Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deniz Poyraz cinayeti davasında üçüncü duruşma cuma günü: HDP İzmir İl Binası saldırısı ve sonrasında yaşananlar

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Başkanlığı’na 17 Haziran 2021’de Onur Gencer isimli şahıs tarafından silahlı saldırı düzenlenmiş ve binada tek başına bulunan Deniz Poyraz öldürülmüştü. Gencer’in yargılanmasına 29 Aralık’ta İzmir Adliyesi’nde başlandı. Davanın üçüncü duruşması cuma günü (29 Nisan) görülecek.

Medyascope, saldırı gününü, cenaze törenini, temmuz ayında İzmir-Alsancak’ta yapılan ve Deniz Poyraz’ın anıldığı Demokrasi İçin Bir Nefes Mitingi’ni ve davanın ilk iki duruşmasını yerinde takip etti.

İşte saldırı gününden bu yana yaşananlar:

Saldırı günü: 17 Haziran 2021

HDP İzmir İl Başkanlığı’na 17 Haziran 2021 günü saat 11.05’te Onur Gencer isimli şahıs tarafından silahlı saldırı düzenlendi. O sırada il başkanlığında tek başına bulunan ve çay servisi çalışanı annesi Fehime Poyraz’ın rahatsızlığı sebebiyle bir günlüğüne çalışmaya gelen Deniz Poyraz (38), başından vurularak öldürüldü. Saldırgan Gencer olayın hemen ardından yakalandı, ertesi gün tutuklandı.
Saldırının ardından binanın önünde toplanan kalabalık, akşam saatlerine kadar saldırıyı protesto etti. HDP yöneticileri de il başkanlığına gelirken olayın hemen ardından Medyascope‘a konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “Sabah, il eş genel başkanımız buraya geliyor ve kapının önünde sivil polisler görüyor. O esnada içeride birilerinin olduğu halde müdahale etmediklerini fark ediyor” dedi.

“Toplu katliam için geldi”

Alanda bulunan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Mahfuz Güleryüz de Medyascope‘a verdiği demeçte, katil zanlısı Onur Gencer’in il başkanlığına “toplu katliam yapmak için” geldiğini söyledi:

“(Katil zanlısı) Rastgele sağa sola ateş etmiş, kapalı kapıları kırarak içeride birilerini bulma arayışına girmiş. Orada bir çalışanımızın kızı, tesadüfen oradayken öldürülüyor. Bugün partimizin milletvekilleri, yöneticileri tesadüfen hayattalar. İl binamıza yarım saat geç geldiğimiz için hayattayız.”

“Bir Deniz gitti, bin Deniz gelecek”

Saldırıda hayatını kaybeden Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz ise olayın ardından il başkanlığı önünde şöyle konuştu:

Kızımı hem katlettiler hem de görmem için bile bırakmıyorlar. Kürt halkı hep eziliyor, Kürt halkı hep ayaktadır. Bir Deniz gitti, bin Deniz gelecek.”

“Rastgele ateş ettim”

Saldırgan Onur Gencer, yakalanmasının ardından polise verdiği ilk ifadede şunları söyledi: 

Hiç kimseyi tanımıyorum. Kimseyle de bağlantı kurmadım. Terör örgütü PKK’dan nefret ettiğim için böyle bir şey yapmak istedim. Binaya girdim ve rastgele ateş ettim, ardından da teslim oldum. Bina çevresine birkaç kez keşif için gittim. Binaya gittiğimde orada birkaç kişinin olabileceğini düşündüm. Oraya PKK’lıların gittiğini bildiğimden, herhangi bir ayrım yapmayacaktım. Kim olsa ateş edecektim. Silahımda olan 10 mermiyi de ateşledim.”

“Hedef kırk kişilik toplantıydı”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da saldırının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Şunu öncelikle belirteyim, burada sadece rastgele bir kişiyi öldürme ile sınırlı bir plan söz konusu değildir. Bugün İzmir il örgütümüzde saldırının gerçekleştirildiği saatlerde yaklaşık 40 kişilik yönetici grubumuzun bir toplantısı vardı. Daha önce planlanmış olan bu toplantı acil bazı nedenlerden dolayı ertelendi. Yani burada plan açıktır, yapılmak istenen bir katliamdır.

Cenaze töreni: 18 Haziran 2021

Deniz Poyraz’ın cenaze merasimi 18 Haziran’da İzmir-Konak Kadifekale Camisi’nde yapıldı. Binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde polis yoğun güvenlik tedbirleri aldı, yer yer izdiham yaşandı. Cenazeye, HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar‘ın yanı sıra HDP milletvekilleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Parti Meclisi Üyesi Devrim Barış Çelik, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş da katıldı.

