Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa’da savaş, Fransa’da seçim: Fransa 10 Nisan’da, Rusya-Ukrayna savaşı gölgesinde sandığa gidecek

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu 10 Nisan’da yapılacak. Mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron anketlerde önde gidiyor ancak seçimlerin ikinci tura kalacağına kesin gözüyle bakılıyor. Macron’un 24 Nisan’da düzenlenecek ikinci turdaki rakibi aşırı sağcı Marine Le Pen veya sosyalist Jean-Luc Mélenchon olabilir. Rekor seviyede düşük katılımın beklendiği seçimlerde bir sürpriz mümkün mü? Rusya-Ukrayna savaşı gölgesinde adayların seçim hazırlıkları nasıl devam ediyor? Alp Akiş’in konukları Fransa’da bulunan Medyascope muhabiri Mehmet Yaşar Altundağ ve Medyascope yorumcusu Alphan Telek.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından başlayan savaş, Avrupa’ya II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en gergin günlerini yaşatıyor. Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimi de savaşın gölgesinde kalmış durumda. Son haftalarda yoğun diplomasi trafiği ile liderlik imajını güçlendiren Macron’un oy oranları artıyor. 12 başkan adayının yarışacağı seçimlere katılımın çok düşük olması bekleniyor.

Macron kazanacak ama…

Alphan Telek, ikinci turda Macron ile Le Pen’in yarışacağı ve Macron’un galip geleceği öngörülen seçimlere katılımın düşüklüğünün, Fransa siyasetçi tabakası tarafından temsil edilmediğini düşünen kişilerin sayısında bir artışa işaret ettiğini söylüyor. Mehmet Yaşar Altundağ da Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra, seçmenin en çok önemsediği konuların başında ekonomi, göçmenler ve “şehirli-taşralı kutuplaşması”nın geldiğini belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.