Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Moda Sahnesi “Ödemiyoruz” eylemine son verdi – Kemal Aydoğan: “Biz bitirirken Kılıçdaroğlu’nun direnişe başlaması çok sevindirici”

Moda Sahnesi, bugün (21 Nisan 2022) yüksek elektrik faturalarına karşı başlattıkları “Ödemiyoruz” eylemini sonlandırdıklarını duyurdu. Moda Sahnesi’nden yönetmen Kemal Aydoğan’la yaklaşık dört ay süren elektrik faturası ödememe eylemlerini, eylemi bitirme kararlarını ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun elektriğinin kesilmesini konuştuk.

Moda Sahnesi, bu sabah Twitter hesabından tiyatro sanatının gerekliliklerini yerine getirmekte zorlandıkları için “Ödemiyoruz” elmini  sona erdirdiklerini duyurdu. Yapılan açıklamada, “Hareket doğası gereği başlar, sürer ve noktalanır. Oyun bir hareketler toplamıdır, hareketlerin kurduğu bir örüntüdür. Tiyatro harekettir.Tiyatrolar içinde #Ödemiyoruz eylemini tek başına yaptık ama bunun nasıl bir süreç olduğunu hep beraber gözlemledik, sonuçlarına tüm toplum olarak katlanacağız” denildi.

“Tek başımıza kaldık”

Medyascope’a konuşan yönetmen Kemal Aydoğan, “Fiziksel olarak çok zorlanmaya başladık. Jeneratörü sadece oyunlarda çalıştırıyorduk. Provaya inerken gecekondu gibi yukarıdan elektrik taşıyorduk, havalandırmayı yapamıyorduk, salonunun ısıtmasını ve soğutmasını yapamadık. İşimiz engellenmeye başladı. Oyunların sanatsal tarafları da ışık nedeniyle erozyona uğradı” dedi. 

İnsanların içinde oldukları durumla ilgilendiklerini ancak asıl ilgilenmesi gereken Kültür Bakanlığı’nın, yerel yönetimin ya da bir platformun ilgilenmediğini dile getiren Aydoğan, “Çözüm üretmesi gerekenler çözüm üretmedi. Bunu büyütüp kamuoyu oluşturması gerekenler kamuoyu oluşturamadı, biz öyle tek başımıza kaldık. Problemi görünür kıldık. Hakiki bir problem ama çözmeye niyetli tiyatro ve tiyatro örgütü de yokmuş gibi görünüyor” diye devam etti. 

“Dayanışma mesajıyla toplumsal problemler çözülmüyor”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Moda Sahnesi’ni 12 Mart’ta  ziyaret etmiş, fener ve gaz lambası hediye etmişti. Bu ziyaretten sonra CHP’nin kendileriyle yeniden iletişime geçmediğini söyleyen Aydoğan şöyle konuştu: “Düzen içi siyasetin cilvesi. Çok işleri var, toplumun her yanında problem akıyor. Tiyatroya ayrılan ilgi ve zaman o kadardı. Bu çözülmesi gereken problemlerin aslında ne kadar çok ilgiye muhtaç olduğunu gösteriyor. O (ziyaret) bir destek, dayanışma mesajı idi ama mesajlarla toplumsal problemler çözülmüyor. Önümüzdeki süreçte problemin nasıl çözülmesi gerektiğine iyi bir örnek.”

“Biz bitirirken Kılıçdaroğlu’nun direnişe başlaması çok sevindirici”

Kemal Kılıçdaroğlu bugün sosyal medya hesabından bir video mesaj paylaştı ve elektrik faturasını ödemediği için elektriklerinin kesildiğini açıkladı. Aydoğan, Kılıçdaroğlu’nun elektiriğinin kesilmesiyle ilgili ise şöyle konuştu: “Biz bitirirken Kılıçdaroğlu’nun direnişe başlaması çok sevindirici. Biz bayrağı ona teslim etmiş olalım ve Kemal Bey üzerinden bu direnişi sürdürelim. Hem halkı etkileme gücü çok daha yüksek. Belki tiyatrocular da Kemal Bey’den sonra ödemiyoruz tepkisine katılırlar. Kemal Bey’i kutluyorum ve geçmiş olsun diyorum. Dört aylık bir eylem pratiğimiz var. Bu konuda sormak istedikleri, danışmak istedikleri bir şey olursa da mutlaka onlara danışmanlık yapmak isteriz.”

Ne olmuştu?

İstanbul-Kadıköy’deki Moda Sahnesi, ocak ve şubat aylarında gelen yaklaşık 20’şer bin liralık elektrik faturalarını ödememe kararı almıştı. 10 Mart ve 5 Nisan 2022’de elektrikleri iki kere kesilen Moda Sahne, elektrik zamlarının kabul edilebilir olmadığın,ı mart ayı faturalarını da ödemeyeceklerini açıklamıştı. Bir süre karanlıkta oyunlarını sahneye taşıyan Moda Sahnesi, 13 Nisan’da elektriklerini kendilerinin açacağını duyurdu ancak elektrik şirketinden gelen görevliler elektrik saatini söktü

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.