“Sorumlu iktidardır”

Mithat Sancar, törende yaptığı konuşmada, “Bu iktidarın yarattığı nefret ortamı bu cinayetin zeminini hazırlamıştır. Sorumlu bu iktidarın ta kendisidir. Kimse ‘Bu olay münferit bir olay veya bir meczubun saldırısıdır’ demesin. Bunu kim diyor ise bilin ki bu planın bir parçasıdır. Ortada planlı ve örgütlü bir kaos planı var” dedi.

Pervin Buldan da konuşmasında dayanışma vurgusu yaptı:

İktidara biat etmeyenleri, onları desteklemeyenleri bu ülkede düşman göstermeye çalışıyorlar. Bizi susturmaya çalışanlara karşı daha fazla bir arada olmak, dayanışma içinde olmak için bugün burada olmak önemliydi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de taziye mesajlarını dile getirerek, “Ne sadece HDP’ye ne sadece Kürtlere, bu kurşunlar hepimize, kardeşliğimize, birlikteliğimize, geleceğimize sıkıldı. Asla ölmeyeceğiz. Kardeşçe çok güzel bir geleceği hep beraber kuracağız” diye konuştu.

Demokrasi İçin Bir Nefes Mitingi: 8 Temmuz 2021

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından, 8 Temmuz’da İzmir-Alsancak’taki Gündoğdu Meydanı’nda “Demokrasi İçin Bir Nefes” mitingi düzenlendi. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın katıldığı törende Deniz Poyraz anıldı.

“Bunun örgütlü bir katliam olduğunu başından beri söyledik”

Pervin Buldan mitingde yaptığı konuşmada şunları söyledi: 

“Deniz’e sıkılan kurşun Kürtlere, kadınlara sıkılan kurşundur. Bunun örgütlü bir katliam olduğunu başından beri söyledik, şimdi de söylüyoruz. Bu aynı zamanda barış umuduna sıkılan bir kurşundur. İzmir’in özel olarak seçilmesinin de ayrı bir anlamı vardır. Çünkü İzmir çok renkli bir kenttir, tıpkı HDP fikriyatı gibi farklı kimlikleri içinde barındıran bir kent olduğu için özel olarak seçilmiştir. Buradan bir kez daha bu katliamı lanetliyoruz.

“Demokrasiyi başka yerde değil meydanlarda arıyoruz”

Mithat Sancar da konuşmasında demokrasiyi meydanlarda aradıklarını belirtti:

Deniz Poyraz’ı hedef alan o kurşunlara cevabı işte meydanlarda veriyoruz. Demokrasiyi, barışı, özgürlüğü başka yerlerde değil bu meydanlarda arıyoruz. Bu iktidarı durdurmanın yolu budur. Gün, buluşmaları büyütmenin ve cesaretin günüdür, demokratik cumhuriyeti birlikte kurmanın günüdür. İşte İzmir Demokrasi Güçleri bunun güzel bir örneğini harekete geçirmiştir.

İlk duruşma: 29 Aralık 2021

Davanın ilk duruşması 29 Aralık 2021 tarihinde İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma sırasında sanık Gencer, önce Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz’a bakarak güldü, ardından Poyraz’ın kız kardeşi Ayşe Poyraz’a hakaret etti. Avukatlar ve milletvekillerinin duruma tepki göstermesi üzerine duruşma salonunda tansiyon yükseldi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, hâkime seslenerek, “Bu adama katil gibi davranın. Bu adam Münbiç’te eğitim aldı. Bu kadar sakin soru soramazsınız” dedi.

Olayın ardından Medyascope’a konuşan Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz, “Geçerken güldü, başını salladı. Şimdi giderken de yine aynısını yaptı” açıklamasında bulundu.

“Sanık saldırıdan önce 27 kez İzmir Emniyet Müdürlüğü’nü aradı”

Duruşmada söz alan Poyraz ailesinin avukatı İmdat Ataş, “Sanığın saldırı sırasında taşıdığı çantada ne olduğu hâlâ bilinmiyor. Sanığın telefon görüşmeleri, silahı aldığı dükkan, atış poligonundaki eğitmenleri araştırılmamıştır. Sanık gözaltında ve telefonu yanında değilken, Instagram’da kendi hesabında bulunan saldırıyla ilgili hikâyeler silinmiş, saldırıyla ilgili paylaşımlar beğenilmişti” diye konuştu. 

Ataş, sanığın olaydan önce 27 kez İzmir Emniyet Müdürlüğü’nü aradığına dikkat çekti: “Son arama da saldırıdan bir gün önce yapılmıştır. Sanık, Ankara Emniyet Müdürlüğü mensubu olan Oytun Yüksel ile çeşitli tarihlerde otelde kalmış ancak Yüksel soruşturmaya dahil edilmemiştir. Sanık Suriye’den döndükten sonra lüks otellerde günübirlik kalmaya, taksiyi başlıca ulaşım şekli olarak kullanmaya başlamıştır.”

