Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Emilia Romagna-Imola GP analizi

Formula 1’de 2022 sezonunun dördüncü yarışı Emilia Romagna-Imola Grand Prix’sini geride bıraktık. Heyecan dolu geçen yarışı Medyascope Spor Servisi‘nden Muhammed Kaya analiz etti.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Emilia Romagna-Imola GP analizi

Formula 1’in Amerika’daki şaşaalı organizasyonu Miami GP öncesinde Emilia Romagna GP namı diğer Imola GP koşuldu. Yağışla başlayan hafta kayanlar, yoldan çıkanlar ve çakıla gömülenler ile başladı. Sprint sıralama öncesinde yapılan “bildiğimiz” sıralama turları da geçtiğimiz yarışları aratmadı ancak sprint sıralama yarışı biraz sönük kaldı. Yağmur ile başlayan yarışta da beklenen kadar aksiyon olmadı ve bu haftayı Red Bull üstünlüğü ile kapattık.

Yağmurun azizliği: Sıralamanın sıralaması

Girişte de bahsettiğim gibi haftaya yoğun yağışlı bir şekilde başladık. İlk antrenman turları yapılacak mı, yapılmayacak mı derken takımlar mavi logolu ıslak zemin lastikleri ile piste çıktılar. Havanın yavaş yavaş durulması ile yeşil logolu geçiş lastiklerine geçilince tur süreleri iyileşmeye başladı ancak neredeyse her takımdan birileri çakıl havuzunun ve spinin tadına baktı. Vallteri Bottas ve Lando Norris ciddi kazaların eşiğinden döndüler. Sonuç olarak hareketli ilk seanslar çifte Ferrari’nin liderliği ile tamamlandı hemen arkalarında Max Verstappen olacak şekilde. Seansın en ilginç tarafı ise hafta boyunca “Ferrari ile yakınlığı araştırılsın!’”denen HAAS’ın her iki aracı ile bu üçlünün arkasında olmasıydı.

Imola’da sıralama turları zamanı geldiğinde pist hâlâ nemliydi ve birçok pilot yeşil logolu geçiş lastikleri ile piste çıkarak pisti denedi. Çizgiler görünmeye başlamıştı aslında ancak herkes birbirinin hamlesini bekledi.

O hamle, kuru çizginin oluşmaya başladığını gören Lewis Hamilton’ın pite girmesi ve yumuşak hamurlu kuru lastiklere geçmeyi seçmesiyle ortaya çıktı. Lance Stroll, geçişi zaten yapmıştı ve onun temposu da referans oldu. Alex Albon’un Williams’ının sağ arka fren diski aniden büyük bir patlama ile alev almaya başladı. Albon’un aracındaki frenler, Bahreyn’deki sezon öncesi testlerinde takım arkadaşı Nicholas Latifi’nin başına gelene benziyordu, fren soğutma kanalının tıkanması. Williams’ın saçtığı parçalar nedeniyle seans durduruldu.

Seans yeniden başladığında tur süreleri artmaya başladı. Tek turun prensleri Yuki Tsunoda ve Pierre Gasly ile Esteban Ocon şok bir şekilde ilk seansta elendi. Nicholas Latifi de bu isimlere eşlik etti. Tüm bunların yanında her iki Mercedes pilotu da damalı bayrak dalgalanırken en iyi turunu son saniyelerde atarak diğer seansa kalmayı başardı.

Sonraki seans başlarken Carlos Sainz’ı Ferrari pit duvarı “Yağmur geliyor, hata lüksümüz yok!” diyerek uyardı. Aslında belki de herkesin yumuşak hamur lastiklerle tek şansı vardı. Carlos Sainz ilk tur zamanını geliştirmeye çalışırken Rivazza isimli on yedinci virajda arka kontrolü kaybetti ve kendini, ön süspansiyonu kırık şekilde bariyerlerde buldu. Seans yine durduruldu.

