Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (1 Nisan – 7 Nisan): Sizin için seçtiklerimiz

Derleyen: Edanur Tanış & Tuğbanur Toprak

Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz filmleri ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Her hafta vizyona onlarca film girerken siz de ne izleyeceğinize karar vermekte zorlanıyor musunuz? Sizin için beğendiğimiz ve “Ben bunu izlerim” dediğimiz üç filmi seçtik. Şimdiden iyi seyirler!

*Kayıp Şehir (The Lost City)

Popüler bir aşk romanı yazarı olan Loretta ve onun yazdığı kitapların kapaklarında modellik yapan Alan’ın içine düştükleri macerayı anlatan “Kayıp Şehir”de başrolde Sandra Bullock ve Channing Tatum’u izliyoruz.

Alan ile yeni kitabının tanıtımı için turneye çıkan Loretta, kendisini son yazdığı kitabında bahsettiği antik kayıp şehirdeki hazineye götürebileceğini düşünen bir milyarder tarafından kaçırılır. Alan ise onu kurtarmak için Loretta’nın peşine düşer. İkilinin yaşadığı komik macerayı anlatan film, aynı zamanda popüler “Indiana Jones tarzı aksiyon filmleri”yle de dalga geçiyor.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

*Drive My Car

Japon yazar Haruki Murakami’nin aynı isimli öyküsünden uyarlanan filmde, başarılı bir yönetmen olan Yusuke Kafuku, henüz yeni kaybettiği eşinin yasını tutarken Hiroşima’da bir festivale davet edilir. Festivalde, Çehov’un Vanya Dayı oyununu sahneleyecektir. Çıktığı bu seyahatte Kafuku’ya eşlik etmesi için genç bir kadın şoför görevlendirilir. Bu genç kadın, Kafuku’yu kendi iç dünyasında da yolculuğa çıkarır. 

Dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan film, festivalden ödüllerle döndü. Ayrıca bu yıl “En İyi Uluslararası Film” Oscar’ını da aldı.  

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

*Pandora and the Flying Dutchman

Albert Lewin’in yazıp yönettiği “Pandora and the Flying Dutchman”, 1930’ların başında İspanya’da Esperanza isimli bir balıkçı kasabasında geçiyor. Güzeller güzeli şarkıcı Pandora, kasabaya kısa süreliğine demir atmış Hollandalı denizciye aşık olur. Şair Guillaume Apollinaire, Matthew Arnold ve Ömer Hayyam’ın edebiyatına da referanslar veren filmde, izleyiciler ikilinin aşk hikâyesine tanıklık eder.  

Film, Martin Scorsese’nin de renk paletine kişisel katkıda bulunduğu, 4K yenilenmiş kopyasıyla Türkiye’de ilk defa gösterimde. Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

Gösterimdeki oyunlar

Türkiye’de üretilmesi her ne kadar çok zor olsa da sezon boyunca her hafta pek çok oyun prömiyer yapıyor. Sahnelerde bu kadar oyun varken haliyle seçim yapmak zorlu oluyor. Sizler için her hafta hem şehir ve devlet tiyatrolarından hem de özel tiyatrolardan beğendiğimiz oyunları seçiyoruz. 

*Notre Dame’ın Kamburu

Victor Hugo’nun aynı isimli klasikleşmiş eserinden esinlenerek sahnelenen oyunda Quasimodo ile Esmeralda’nın aşkı anlatılıyor. 

Kambur ve çirkin olduğu için pek fazla insan içine karışmayan Quasimodo, kilisede zangoçluk (çan çalan görevli) yapar. Bir gün çingene kızı Esmeralda ile tanışır ve aşık olur.

Papaz Claude Frollo da Esmeralda’ya aşıktır fakat aşkına karşılık bulamadığı için çingene kızına iftira atar ve genç kadın idam cezası alır. İnfaz günü Quasimodo, Esmeralda’nın kaçmasına yardım etse de genç kadın öldürülür. Quasimodo bunu Frollo’nun yaptığını anlar ve onu aşağı iterek öldürür. Kendisi de Esmeralda’nın cesedine sarılarak orada ölür.

