Yuki Tsunoda yolda kalınca yarıştan çekilmek zorunda kaldı. Bir önceki hafta Abu Dabi’de sorun yaşayan Red Bull için dayanıklılık anlamında soru işaretleri olsa da Avusturya ekibinin ana takımı ve Pierre Gasly yarışı tamamlayabildi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kevin Magnussen, Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg ve Daniel Ricciardo sert hamur lastiklerle geri kalan tüm pilotlar ise orta hamur lastiklerle start düzlüğüne dizildiler. Mick Schumacher ve Yuki Tsunoda olmadığından beş kırmızı ışık öncesinde on sekiz araç yerini aldı.
Ben dahil herkes aslında ilk virajda bir çarpışma beklerken olağanın da ötesinde sakinlik ile ilk viraj geçildi. Ön kısımdaki sıralama değişmeden ilk turlar geçildi ve Sergio Perez de farkı iki saniyeye kadar çıkardı. Gecenin en güzel anlarından birini Alpine pilotları Esteban Ocon ve Fernando Alonso sergiledi.
Çifte dünya şampiyonu pilot Fernando Alonso, takım arkadaşı Esteban Ocon’a hamle yaptığında belki de hiç beklemediği şekilde sert bir savunma ile karşılaştı. Güvenlik aracı periyoduna kadar süren bu mücadeleye Alpine pit duvarı da müdahale etmedi. Alonso telemetri verilerinde de görüldüğü üzere daha iyi bir tempoya sahipti ancak bu mücadeleden dolayı her iki pilot da zaman kaybetti ve Alfa Romeo pilotu Valtteri Bottas her iki isme de yaklaştı.
Yarış sonrasında konuşan Alpine takım patronu Otmar Szafnauer, Alonso ve Ocon’un Alpine’in yarış öncesi talimatlarını izlediğini, ilk etapta şiddetli ve çok sayıda sert savunma ile güzel bir mücadele sergilediklerini söyledi ve ekledi: “Tek sorun Valtteri Bottas’ın bizi yakalaması idi.”
Bir izleyici olarak keşke tüm takımlar böyle düşünse diyorum ancak bu pek de mümkün değil. Takım içi mücadeleleri en fazla bir tur izleyebiliyoruz çünkü olası bir kaza tüm planları ve gelirleri altüst edebilir. Bu mücadelenin etkisi mi bilinmez ancak Fernando Alonso 37. turda Kevin Magnussen’e geçildikten hemen sonra güç kaybı yaşayarak yarışa veda etti.
Yine Nicholas Latifi
Abu Dabi yarışını da hesaba katarsak son virajın çıkışında bariyerlere vuran Nicholas Latifi arka arkaya üçüncü kez güvenlik aracının çıkmasına neden oldu. Bu sırada pitte olan Sergio Perez pit çıkışında liderliğini ve avantajını kaybetti.
Pite girenlerden Carlos Sainz, pit çıkışında Sergio Perez ile burun buruna geldi. Aslında avantaja sahip olan Sainz’ı geçen Perez yarış tekrar başladığında İspanyol pilota yerini verdi. Yarış yeniden başladığında ilk beş sırada Charles Leclerc, Max Verstappen, Carlos Sainz, Sergio Perez ve George Russell vardı. Sainz-Perez-Russell sıralaması yarış sonunda da değişmedi. Sergio Perez’in bu performansı belki de şanssızlığı ile Suudi Arabistan’ın düşenleri arasında yer aldı.
Lewis Hamilton yarışı yalnızca bir puanla kapattı. Yarışın sonunda hayal kırıklığına uğrayan Sir Lewis Hamilton, kazanmayı başardığı pozisyonun puan alıp almadığını da sordu. On beşinci sıradan başladığı yarışta, güvenlik aracı uygulamasından kaynaklanan pit avantajı şansını kullanamadı. Sert hamurlu lastikle başlayan yedi kez dünya şampiyonu, ön bölümü uzattı. Daniel Ricciardo ile Fernando Alonso’nun çifte yarış dışı kalması sırasında pit yolu kapanmadan önce pite dönemedi. Lewis’in yarışın büyük bölümünde HAAS ile mücadele ettiğini görmek, geçen aralık ayına kadar hayal bile edemeyeceğimiz bir şeydi ve eklemek gerek sonunda kazanan Kevin Magnussen oldu. Lewis Hamilton, takım arkadaşı George Russell’ın da tempo olarak çok gerisinde kaldı. HAAS, lastik yönetimine destek olan iyi bir yere basma kuvveti sağlamayı başaran çok verimli bir otomobil olduğunu kanıtlıyor.