Sainz’ın aracı kaldırılana kadar pist yeniden yağmur ile ıslanmıştı bile. Yeşil bayrak ile seans yeniden başladığında, dakikalar yavaş yavaş ilerlerken kalan 15 pilottan hiçbiri piste çıkmayı tercih etmedi. Son dakikalarda, birkaç pilot yeşil logolu geçiş lastikleri hakkında daha fazla veri toplamak için pistte tur attılar ancak bu tur zamanı yakalamak için değildi. Doğal olarak, seansın geri kalanında kimse tur zamanını geliştiremedi ve kırmızı bayraktan önce elenme bölgesinde olan George Russell, Mick Schumacher, Lewis Hamilton, Guanyu Zhou ve Lance Stroll elenmeye mahkûm oldu.

Sıralama turlarının son seansı başladığında yağmur durmuştu ancak nemli pist hâlâ geçiş lastiklerini gerektiriyordu. Charles Leclerc, pistte beklediğinden daha fazla yol tutuşu olduğunu bildirerek hızlı bir tura başlayan ilk pilot oldu ancak daha turunu tamamlayamadan Kevin Magnussen, Acque Minerali’de yol tutuşu kaybederek çakıl havuzuna girdi. HAAS’ın motoru durdurduğu sanılınca kırmızı bayrak ile seans durduruldu. Magnussen motorunu çalışır durumda tutmuştu ve aracını çakıl havuzunun sonundaki minik yola sokmayı ve oradan ilerleyerek çakıl üzerinden tekrar piste geri dönmeyi başardı.

Turlar tekrar başladığından Leclerc ve Versatppen arasındaki rekabet sürüyordu. Max Verstappen önde iken Valtteri Bottas aracının sorunlarından kaynaklı olarak aracı kenara çekti ve kırmızı bayrağa sebebiyet verdi. Son üç dakika seans tekrar başladı. Artık herkes tur zamanını geliştirmek için son turunu atmaya çalışırken, Lando Norris bu kez çakıllardaydı. Bu seansın son kırmızı bayrağıydı ve seans o anda olan sıralama ile tamamlandı. Sprint sıralama yarışı için oluşan sıralamada ilk beş pilotun hepsi farklı takımlardandı. Yıllardır herkesin görmek istediği gibi. 

Sprint sıralama yarışı başlangıç düzeni

Sıkıysa yakala: Verstappen-Leclerc

Max Verstappen, pole pozisyonunda başladığı sprint sıralama yarışını son turlarda Charles Leclerc’i geçerek kazandı. Yarışa pole pozisyonunda başlamaya hak kazanan Hollandalı pilot, sekiz puanı da cebine koydu.

Red Bull pilotu, şampiyona lideri tarafından startta geçildi ancak Max Verstappen son turlarda lider Ferrari’yi yakalamayı ve geçmeyi başardı. Sergio Perez ise onuncu sıradan dördüncü sıraya yükselen Carlos Sainz’ın önünde üçüncü sıradan yarışa başlamaya hak kazandı.

Max Verstappen ve Charles Leclerc’in sprint yarışındaki telemetri verileri

Işıklar söndüğünde Leclerc, Verstappen’den çok daha iyi bir kalkış ​yaptı ve Tamburello şikanına ulaştığında Red Bull’dan uzaklaşmıştı bile. Lando Norris yerini korurken; Kevin Magnussen de orta hamurlu lastikleri ile yumuşak hamurlu rakiplerinin önünde kalmayı başardı, en azından bir süre.

Pierre Gasly ve Zhou Guanyu, Piratellada temas edince Alfa Romeo’su ile Zhou bariyerlere fırladı ve aracı ağır hasar aldı. Pierre Gasly de sağ ön lastiği patlatınca pitin yolunu tuttu. Bu kaza ile yarış beşinci tura kadar güvenlik aracı arkasında devam etti.