“Sorumluların gerçekten yargı karşısına çıkması için mücadele ediyoruz”

Duruşma sonrası adliye önünde açıklamada bulunan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “Biz tetiği çekenin değil, o silahı o ele verenin peşindeyiz. Sorumluların gerçekten yargı karşısına çıkması için mücadele ediyoruz” dedi. 

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da “Katil kötü yakalandı. Otel ve telefon kayıtları Gencer’in özel bir katil olduğunu meydana çıkardı. İlk defa bir parti içine girerek siyasi bir cinayet işlendi. Bu kolluk kapıdayken yaşandı. Dava sahipsiz kalmayacak” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, uzun sürmesi beklenen ilk duruşmayı salonda artan gerilim ardından aniden bitirme kararı aldı. 

İkinci duruşma: 24 Ocak 2022

Saat 10.00’da başlaması planlanan duruşma, birçok şehirden gelen avukatların katılmak istemesi ve salonun yetersiz kalması sebebiyle farklı salona alındı, duruşma 12.30’da başlayabildi. 

“Bu saldırı siyasi iktidarın HDP’yi hedef göstermesinin sonucudur”

Davaya katılma taleplerinin alınması üzerine söz alan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Bu acı öncelikle bizim acımızdır, bu öfke öncelikle bizim öfkemizdir. Bu dava bizim davamızdır. Soruşturma savcısı katılma taleplerimizi işyeri dokunulmazlığı ve mala zarar verme suçları ile sınırlandırmaktadır. Biz parti üyemizi, çalışanımızı, canımızı kaybettik. Mahkemenizin sorumluluğu yalnızca bize karşı değil tüm insanlığa karşıdır. Bu saldırı, siyasi iktidarın HDP’yi hedef göstermesinin sonucudur” dedi.

Barolar, hak örgütleri ve siyasi partilerden katılma talepleri

Sancar’ın ardından İnsan Hakları Gündemi Derneği Başkanı Av. Özlem Yılmaz, Çağdaş Hukukçular Derneği adına avukat Erdoğan Akdoğdu, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Rosa Kadın Derneği adına avukat Berfin Polat, Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar, Genç LGBTİ+ Derneği adına avukat Mahmut Şeren, Yeşil Sol Parti adına İbrahim Akın, Devrimci İşçi Partisi adına avukat Şiar Rişvanoğlu, Türkiye İşçi Partisi adına avukat Aytekin Aktaş, Demokratik Bölgeler Partisi adına katılma avukat Cemile Turhallı Balsak, Demokrasi İçin Hukukçular adına avukat Zöhre Dalkıran, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği adına avukat Aryen Turan, Ezilenlerin Sosyalist Partisi adına avukat Doğukan Taşdan, İnsan Hakları Derneği adına söz alan avukat Ali Aydın, İzmir Barosu Başkanı avukat Özkan Yücel, Diyarbakır Baro Başkanı avukat Nahit Eren ve birçok baro davaya katılma talebinde bulundu.

Silahlı kolluk kuvvetleri salondan çıkarılmadı

Avukatlar silahlı kolluk kuvvetinin duruşma salonundan çıkarılmasını ve silahların altında konuşmak istemediklerini beyan etti. Heyet güvenlik gerekçesiyle kolluğun salondan ayrılmasına izin vermedi. Mahkeme, Deniz Poyraz’ın ailesi, HDP milletvekilleri ve HDP İzmir İl Başkanlığı yöneticilerinin katılma talebinin kabulüne, diğer kurum ve kişilerin katılma taleplerinin reddine karar vererek duruşmaya 16:00’ya kadar ara verdi.

Sanığın sözleri salonda tepkilere neden oldu

Sanık Onur Gencer sorgusunda pişman olmadığını söyledi. Gencer’in “İntikam planı dört beş yaşımdan beri aklımda” sözleri duruşma salonunda tepkilere neden oldu.

“Hiçbir anne böyle bir acı yaşamasın”

Duruşmada söz alan anne Fehime Poyraz, “Ben bir anneyim, hiçbir anne böyle bir acı yaşamasın. Biz barış istiyoruz, anneler ağlamasın, babaların yürekleri yanmasın. Bunun gibi katiller aramızı bozuyor” dedi. Baba Abdülillah Poyraz da “Savunmasız bir kadını öldürüp ölü bedenine işkence eden bu katilin cezalandırılmasını istiyorum. Kızım Deniz, karıncayı incitmeyen bir insandı. Buradaki herkes benim için Deniz’dir. Biz barıştan yanayız, biz kan dökülmesini istemiyoruz” diye konuştu.

Üçüncü duruşma 29 Nisan’da

Davanın üçüncü duruşması 29 Nisan Cuma günü saat 09.00’da İzmir Adliyesi’nde görülecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.