Yer: İstanbul – Kadıköy Halk Eğitim Merkezi

Bilet fiyatı: 123.25 TL

Müzikal türündeki oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

*Kürklü Venüs

Avusturyalı yazar Sacher Masoch’un “Kürklü Venüs” adlı romanını sahneye uyarlamak isteyen Thomas Novachek, oyundaki Vanda Dunayev rolü için aradığı kadın oyuncuyu bulamaz. Seçmeler bitip, herkes dağıldıktan sonra içeriye Vanda Jordan adında bir oyuncu girer. Böylece sahnede kadın-erkek ilişkisi üzerinden toplumsal cinsiyet meselesi irdelenmeye başlanır.

İki kişilik oyunda, sahnede Pervin Bağdat ve Ersin Umut Güler’i görüyoruz. İkili, oyun boyunca farklı karakterleri oynayarak rolden role giriyor.

Yer: İstanbul – Kadıköy, Oyun Atölyesi

Bilet fiyatı – Tam: 90 TL, indirimli: 70 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

*Dönüşüm

Franz Kafka’nın aynı isimli eserinden esinlenerek sahnelenen oyun, insanın kendisine ve çevresine yabancılaşmasını anlatıyor. Kumaş pazarlamacısı olan Gregor Samsa, bunalmış hissettiği bir dönemden geçer. Gregor Samsa, bir sabah uykusundan kocaman bir böceğe dönüşerek uyanır. Oyunun yönetmenliğini üstlenen Müge Suat, aynı zamanda oyunda anlatıcı. Tek perde oynanan “Dönüşüm”, toplam 70 dakika. Şimdiden iyi seyirler.

Yer: Ankara – Çankaya, Yılmaz Güney Sahnesi 

Bilet fiyatı – Tam: 80 TL, indirimli: 60 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Sergiler

Sıcacık bahar esintilerinin başlamasıyla sokak bizleri dışarıya çağırıyor. Eğer dışarı çıkmışken sergi de gezeyim derseniz sizin için birbirinden farklı işlerin bulunduğu, ilginç malzemelerin kullanıldığı eserlerin yer aldığı yeni açılan sergileri derledik. Şimdiden iyi eğlenceler.

* Kağıt, Taş, Zaman

Sanatçı Metin Alper Kurt’un Galeri X-ist’teki ilk kişisel sergisi “Kağıt, Taş, Zaman” 17 Mart 2022’de ziyarete açıldı. Sergide, sanatçının mermer malzemelerden ürettiği heykelleri yer alıyor. Dileyenler, sergiyi 30 Nisan’a kadar ücretsiz ziyaret edebilir. 

Galeri, pazar ve pazartesi günleri hariç, 10:30 – 19:30 arası ziyarete açık.

Yer: İstanbul – Beyoğlu Galeri X-ist

* Artweeks@Akaretler

Bilgili Holding’in ev sahipliğinde, Akaretler-Sıraevler’de açılan Artweeks@Akaretler’in altıncı edisyonu 30 Mart 2022’de başladı. Organizasyon, farklı disiplinlerden sanatçıları, galerileri ve koleksiyonerleri bir araya getiriyor. Edisyon, 10 Nisan’a kadar her gün 11:00-20:00 saatleri arasında İstanbul-Beşiktaş’ta bulunan Akaretler-Sıraevler’de ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Artweeks@Akaretler’in altıncı edisyonunun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

*Locus Solus

Arter’in yeni grup sergisi “Locus Solus” ziyarete açıldı. Küratörlüğünü Selen Ansen’in üstlendiği sergi, doğa ile kültürün birbirlerini etkileme biçimlerine odaklanıyor. 

Galerinin üçüncü ve dördüncü katlarında ziyaret edilebilecek sergide eserler, doğal olanla yapay olanın bir arada varlıklarını sürdürmesini ve iç içe geçmesini konu ediniyor.

31 Aralık 2022’ye kadar sürecek sergiyi detaylı incelemek isterseniz, Arter’in internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Arter, pazartesi günleri hariç 11:00 – 18:00 arası ziyarete açık ve ziyaret öncesi bilet almak gerekiyor. 24 yaş altı ziyaretçiler galeriyi salı-pazar arası ücretsiz ziyaret edebilecek. Perşembe günleri sergi girişleri, tüm ziyaretçiler için ücretsiz.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Arter

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.