Yeniden startta önde olan Charles Leclerc, önde kalmayı başardı. Carlos Sainz, DRS etkinleştirilmeden önce Fernando Alonso’yu geçti ve yedinciliği aldı. Start düzlüğü neredeyse her turda bir aksiyona sahne oldu.

Sergio Perez, Kevin Magnussen’den dördüncü sırayı almak için start düzlüğü boyunca DRS’yi ilk kullanan pilot oldu. Daniel Ricciardo da Haas’ı geçerken; Perez ve Sainz kısa süre sonra her iki McLaren’i geçerek üçüncü ve dördüncü sırayı aldı. Valtteri Bottas ise Kevin Magnussen’i geçerek yedinci sıraya yükseldi ve puan barajına girdi, Magnussen’i de puan sınırına yolladı.

Son turlara girerken Verstappen, sonunda Ferrari’nin DRS aralığını aşıp ana düzlükte yarım saniye kazanarak Leclerc’i takibe aldı. Verstappen, rakibine baskı yapmaya başladı ve sonunda DRS ile start düzlüğünde burun buruna geldi. Ardından Tamburello‘da liderliği ele geçirdi. Ardından tempoyu artırarak farkı da açtı. Red Bull, bu seansta Ferrari’den üstün tempoya sahipti ve Max Verstappen gerekeni yaptı

Sprint sıralama yarışında puan alan ilk sekız pilotun tur zamanları

Max Verstappen: “Çok yalnız bir pazar günüydü”

“Grand Slam” tabirini birkaç haftadır üst üste duyar olduk. Ferrari ile Charles Leclerc Avustralya’da Grand Slam ile zafer turları atmıştı. Bu hafta da Red Bull ile Max Verstappen aynı turları attı.

Max Verstappen, ıslak zemin ile başlayan 63 turluk Imola GP’de hiç geriye düşmeden galip gelmeyi bildi. Sergio Perez, zaman zaman tökezlese de Red Bull’un ilk iki sırada olmasını başardı. Lando Norris, Charles Leclerc’in son turlarda Variante Alta şikanında spin atmasının ardından üçüncülüğü alarak podyuma çıkan son isim oldu.

Işıklar söndüğünde, Max Verstappen sprinttekinden çok daha iyi bir kalkış ​​yaptı. Sergio Perez, Leclerc’in Ferrari’sini geride bırakarak şikana ulaştıklarında ikinciliği kaparken, Norris de bir anda Leclerc’in önüne geçti.

Arkalarda ise Daniel Ricciardo ile Carlos Sainz temas yaşadı. Sainz yarış dışı kalırken; Ricciardo da hasar alarak pite girdi ancak bir nevi yarış dışı kaldı, son sıralardan kurtulamadı.

Fernando Alonso, yarışın başında Mick Schumacher ile hafif temas yaşadı ve sidepod kısmı sürtünmeden kaynaklı aşındı ancak yarış yeniden başladığında, Alonso’nun hafif hasarlı sidepod’u start düzlüğünde aniden parçalandı. Tıpkı Esteban Ocon’un sezon öncesi Bahreyn testlerinde yaşadığına benzer bir durum oluştu ve Alonso yarıştan çekilmek zorunda kaldı.

Sekizinci turda Charles Leclerc, Lando Norris’i rahat bir  şekilde geçerek üçüncü sırayı aldı ve öndeki iki Red Bull’u kovalamaya başladı. Arkalarındaki George Russell ise Kevin Magnussen ile birkaç tur boyunca mücadele etti ve sonunda beşinci sırayı aldı. Valtteri Bottas, Kevin Magnussen’i avlamadan önce Kevin Magnussen uzun süre altıncı sırada kaldı.