Verstappen – Leclerc resitali
Pierre Gasly, Alpha Tauri’nin pistte kalan tek pilotu olarak takımına puan getirmeyi başardı. Son on turda karın ağrısı ile de uğraşan Fransız pilot bu mücadelesi ile “çıkanlar” kısmına dahil oldu. Lando Norris uzun süre Pierre Gasly ile mücadele etti, aracın temposunu her tur bir üst seviyeye çıkarmayı başardı. Takım arkadaşı Daniel Ricciardo’nun yarış dışı kalmasının ardından takımının ilk puanını da aldı.
Ocon-Alonso mücadelesini yakından takip eden Valtteri Bottas aslında iyi götürdüğü yarışta güç ünitesinde aşırı ısınma ile karşılaşınca takım tarafından pite çağırılarak yarıştan çekildi.
Ferrari ve Red Bull ikilisinin iki yetenekli pilotu, kurnazlık ve kötülüğün sınırında, uygunsuz olmayan ama herkesi eğlendiren, senkronize halde, agresif bir mücadeleye hayat verdi. Yarışın sonunda, Max’in yarıştaki o andaki adrenalin hakkında yeterince fazla şey söylemesinin ardından karşılıklı övgüler de geldi. Bahreyn’de olduğu gibi, ikili sert mücadelenin içine daldı, bu kez bir “Güvenlik Aracı” ve ardından bir “Sanal Güvenlik Aracı” uygulamasından sonra yeniden başladı. Her mücadele ile heyecan bir doz daha arttı.
Tom ve Jerry, son on tur boyunca birbirleri ile oynadı. Mücadele yakın temasa geçtiği ilk anda, son viraja yaklaşırken Verstappen DRS mesafesinde idi ancak Leclerc önde kalmayı başardı. İkinci denemede Verstappen erken fren yapmadı ancak Leclerc de aynısını yaptı ve ikisi de aynı anda viraja ulaştı. Charles Leclerc, frenajdan dolayı lastikleri kilitleyen Max Verstappen’in durumunu kullanarak gaza hızlı asıldı ve önde kalmayı başardı. Red Bull’un düzlükteki hızına karşı dışarıda kalarak savunma yapan Charles Leclerc geçilene kadar bu taktiği izledi, aslında fena da sayılmazdı.
Sanal Güvenlik Aracı, Charles Leclerc’in yarattığı iki saniyelik avantajı boşa çıkardı. Üç tur kala düzlük hızını da kullanan Max Verstappen öne geçmeyi başardı. Sondan bir önceki turda Leclerc iyi bir fırsat yakaladı, ancak Albon ve Stroll arasındaki kaza ilk sektörde sarı bayrağa neden oldu ve bu onun DRS’yi kullanmasını ve olası görünen bir geçişi tamamlamasını engelledi. Bir sonraki turda tekrar denedi, ancak pistteki bayrakların durumu değişmeden hepsi boşunaydı. Max Verstappen yarış sonrasında ayağını gazdan çektiğini belirtti çünkü tempo olarak Charles Leclerc onu geçecek tempoya sahipti.
Son turlarda çıkan Sanal Güvenlik Aracı olmasa Leclerc geçer miydi? Verilere göre evet ancak Max Verstappen de ayağını gazdan çekmiş görünüyor. Her iki durumda da bize inanılmaz keyif veren bir mücadele izleten bu iki pilottan biri kazanacaktı ve muhtemelen kimse “hak etmedi” diyemeyecekti. Bu sezon bu gibi mücadelelerin sürmesini hepimiz istiyoruz. Her yarışta da giderek artıyor. Ferrari ve Red Bull gittikçe gelişirken Mercedes umut vermemeye devam ediyor. Bakalım diğer yarışlarda sorunları çözmeyi başaracak mı?
Düşenler: Alfa Romeo, Daniel Ricciardo, Williams, Sergio Perez, Aston Martin
Çıkanlar: Max Verstappen, Lando Norris, Esteban Ocon
Yazan: Muhammed Kaya
Editör: Doğa Üründül