Pist kurumaya başladıkça o soru akıllara gelmeye başladı: Kuru zemin lastiklerine ilk kim geçecek? Sorunun cevabı on altıncı turda Daniel Ricciardo’yu piste çağıran McLaren ile sonuçlandı. Daniel Ricciardo’nun kaybedecek bir şeyi kalmamıştı üstelik öndeki Laando Norris için de bir referans olacaktı. Peş peşe en hızlı turları atan Ricciardo, pit-stopları tetikledi ve herkes kuru zemin lastiklerine geçmeye başladı.

Red Bull, Verstappen ve Leclerc bir sonraki turda pite girmeden önce Perez’i ikinci sıradayken pite aldı. Sonraki tur Leclerc pit alanından Perez’in önünden çıktı ancak Perez çok daha sıcak olan kuru lastiklerini kullanarak Ferrari’yi Villeneuve şikanında avladı.

Bunlar yaşanırken pitte Lewis Hamilton’un önüne tehlikeli şekilde kıran Esteban Ocon beş saniye ceza aldı. Lewis Hamilton haftaya kötü başlarken kötü de sonuçlandırdı. Toto Wolff, yarışın sonunda takım radyosu aracılığıyla şu anda Mercedes’in durumu için Hamilton’dan özür dilemekte haklıydı. Ve Hamilton’ın tüm yarış boyunca orta sıralarda kalmasında ve Pierre Gasly ile mücadele edip geçememesinde birçok dış koşul da vardı. Ancak George Russell’ın aynı hammaddelerle harika şeyler başardığı gerçeği göz ardı edilemez. Efsanevi takım arkadaşının dokuz sıra önünde tamamlamak kesinlikle muazzamdı.

Lewis Hamilton ve Pierre Gasly’nin tur süreleri telemetri verileri

Verstappen yarışın lideri olarak rahat görünüyordu ve üçüncü sırada Leclerc’e karşı kademeli olarak bir fark oluşturan Sergio Perez’den de oldukça uzaklaştı. Kırk dokuzuncu turun sonunda Ferrari, yumuşak hamur lastikler ile en hızlı turu almak için Charles Leclerc’i pite çağırdı. Lando Norris’in hemen arkasında yarışa döndü, ancak bir sonraki turda taze lastiğiyle McLaren’i geçerek üçüncülüğü tekrar aldı. Bir sonraki turda da Red Bull, Sergio Perez ile bu hamleye karşılık verdi ancak Perez ile Leclerc arasındaki fark kayboldu.

Charles Leclerc ikinci sıra için Sergio Perez’e baskı yapmaya çalışırken, Variante Alta şikanında çok fazla fren yaptı ve spin atarak aracı hafifçe bariyere çarptı. Aracı tekrar piste döndürebildi ancak ön kanat ve lastik değiştirmek zorunda olduğu için pite girdi. Pitten çıktığında ise artık dokuzuncu sıradaydı.

İlk üç pilot ve Charles Leclerc’in telemetri verileri

Charles Leclerc sırasıyla Magnussen, Vettel ve Tsunoda’yı geçerek ancak altıncı olabildi. Önündeki pilotların hepsi bu hafta şahane performans sergiledi. Sadece önündeki değil arkasında kalan Yuki Tsunoda ve çifte Aston Martin de şahane işler çıkardı. Aston Martin gibi belki de gridin en kötü aracı ile hem Sebastian Vettel hem de Lance Stroll puan almayı başardı.

Ferrari, yalnızca pilotlar şampiyonasında değil takımlar şampiyonasında da büyük darbe aldı. Carlos Sainz için “mevcutlar arasındaki en iyisi” diyerenler umarız haklı çıkmaz yoksa Ferrari için sadece Charles Leclerc ile takımlar şampiyonluğu imkânsız. Memleket havası Ferrari’yi kötü çarptı.

Miami’de, şovun âlâsında görüşmek dileği ile…

Düşenler: Lewis Hamilton, Ferrari, Daniel Ricciardo, Williams, Alpine

Çıkanlar: Red Bull, Lando Norris, George Russell, Valtteri Bottas, Aston Martin

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.